×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Ashen Epitaph - interjú Boros Attilával (2017) 

Megjelent: 2017. december 04. hétfő 00:00
Szerző: Csipke
    Interjúk 

Üdvözöllek újra a passzio.hu-n, 2012-ben "beszélgettünk" utoljára, már kezdtem aggódni, hogy nem is fogunk újra, hisz majd egy éve szinte semmit nem lehetett rólatok hallani. Az ilyen hosszabb szünetek veszélyesek lehetnek, hisz mindig benne van a kockázat, hogy "úgy maradtok". Mit gondolsz, nektek jót tett ez a csend?

Üdvözöllek téged és a kedves olvasókat is! Ez a hosszabb szünet egy teljesen tudatos, és precízen tervezett lépés volt, így egy pillanatig sem fordult meg a fejünkben hogy emiatt "úgy maradhatunk". Igazából csak az élő szereplések lettek hanyagolva, közben az új lemez felvételeit fejeztük be, készítettük a promóciós anyagokat, háttértárgyalások folytak, és nem utolsó sorban egy új videoklipet is készítettünk ez idő alatt. Tehát, ahogy már említettem, csupán a koncertezést mellőztük, mivel egyéb más elfoglaltságaink miatt csak nagy nehézségek árán tudtuk volna egyeztetni az időpontokat...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Idén 14 éves a banda és 2004-óta működtök ebben a felállásban, ami elég ritka manapság. Nem szeretem "a mi lenne, ha"-t bolygatni, de felmerült bennem a kérdés, hogy vajon ez már az a szint, hogyha valaki kiesne, nem folytatnátok?

Véleményem szerint ez nem a "szint" kérdése. A zenekar egyik fő erőssége épp abban rejlik, hogy úgymond baráti társaságként tudtuk fenntartani az elmúlt 14 év alatt. Ez azt jelenti, hogy a privát életben is baráti és rokoni kapcsolatok kötik össze a banda tagjait, és a bennünket körülvevő embereket is. Így a felmerülő problémákat is valamivel könnyebben tudtuk kezelni. Sajnos nem vagyunk már tizenéves középiskolások, más dolgok élveznek elsőbbséget az életben, mint azokban az időkben mikor elkezdtünk együtt zenélni. Bármelyik pillanatban bármelyikünk kieshet, ez benne van a pakliban, de ahogy eddig is, ezután is valószínűleg mindenre találunk - kölcsönösen megfelelő - megoldást.

Hangzók. Előző interjúnk idején a második album, a Sunshine Above The Grave munkálataival foglalatoskodtatok. Az anyag végül 2012 szeptemberében látott napvilágot, megérte a Miner Records-al dolgozni?

Az adott pillanatban egyértelműen a legjobb döntés volt, hogy ők hozzák ki az albumot! Számunkra fontos volt, hogy hivatalosan megjelent a lemez, profi körülmények között elkészítve. Lemezboltokban is kapható volt, illetve lehet, hogy még ma is elérhető. Tehát a megjelenés idején egyértelműen megérte nekünk, hogy velük dolgozhattunk. Később azonban az elképzelések erősen két irányba húzták a zenekart és a kiadót. Mi jobban szerettük volna, ha a megjelenésen kívül reklámot is biztosítanak az anyagnak - nyomtatott és elektronikus sajtó, rádiók, TV, stb. -, ami szintén kiadói feladat, és elméletileg az ő érdekük is.

Ők viszont egyre jobban átálltak a "minél több banda, minél több kiadvány" elvre, és szinte az összes zenekar anyagát megjelentették, aki megkereste őket, köztük több olyanét is, akik egy kiadvány idejére léteztek csak. Mi kaptunk tőlük egy-két koncertmeghívást - ami szintén nem egy konkrét kiadói feladat -, és utána végképp elsodródtunk egymástól. Persze összeveszésről, haragról vagy ilyesmiről szó sincs, csak az új lemezzel már más lehetőségeket kerestünk.

Jól érzem, hogy nem sikerült annyi helyre eljuttatni az anyagot, amennyire szerettétek volna? Online magyar kritikát például nem igazán lehet olvasni.

