×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pulzus 49 - 1984 december - Nem múlik a csatazaj 

Megjelent: 2017. november 23. csütörtök 18:05
Szerző: Fiery
    Rockmúzeum 

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Szörényi-vészben szenved a stáb

A beszélgetés ugyan Szigeti Ferenccel, a Karthago vezetőjével zajlik, mégis egy számunkra fontosabb mellékjelenetnek lehetünk tanúi. Rendszeres olvasóink már észrevették, hogy valami nem igazán kerek a Szörényi-klán és a Pulzus szerkesztősége között. A stábot nem engedték be az István a király próbájára sem, de még az Illés nagy koncertjéről sem adhattak hírt. Most, amikor a Fonográf együttes szárnyal, szintén előtérbe került a probléma.

A stábot immáron sokadik alkalommal nem engedték dolgozni. Hogy mi zajlott a háttérben, ezt csak az érintettek tudják, de bízom benne, hogy hamarosan beszélni fog erről Szörényi Levente is a passzio-olvasóinak. Addig pedig csak találgathatunk. Annyi már biztos, hogy Módos Péter bármennyire is kedves, szimpatikus, bármennyire is finoman kezeli a történetet, a Pulzusban nem adtak le soha egy Illés, Fonográf, vagy István a király klipet, vagy ezekről való beszélgetést.

A senki földje

A Karthago lemezének a címe esetünkben tökéletes, hiszen szinte teljesen egyedül maradtak a színpadon, mint ős-rockerek. A többiek már alig állnak a lábukon, vagy fel is oszlottak. Mint azt már tudjuk, az Lgt is bedobta a törülközőt, legalábbis ebben az időszakban már ők is a leszálló ágat élvezték. De Szigetiék ez időtájt a csúcsot ostromolták. Bár itthon már őket is polcra tette a közönség, Ausztriában nagy névnek számítottak. 1984-ben üstökösként tört be a köztudatba az Első Emelet, némi iróniával és egy kis időzavarral megharcolva azt is mondhatnám, hogy ők lettek az új Piramis együttes. Bővebben róluk hamarosan, hiszen beindul a nagy henger...

Kié az éjjel?

Módos Péter: A könnyűzenei életben a rádión, a televízión és a hanglemezen kívül igen fontos szerepet töltenek be a nyilvános koncertek, legyenek azok akár egy kis klubban, vagy teszem azt egy több ezer nézőt befogadó sportpalotában. Most néhány ilyen hangversenyről ejtenék szót, koránt sem a teljesség igényével, hiszen ez lehetetlen. Elsőként kívánkozik ide a közelmúlt érdekes eseménye a Fonográf együttes Budapest Sportcsarnoki hangversenyéről szóló tudósítás. Ez azonban, mármint a tudósítás ezúttal elmarad. Szerettünk volna ugyanis interjút készíteni az együttes vezetőjével és természetesen zenei illusztrációt is adni hozzá, ezt azonban a Fonográf GMK, a zenekar üzleti társulása nem tetette lehetővé a Pulzus forgatócsoportjának, jól lehet, célunk az önök tájékoztatása és természetesen szórakoztatása lett volna. Kérésünket indoklás nélkül elutasították, sajnáljuk.

És most a közeljövő néhány más koncertjéről essék szó. Komár Lászlóval már beszélgettünk a január 07-i Elvis Presley emlék hangversenyről, december 26-án a Budapest Sportcsarnok ad otthont a Hobo Blues Band-nek, akik nagyszerű új dupla lemezüket, a Vadászatot mutatják majd be a közönségnek. December 27-én érdekes újszerű műsort mutat be az Egyetemi Színpad Világok zenéje címmel. Malecz Attila Bop Art zenekara és a Macumba ütős zenekar közreműködésével. Amint azt önök nyilván észrevették ezek a koncertek valamilyen összefüggésben vannak már megjelent hanglemezekkel is. Ilyen például a 100 Folk Celsius zenekar Paff a bűvös sárkány című gyermekeknek szóló nagylemeze, és az ennek alapján tartandó hangverseny is az Uránia moziban, December 30-án délelőtt 11 órakor. Valószínűleg érdekes esemény lesz.

