×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Yardbirds - Yardbirds '68 (2017) 

Megjelent: 2017. november 25. szombat 12:05
Szerző: bcsaba
    Lemezismertetők 

Újabb különlegesség jelent meg Jimmy Page saját kiadójánál, közel ötven év után napvilágot látott a Yardbirds utolsó koncertfelvétele, amit nem sokkal a feloszlásuk előtt rögzítettek a New York-i Anderson Theatre-ben. A felvétel zavaros körülmények között készült (okait lásd később), emiatt akkor nem adták ki hivatalosan. A hetvenes évek elején, a Led Zeppelin felfutása után kalózkiadók mégis többször megjelentették, majd minden esetben Page jogi képviselőinek nyomására gyorsan vissza is vonták. Most az eredeti formájában hallható, mit is tudott a négytagú Yardbirds a színpadon pályafutása utolsó szakaszában...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
1968-ra a Yardbirds a folyamatos tagcserék és a rossz menedzselés miatt leszállóágba került. Bár a Jeff Beck helyére lépő Jimmy Page szintén briliáns gitáros, a különféle személyi és kreatív problémák miatt a zenekar eléggé hullámzó teljesítményt mutatott. A stúdióban a producerek, főleg a "slágergyáros" szemléletű Mickie Most egyre nevetségesebb és banálisabb popos hangvételű kislemez-felvételekbe hajszolta a csapatot, gyakran úgy, hogy a dalokban csak Keith Relf énekes szerepelt. Ez szöges ellentétben állt a színpadi műsorukkal, ahol korábbi rhythm and blues dalok és a Page által behozott pszichedelikus szerzemények révén energiától izzó, vad koncerteket adtak. A turnék menedzselését ekkoriban már egy bizonyos Peter Grant végezte, akinek később elévülhetetlen érdemei voltak az "utódzenekar" létrehozásában.

A koncertfelvételt a Yardbirds akkori amerikai kiadója, az Epic készíttette, de a stáb - mivel nem volt járatos a rockzene világában - rosszul mikrofonozta be a hangszereket, így a végeredmény nem hozta a kívánt minőséget. A dobok hangzása tompa lett, mélyek egyáltalán nem voltak és az eredeti közönségzaj se került rögzítésre. Ez utóbbit "korrigálandó", a felvételre utólag szerkesztettek egy mesterséges élő atmoszférát, tapssal, kiabálással és koktélos poharak csilingelésével (!), ami eléggé élvezhetetlenné tette az egyébként lendületes előadást. Az új változatnál szerencsére megszabadultunk ezektől a zavaró körülményektől és a hangzáson is sikerült javítani, lényegesen teltebb, dinamikusabb, mint a korábbiakban. A kiadvány két CD-vinyl korongra lett osztva, bár a felvételek hosszát nézve a CD esetében elfért volna minden egy lemezen is. (Ez a megoldás már a négylemezesre nyújtott Soundtracks doboznál is ócska trükk volt.)

Az első lemezen hallható maga a teljes koncertfelvétel, amely már szinte a Led Zeppelin előszobájába vezet minket. Page jellegzetes kemény gitárhangzása érezhetően a pszichedelia és a hard-rock felé viszi a korábban erősen rhythm and blues alapokból építkező zenekart. A Train Kept' A Rollin' lendületes nyitás, bár Relf rögtön az elején elrontja a szöveget. A Mister, You're A Better Man Than I sem töri meg a koncert ívét, és közvetlenül átfolyik a Heart Full Of Soul-ba (a bootlegeken nem jelezték külön, itt kettébontották az egyveleget). A Dazed And Confused már a Zeppelin-időket vetíti előre, a zene már dörgedelmes és talán ez az egy szám, ahol megmutatkozik Keith hangterjedelmének korlátja - a szöveg is fényévekre van Plant későbbi, erőteljes soraitól. (Viszont közelebb áll Jake Holmes eredetijéhez.) A szám közepén már elhangzik a legendás csellóvonós szóló is, amire Relf szájharmonikán felelget.

Az ezt követő My Baby egy ekkoriban elkészült, nem túl izgalmas középtempós szám, majd ezt követően a Beck-éra blues-osabb darabjai következnek, mint az Over Under Sideway Down, vagy a Shapes of Things. A Drinkin' Muddy Water (alias Rollin' And Tumblin') már a Page nevével fémjelzett Little Games albumról jön, de ez is jól illeszkedik a sorba. A White Summer is a korai Zeppelin időszakot vetíti előre, itt azonban még csak négy-öt percben bontja ki a keleties témát Page. A záró I'm a Man tizenegy perces egyvelege kicsit túlzottan elnyújtott, az első öt-hat perc viszont izgalmas jammeléseket hoz, amit utána érzésem szerint kicsit túlzottan elnyújtanak. A két anyagot összehallgatva nagyobb szerkesztéseket nem vettem észre, úgy tűnik Page (vagy a hangmérnökei) ezúttal tartózkodtak a szokásos "sebészkedésektől" - vagy maga a forrás nem adott erre lehetőséget. A 2000-ben megjelent kalóz CD kiadáson volt még két rövid részlet a beállásról, ezeknek itt semmi nyoma.