Igen, jól érzed. Az okok egy részét már említettem az előző kérdésnél. A magyar médiával viszont száz százalékban mi tartottuk a kapcsolatot, ami esetünkben érthető is. Előfordulhat, hogy volt olyan médium, amit nem kerestünk fel megfelelő időben, a megfelelő információkkal, de volt olyan is, akikhez eljuttattuk az anyagot, és soha semmit nem jelentettek meg róla. Nem csak Magyarországon, hanem Szerbiában és a környező országokban is előfordult mindkét eset. Reméljük, az új lemez esetében más lesz a helyzet, és a lehető legtöbb helyre eljut.

Elszomorít, hogy Magyarországon a death metal közönsége egyre fogy, hogy például egy Dying Fetus már kényelmesen elfér a Kék Yukban. Lapozgatva a legfrissebb internetes sajtómegjelenéseiteket, az új, The Formed Filth Enigma album kapcsán is úgy látom, hogy a külföldi média valahogy jobban érdeklődik a lemez iránt.

Ezt az új kiadónknak, a Grom Recordsnak is köszönhetjük. Egy igazi underground kiadó, jó kapcsolatokkal, lelkiismeretes csapattal, és hát az eddigi munkájukból is látszik, hogy foglalkoznak a lemezünkkel. A kiadó vezetőjével régóta ismerjük egymást személyesen is, több múltbéli koncertlehetőséget is nekik, illetve neki köszönhetünk, mivel koncertszervezéssel is foglalkozik.

A külföldi médiával jól kiépített kapcsolata van, így ő segített ezekhez a fanzine-ekhez, webzine-ekhez eljuttatni az új albumot. Mivel viszont a koncertjeink döntő többségét Szerbiában és Magyarországon adjuk, így a későbbi - csúnyán fogalmazva - sikerek érdekében fontos számunkra, hogy minél több helyen hírt adjanak az anyagról az említett két országban is.


A visszajelzések minden esetre igen pozitívak. Mit csinálnátok másként, akár a felvételek, akár a promóció kapcsán?

A promóciót a jelenlegi kiadónk sokkal komolyabban veszi, mint az előző. Ennek nagyon örülünk, és pozitívan hat ránk is, mi is sokkal aktívabbak vagyunk e téren is, mint a Sunshine album idején. Tehát ezt a részét már eleve másként csináljuk, mint az eddigi lemezeknél. Hogy mit csináltunk volna másképp a felvételeknél, erre még túl korai lenne választ adnom. Azt viszont már most elmondhatom, hogy örök ellenségünk, az idő - év, hónap, nap, óra, perc, másodperc - most sem volt mellettünk (nevet). Szerettünk volna tempósabban haladni a felvételekkel, de ez teljesen önhibánkból adódóan szinte lehetetlen volt.

Számodra mit jelent a The Formed Filth Enigma?

Nemrég kaptuk kézhez a kész CD-ket, és ahogy eddig is, most is óriási érzés kézben tartani fizikai formátumban is a munkánkat. Kihangsúlyoznám a fizikai formátumot, mivel nem sok zenekar járja már ezt az utat, viszont nekünk, akik otthon még mindig a hifi CD lejátszójáról hallgatjuk a zenét, ez sokat jelent. Nem titok az sem, hogy a felvételek és az előkészítő munkálatok folyamán voltak nehezebb pillanatok is, ezért is nagy öröm a végeredményt így kézben tartani.

Már volt szó arról, hogy ez alkalommal a Grom Records gondozásában jelent meg a lemez, miért rájuk esett a választás?

Ahogy már korábban említettem, egy komoly underground kiadóról beszélünk, bizonyítottan lelkiismeretes csapattal, akik hatalmas zenerajongók is. Underground szinten több komoly kiadvány is megjelent náluk, köztük az új Bombarder lemez, az Infest utolsó előtti albuma, de jött már ki korábban az ő gondozásukban a cseh Avengernek is anyaga, illetve nemrég piacra dobtak egy Desaster tribute albumot is.

