×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 First Blood - Rules (2017) 

Megjelent: 2017. november 17. péntek 18:05
Szerző: palszabolcs
    Lemezismertetők 

Az ezredfordulós metalcore felől érkezőknek valószínűleg még mindig furcsának tűnik, hogy az idősebb korosztályból sokan a mai napig jobban ragaszkodnak a metalos hardcore címkéhez, ahogyan azt annak idején emlegették olyan alapvetésekkel kapcsolatban, mint az egyes Hatebreed, vagy a korai All Out War, Earth Crisis, Strife, vagy Morning Again lemezek. Akiknek kimaradtak, érdemes visszaásni ezekhez, úgy is, hogy közben egy komplett generáció állt hadrendbe, és szállítják a jóféle zúzós muzsikát, ez utóbbi csoportba tartozik a jelen cikk tárgyát képező öttagú amerikai zenekar is...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Aki ismeri a srácok 2010-es Silence is Betrayal című lemezét, valószínűleg már a rajongók közé sorolja magát, de legalábbis szimpatizál az utóbbi években nálunk is többször megfordult csapattal. A Hatebreed, az Earth Crisis és a Strife munkásságára gerjedőknek alapból ajánlott az eredetileg friscoi (de napjainkban már holland és svéd tagokat is soraiban tudó) banda, meg úgy általában mindenkinek, aki az olyan zenéket kedveli, ahol a gyorsabb mosh témákat sűrűn tarkítják súlyos breakdown-ok, miközben az énekes agresszíven üvölti a világba minden frusztrációját. Aláírom, nem túl filozofikus megközelítés, de az egykori Terror, Born From Pain, Merauder és Most Precious Blood zenészek kétségkívül rutinosak már és képesek olyan dalokat írni, hogy a kölykök a tánctéren vezessék le felesleges energiájukat, mert itt aztán nem lehet karba tett kézzel álldogálni.

Persze nem biztos, hogy mindenki osztja ama véleményt, miszerint nem feltétlenül kell mindig megújítani az adott stílust, elég "csupán" olyan dalokat írni, amelyek könnyen utat találnak az emberekhez. Nos, a műfaj többnyire nem a nagy megfejtésekről híres, a némiképp szűkre szabott keretek között viszont nem egy klasszikusnak nevezhető anyag született már. Ezt vajon így emlegetjük majd a későbbiekben? Valószínűtlennek tartom, de az biztos, hogy sokáig szívesen látott vendég lesz a lejátszómban, mert az átlag két perces nóták (a tizenkét dal alig több, mint 36 percnyi összjátékidővel bír), annak ellenére, hogy közel sincs szó szívhez szóló melódiákról, egyszerűen ragadnak a fülbe. Itt-ott talán túl sablonosan adagolják a fémes riffeket, de alapvetően szerethető ez a csordavokálokkal sűrűn tarkított falbontás, ami ráadásul kiválóan érvényesül a bika hangzás révén. Egyben működőképes igazán az anyag, de a Rules Of Crisis-t mindenképpen kiemelném, valami elképesztő hangulatos lett, hatásos lezárása a korongnak.

Magvas gondolatok és progresszívabb megközelítésű muzsikák rajongói messzire kerüljék el ezt a lemezt, ami viszont egyértelműen izgalmasabbnak tűnik elődjénél, úgy, hogy közben mit sem vesztettek az energikusságból. Részemről töretlen a bizalom, november 20-án pedig élőben is megtekinthetők a Dürerben néhány hasonlóan remek banda társaságában, a svédtorna garantált.

8/10
Track lista:

01. Fuck The Rules
02. These Are The Rules
03. Rules Meant To Be Broken
04. Rules Of Life
05. Rules Of Conviction
06. Rules Of Engagement
07. Rules Of Justice
08. Rules Of Survival
09. Rules Of Freedom
10. Rules Of Sacrifice
11. Rules Of Government
12. Rules Of Crisis

Közreműködő zenészek:

Carl Schwartz - ének
Johan Vesters - gitár
John Torn - basszusgitár
Bobby Blood - dob

Lemezeik:

2002 - Untiteled - EP
2003 - First Blood - EP
2005 - First Blood - Blacklisted - split EP
2006 - Killafornia
2010 - Silence is Betrayal
2017 - Rules

Kiadó:
Pure Noise Records
Honlap:
firstbloodrules.com
facebook.com/FirstBloodRules
rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Saxon - Thunderbolt (2018)
Az angliai Barnsley-ben, 1970-'76 között Blue Condition, majd '76-'77-ben SOB és '77-'78 között Son of a Bitch néven, végül 1978-óta Saxonként dolgozó NWOBHM zenekar a heavy metál egyik

Tovább...
Therion - Beloved Antichrist (2018)
A svédországi Stockholm-ban, '87-ben death metal bandaként alapított, de később az operázó-szimfonikus metál egyik alapítói közé lépő Therion a 2012-es Les Fleurs Du Mal című

Tovább...
Jess and the Ancient Ones - The Horse and Other Weird Tales (2017)
A 2010-ben, a finnországi Kuopio-ban alakult Jess and the Ancient Ones a harmadik lemezét adja ki The Horse And

Tovább...
Mangoo - The Heat (2017)
A Mangoo 2005-ben, a finnországi Turku-ban alakult stoner - pszichedelikus hard rock zenekar, akik a 2009-es Neolithic után, második lemezüket 2012-ben adták ki Neverland címmel, de azóta

Tovább...
Little G. Weevil - Something Poppin' (2017)
Nagybetűs dög kacsint reánk, "feka" hetvenes évek, blues, soul, funky, minden, mi szemszájnak ingere... - Szilágyi Norbert, riff.hu!

Tovább...
Koncertek 2018. március 20. és 2018. április 05. között:

Klipmánia