×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Utcára viszik a kultúrát a fővárosi közművelődési házak (2017) 

Megjelent: 2017. november 20. hétfő 00:00
Szerző: szimpatic
    Cikkek 

"A budapesti közművelődési intézmények szerepe rendkívüli módon megnőtt..." - hangzott el a Városok jövője - közösségek művelődése című szakmai konferencián. A közösségi házak már nemcsak a falaikon belül szerveznek programokat, hanem kiviszik a kultúrát az utcákra, terekre. A rendezvényen több fővárosi intézmény is beszámolt a kulturális fejlődésről, lehetőségekről, programokról...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

A Városok jövője - közösségek művelődése című konferenciát a Budapesti Művelődési Központ, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával szervezte meg immáron második alkalommal Budapest Főváros Városházára. Itt közel 40 budapesti közművelődési intézmény vezetője és munkatársa osztotta meg tapasztalatait, többen előadás formájában.

A 100 éves Csili Művelődési Központ igazgatója, Várhalmi András előbb az intézmény történelméről tartott előadást, majd az idén ősztől jövő tavaszig tartó jubileumi programokról számolt be. Szeptemberben és októberben 60 napon át, szó szerint házhoz mentek a kultúrával, ugyanis Pesterzsébet különböző utcáiban tartottak színházi, tánc- és dalesteket. A rengeteg születésnapi programelem között szerepel még kóruselőadás kerületi újszülötteknek, 100 órás nonstop tánc, amivel Guiness rekordot kívánnak dönteni, Nemzetközi Nagymesteri Sakktorna, országos énekverseny és bábszínházi találkozó, sportversenyek és rock koncertek.

Császár Bíró Lilla, a Kondor Béla Közösségi Ház és Intézményei igazgatója egy különleges nyertes EU-s pályázatról, és annak utóhatásairól számolt be. Az URB ACT Re-Block elnevezésű pályázatot 10 ország 10 városának közösségi intézménye nyerte. Lényege, hogy helyi szakemberek meglátogatták a többi várost, és tapasztalatot cseréltek. Ennek hatására a Havanna lakótelep közösségi háza egy párbeszédet indított a helyi lakosokkal és elkészített egy megvalósítandó akciótervet. Ebből kiindulva épült a lakótelepen posta, építenek a helyi piacon egy kulturális közösségi házat, a Kondor Béla művház előtt egy sétányt alakítanak ki, és létrehoznak számos sportágnak helyet adó multifunkcionális közösségi teret. A közösségi ház a pesterzsébetihez hasonlóan, szintén szervez gasztro rendezvényeket, fesztiválokat, börzéket, az épületen kívül is.

Rozgonyi-Kulcsár Viktória, a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház intézményvezetője a 6700 négyzetméteres épület mindennapjairól, céljairól tartott előadást. A házban 64 szervezet és alkotó van jelen, működik családi napközi, tartanak jógaórát, könyvbemutatót és színházi előadásokat is. Az idén 5 éves Jurányi újabb 5 évre szerződött az épületet tulajdonló Fővárosi Önkormányzattal.

Pordány Sarolta, a Budapesti Művelődési Központ igazgatója arról beszélt, hogy megnőtt a közművelődési intézmények szerepe a társadalomban azzal, hogy nemcsak épületen belül, hanem azon kívül is szerveznek programokat. Példának említette a különböző lokális fesztiválokat, ünnepségeket, adventi rendezvényeket. A fővárosban 190 közintézmény és civil szervezet szolgál adatokkal működésükről, és az igazgatónő szerint példaértékű a létesítmények közötti kapcsolattartás, illetve az épületek karbantartása, fejlesztése.

Illés Klára, a főpolgármesteri hivatal közművelődési-közgyűjteményi referense Hoppál Péter kulturális államtitkárra hivatkozva kijelentette: Magyarország közművelődési nagyhatalom. A Városok jövője - közösségek működése konferencia a tervek szerint jövőre folytatódik.

rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Utcára viszi!

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Cikipédia 8. - 6. rész - Leállt a Pulzusom!
A nagy reményekkel induló könnyűzenei tévés produkció, a Pulzus 1986 közepére földbe állt. Már nem történtek érdekes dolgok, és nem születtek igazi újdonságok.

Tovább...
Jugoszláv punk és újhullám a 70-80-as években - 2. rész (2018)
Ez a dolgozat társadalmi és politikai kontextusban vizsgálja a jugoszláv punk és újhullámos zenét, amely a '70-es évek végén

Tovább...
Koncertek 2018. május 27. és 2018. június 12. között:

Klipmánia