Élő. November 04-én tartottátok a lemezbemutatóval egybekötött 14. szülinapi koncerteteket. Milyen volt ennyi kihagyás után újra a szülővárosotokban játszani?

Felemelő érzés volt újra színpadon állni. Különösen köszönhetjük ezt a szépszámú közönségnek, mindenkinek, aki jelen volt az eseményen. Sok új arccal is találkoztunk, de voltak olyanok is, akik a kezdeti idők óta nem láttak bennünket koncertezni, most pedig újra eljöttek. Örülünk annak is, hogy a rajtunk kívül fellépő másik három zenekar elfogadta a meghívásunkat és ők is hatalmas bulit csaptak. Mi egy - magunkhoz képest - hosszabb műsorral készültünk erre az estére, minden eddigi hangzóanyagunkról játszottunk pár dalt. Sajnos nem sikerült minden kísérő ötletünket az elképzeléseinknek megfelelően kivitelezni, de a visszajelzések alapján senki sem hagyta el csalódottan sem a táncteret, sem a színpadot, a hangulat pedig óriási volt!

Nagy koncertjárók vagytok? Ha már saját buliból nem is jutott, mik voltak az év emlékezetes koncertjei, amin részt vettetek?

Igen, mind a négyen koncert fanatikusok vagyunk. A gitárosunk Norbi októberben újra látta egyik nagy kedvencét, a Voivodot, a közelmúltban pedig Gorgoroth koncerten volt. Norbi és a dobosunk, Attila 2013 óta-visszajárnak Csehországba a Brutal Assault fesztiválra, idén is voltak, tehát a Gutalaxtól kezdve az Emperorig terjedő skálán sok mindent láttak és hallottak. Például "érdekes" Tiamat koncertet is (nevet)!

Én pedig az idei Rockmaratonon voltam utoljára három, számomra nagyon jó koncerten, ami a Katatonia, a Rotting Christ és az Obituary volt. Tudom, ez nem a reklám helye, de a jövőben is van pár esemény, ami szinte mindannyiunkat érdekel, pl. a Kreator-Vader turné budapesti, vagy belgrádi állomása, illetve a retró setlistel érkező Pestilence is vonzó.

Merre láthatunk benneteket legközelebb?

Hogy melyik lesz a legközelebbi megmozdulás, arra ebben a pillanatban nem tudok pontosan válaszolni, még szervezés alatt vannak a koncertdátumok. Amint valamelyik helyszín száz százalékosan biztos lesz, a netes elérhetőségeinken azonnal hírt adunk róla!

Körvonalazódnak már a lemezbemutató bulik helyszínei?

Folynak a tárgyalások, és zenekari szinten is megy az ötletelgetés e téren is. Teljes bizonyossággal állíthatom, hogy magyar és szerb dátumaink biztos lesznek, konkrétabban a szegedi és a budapesti állomás szinte tuti, határon innen pedig Újvidék (Novi Sad) és Belgrád tűnik biztosnak, viszont a konkrét dátumok még kérdésesek. Még ebben a körben szeretnénk nyitni pár számunkra új ország felé is, vannak biztató jelek reméljük, minden a lehető legkedvezőbben alakul majd.

A végszó, mint rendszerint a Tiéd, én köszönöm, nagyon!

Nagyon szépen köszönjük neked az újbóli megkeresést, örülünk, hogy újra együtt dolgozhattunk! Köszönjük továbbá mindenkinek, aki elolvasta e sorokat! Hallgassátok meg az új albumunkat, a The Formed Filth Enigma-t, ami most már CD formátumban is beszerezhető tőlünk, vagy a kiadónktól, nézzétek meg az új videónkat, és reméljük, mielőbb találkozunk! Addig is mindenkinek metalban gazdag időtöltést kívánunk!

Aktuális felállás:
Boros Attila - gitár, ének
Győri Norbert - gitár, vokál
Šturc Mihajlo - basszusgitár
Habram Attila - dob

Oldalak:
facebook.com/ashenepitaph
ashenepitaph.uw.hu

Csipke

rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Ashen Epitaph interjú (2012)

2012-06-23 18:10:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 27. és 2018. június 12. között:

Klipmánia