A második lemezen viszont megkapjuk a zenekar utolsó két (akkoriban kiadatlan) kislemezének anyagát és néhány alternatív dalváltozatot. Ezek egy része már korábban rákerült a Cumular Limits című válogatásra. Ami viszont igazán érdekes, hogy először jelenik meg hivatalosan a Knowing That I'm Losing You című szám, amelyet Page a későbbiekben "átmentett" a Led Zeppelin III című albumra. Bár a rajongók előtt ez nem volt titok, arra nem tettem volna fel komolyabb összegeket, hogy ez valaha is megtörténhet. A szám egyébként zenéjében teljesen azonos a Zeppelin verzióval, de ez nem az a szöveges változat, amely bootlegeken kering. A Zeppelin ugyanis szövegből is "átmentett" egy komplett versszakot, a dal viszont itt is és ott is egyedül Page nevén fut. A szerzőségek egyébként továbbra is érdekesek, a Dazed and Confusednél Jakes Holmes csak, mint "inspiráció" merül fel, és a White Summert is kegyesen a nevére vette Page. Hogy ez nyúlás-e, vagy sem, döntse el a kedves olvasó. A többi szám közül érdekes még az Avron Knows, a Spanish Blood és a Takin' A Hold On Me, a My Baby stúdióverze viszont ebben a formában sem váltja meg a világot. Belenyúlásnak itt sincs nyoma, a hangzáson viszont picit itt is javítottak a 2000-es verziókhoz képest.

Az album, a korábbiakhoz hasonlóan most is csak Page honlapján keresztül rendelhető. A dupla CD és dupla vinyl meglepő módon teljesen korrekt áron kapható, igényes kivitelezésű tokban, szép színes, vastag booklettel kiegészítve. Természetesen most is van színes-szagos és mindhárom élő tag által dedikált Deluxe változat - csak győzze megfizetni a kedves vásárló. Ez viszont annyiban tényleg különleges, hogy az eredeti lemez - már akinek megvan - nem igen lehet dedikálva, főleg nem mindhárom (vagy akkoriban még mind a négy) tag által. Az album szállítása egyébként gyártási problémák miatt két hetet késett, valamint a korábbi futáros szállítás helyett már csak sima postai csomagként jött. Ez egy ilyen kaliberű produkciónál azért ciki, de a kiadvány ennek ellenére melegen ajánlott minden Zeppelin rajongónak (is).

Track lista:

CD1: Live at Anderson Theatre

Train Kept A Rollin'
Mr, You're A Better Man Than I
Heart Full of Soul
Dazed And Confused
My Baby
Over Under Sideways Down
Drinking Muddy Water
Shapes of Things
White Summer
I'm A Man (contains Moanin' And Sobbin')

CD2: Studio Sketches

Avron Knows
Spanish Blood
Knowing That I'm Losing You (Tangerine)
Taking A Hold On Me
Drinking Muddy Water (Version Two)
My Baby
Avron's Eyes
Spanish Blood (Instr.)

Közreműködő zenészek:

Keith Relf - ének, szájharmonika
Jimmy Page - gitár
Chris Dreja - basszus
Jim McCarty - dob

Kiadó:
Jimmy Page Records
Honlap:
jimmypage.com
theyardbirds.com
rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Yardbirds!

kép

Elhunyt Malcolm Young (1953-2017)

2017-11-19 00:00:00

kép

Motörhead - Motörhead (1977)

2017-08-28 12:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Mangoo - The Heat (2017)
A Mangoo 2005-ben, a finnországi Turku-ban alakult stoner - pszichedelikus hard rock zenekar, akik a 2009-es Neolithic után, második lemezüket 2012-ben adták ki Neverland címmel, de azóta

Tovább...
Little G. Weevil - Something Poppin' (2017)
Nagybetűs dög kacsint reánk, "feka" hetvenes évek, blues, soul, funky, minden, mi szemszájnak ingere... - Szilágyi Norbert, riff.hu!

Tovább...
Corrodal - Liquidators (2017)
Óév utolsó napja, készülődés az esti mókához... közben szakad kint az eső, köd van és egyáltalán olyan nyomorúságosnak tűnik minden. Világvége hangulathoz márpedig hasonló zene dukál

Tovább...
Fabio Lione - Alessandro Conti - Lione-Conti (2018)
A Rhapsody nagy össze-vissza borulása nem csak egy várva-várt turnéban testesül meg - ami szerencsénkre 2018. március 08-án hozzánk is eljön -, de most

Tovább...
Judas Priest - Firepower (2018)
Az 1969-ben, Birmingham-ben alakult Judas Priest a brit heavy-metal egyik legfontosabb legendája, a műfaj legnagyobb hatású zenekarainak egyike! A csapat legutóbb 2014-ben

Tovább...
Koncertek 2018. március 19. és 2018. április 04. között: