×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Bergendy - kislemezek 09. 

Megjelent: 2017. november 20. hétfő 12:05
Szerző: MajnikLaci
 kislemezek   Rockmúzeum 

A következő EP-n a Bergendy két dalban Zalatnay Saroltát kíséri, két dalt pedig önállóan ad elő...



Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!





Az EP A-oldala a let kiss műfaj jegyében forog, az első dalt Zalatnay Sarolta énekli, melynek címe: Viva la pappa col pomodoro. A dal eredetijét Rita Pavone énekelte, a Bergendy változata viszont megint sokkal élvezhetőbb, mint az. A tempót jelentősen lelassították, ami Zalatnay éneklésének is kedvez. Az eredetiben a díszítéseket gitárok játsszák, ezt vették át Bergendyék a fúvósokkal. A wampet és a szólót is a szoprán szaxofon játssza, ami kifejezetten jót tesz a dalnak.

A második dal a Bergendy zenekari darabja és Auth Ede szerzeménye, a Let Kiss. A Let Kiss nem más, mint egy finn néptánc, ami a hatvanas évek elején került be a szórakoztató zene világába. A Bergendy számában természetesen a fúvósok kapják a főszerepet, de így sem tud több lenni a szám profi előadásnál.

A Scrivi című dal ismét Rita Pavone 1964-es repertoárjából való. Zalatnay és a Bergendy verziója ezúttal nem képes túlnőni az eredetin, valahogy elveszett a lendület.

Fontos szerepet kellene betöltenie a ritmusgitárnak, ehelyett az helyezkedik el a hangkép leghátsó traktusában. A zongora néhány díszítése emelkedik ki csak, a levegős ritmusszekció uralkodik. A megzengetett női vokál és a csörgő kicsit Phil Spector lemezproducer munkáinak hangzását idézi - Ronettes - Be My Baby -, de a felvétel sajnos nem sikerült, ami nem a zenekar, hanem talán a rossz rögzítés számlájára írható.

Az EP-t a Tango Bolero feldolgozása zárja. A szám tango ritmusban kezdődik, C-mollban, a szólót Oroszlán György játssza Framus gitárján, "shadowsos" hangulatban. Ez nem tart sokáig, mert Csáky Béla pergőjével, majd kétszer kétütemnyi dobszólójával átmennek a második szakaszba - ezzel együtt C-dúrba -, ahol a - helyenként tercelő - szaxofonok viszik a főszerepet némi trombita kiegészítéssel. Oroszlán itt is kap két környi szólót, itt rock and rollosan játszik, a gitárt erőteljesen megzengették, így eléggé a háttérbe került. A befejezés különös, a fúvósok és a vonósok együtt tartanak ki egy szép, domináns szeptimet (G7).

Folytatás következik!

Kiadó:
Qualiton, EP 7334, 1965
Honlap:
hu.wikipedia.org
bergendy.hu
Majnik László





rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Bergendy - kislemezek 73.

2018-02-01 12:05:00

kép

Bergendy - kislemezek 72.

2018-01-22 12:05:00

kép

Bergendy - kislemezek 71.

2018-01-21 12:05:00





 

Ajánló









Ez is érdekelhet

Pulzus 63 - 1986. június - Különckiadás!
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV

Tovább...




Koncertek 2018. május 27. és 2018. június 12. között:









Klipmánia