És most következzék néhány lemez hír. A Hanglemezgyár nem fukarkodott az utóbbi hónapok lemezkiadásánál. Ezek közül már néhányat élőben is bemutattunk a szeptemberi, októberi és a novemberi Pulzusban. Így most csak találomra néhány érdekességre hívnám fel az Önök figyelmét. Elsőnek a már említett Elvis Presley emlék lemez Komár László előadásában. Megjelent a rock legendák című sorozat harmadik korongja is, ezúttal a P. Mobil Honfoglalás című zenei anyagával. Példás gyorsasággal került az üzletekbe Máté Péter Elmegyek című dalgyűjteménye. Mint már korábban jeleztük, most már be is mutathatjuk a Kft igazán kiváló harmadik albumát, a Bál az operában címűt.

Cseh Tamás és Bereményi Géza Jóslat című lemeze is a napokban került a kirakatokba. Négy fiatal zenekar állt össze egy lemezre való anyaggal Vadonat címmel. A vadonatúj együttesek a Nino, So-Ho, Clips és a Szeptember. Itt látható az új kedvenc ifjú zenekar, az Első emelet első korongjai is. Best of V'Moto-Rock címmel angol nyelvű albumot jelentetett meg a népszerű kvartett. És aki szerette a Pulzus nemrég elhunyt kedves munkatársát, most kezébe veheti Tardos Péter szerzői lemezét sok-sok slágerrel, kiváló előadók tolmácsolásában. A végére hagytam a Karthago legújabb lemezét, amely a Senki födje címre hallgat, azaz miket is beszélek muzsikál.

Dübörgő elefántok

Módos Péter: Üdvözlöm stúdiónkban a Karthago együttes vezetőjét, Szigeti Ferencet. Most egy éve, '83 decemberben foglalkoztunk a Karthagoval, akkor egy Bécsben készült riportot mutattunk be, Wallner úrral, a bécsi kiadótokkal. Ha jól emlékszem, akkor arról volt szó, hogy a magyar lemezetek angol nyelvű változatát nyugaton, Nyugat-Európában, Ausztriában, és ha jól tudom, Nyugat-Németországban terjesztik. Milyen utóélete van ennek a lemeznek?

Szigeti Ferenc: Pontos számadatokat nem tudok még, az biztos, hogy valószínűleg siker lehetett a lemezkénk, miután egész rövid idő alatt, rekordidő alatt megkaptuk a megrendelést a második angol LP (nagylemez) elkészítésére. Tulajdonképpen ezt a lemezt készítettük el hazai forgalmazásra is, ugyanis ennek a lemeznek az angol változata kerül ki Nyugat-Európába, NSZK-ba, Ausztriába, Svájcba, amelyik most megjelent itthon karácsonyra, a Senki földjén című lemez.

Módos Péter: Én azt javaslom, hogy további beszélgetés helyett, a további siker reményében, mind itthon, mind pedig külföldön ajánljál nekünk, javasoljál valamit nekünk így karácsony ellőttre, egy talán karácsonyi hangulatot tükröző dalt erről a lemezről.

Szigeti Ferenc: Ilyen hangulatú szám tulajdonképpen csak egy van a lemezen. Egy lírai dal, a címe Miénk az éjjel.

Módos Péter: Legalább is a következő három perc, következik tehát a Karthago együttes.

Túry Lajos - What I Say (Ray Charles dal)
Dara Vilmos Szélrózsa - Még annyi mindent
Felkay Miki - Szeretem őt
Komjáthy György
Alphaville - Forever Young
Cs. Kádár Péter - Diszkonika
Komár László - Árva bús éjszakán
Füsti Balogh Gábor trió - intró
Karthago - Miénk az éjjel
Kováts Kriszta - Hajnali ölelés
David Bowie - Blue Jean


Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Bergendy - kislemezek 66.
A kislemezen a Bergendy Turi Lajos énekessel dolgozik együtt, két Non-Stop dal átiratát

Tovább...
Bergendy - kislemezek 65.
A következő Bergendy kislemez két önálló dalt

Tovább...
Bergendy - kislemezek 62.
A következő kislemezen szereplő dal 1975. július 14-én, hétfőn hangzott el először nyilvánosság előtt, a Magyar Rádió Tessék Választani című, a budapesti József

Tovább...
Bergendy - kislemezek 64.
A Bergendy 1976-ban két albumot is felvett. A Fagypont fölött miénk a világ című lemez egy jórészt a funk világába tett csodás kirándulás, olyan dalokkal, mint az

Tovább...
Bergendy - kislemezek 48.
A Bergendy nagy felállásának első önálló kislemeze a Fázom és a Mindig ugyanúgy című kompozíciókat

Tovább...
Koncertek 2018. március 22. és 2018. április 07. között:

Klipmánia