×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pulzus 48 - 1984 november - Az üvegember utolsó kiáltása 

Megjelent: 2017. november 16. csütörtök 18:00
Szerző: Fiery
    Rockmúzeum 

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

A szívbajt hozod rám

Mai témánk "kivételesen" a Locomotiv GT zenekar. No, nem azért, mert olyan régen hallottunk már róluk, sokkal inkább azért, mert, ha valakik, ők szinte minden műsorban szerepelnek. Természetesen nem akarom megismételni önmagam, és a zenészek felé minden tiszteletem és elismerésem ellenére, mégis továbbra is zavaró folyamatos jelenlétük. Így kell mítoszt kreálni! Mondom ezt annak tudatában, hogy a megjelent Ellenfél nélkül címet viselő album lett az utolsó hosszú évekig!

Persze, mi nézők, akkoriban ezt a különleges elbánást nem vettük észre, hiszen kizárólag személyes kedvenceinkre orientálódtunk. A Hungária feloszlása után olyan szupergrouppok jöttek létre, mint a Step, az R-Go és a Dolly Roll. Valamelyikkel mindig lehetett foglalkozni, és ha éppen velük nem, akkor is ott volt még örökzöld sztárunk, Fenyő Miki. Tehát téma akadt bőven, ha már a rockerek ennyire kiszorultak a mindennapokból.

Az adott új hullámos bandákat nem is lehetett nyomni állandóan, a metálosok pedig majdnem, hogy tiltólistán voltak, hát jöhetett a jól bevált Zorán, Omega, vagy éppen Koncz Zsuzsa. Ebben a műsorban ez utóbbi művész jelent meg. Én akkoriban pont attól voltam boldog, hogy egyik kedvenc zenekarom, a Talk Talk is bekerült a körforgásba, ezek után már az sem zavart volna, ha az Lgt-vel öt nótát játszatnak le.

A nagy radír

Egyébként, mint mindig, most is nagyon furcsa érzés a Loksival foglalkozni, hiszen vérprofi banda, hihetetlen sztársággal, tehát elvben adott volt az ő szereplésük. De tudásukon kívül mi emelte őket mindenki más fölé? Természetesen a megfizethetetlen megjelenések, mint a tévé, a rádió, a Tabán, a külföldre szervezett kizárólagos fellépések. Mindez együtt, ha nem is akkor, de a későbbiekben iszonyatosan megtérült.

Mivel akkoriban is átlagosan heti három koncerten voltam jelen, így elkerülhetetlen volt, hogy néha eljussak egy-egy Lgt bulira is. Ilyenkor mindig meglepődtem, ugyanis a Tabánon kívül nem nagyon volt közönség, és rajongótáborról nem is beszélhettünk. Emlékszem, Pici az Ifiparkkal sem volt baráti kapcsolatban, ugyanis ott sem volt soha telt ház. Miközben az Lgt-t mindenki elismerte, és talán kötelező is volt minimálisan szeretni.

Az Lgt hosszú pályafutásának azonban itt vége szakadt. A lemezt már nem vásárolta senki. A lassú leépülés 1987-ig tartott, pontosabban május 02-ig, amikor is a Tabánban még fellépett a banda. Ezután Presserék elhatározták, hogy - bár fel nem oszlanak -, de végtelen időre felfüggesztik a zenekar tevékenységét. Mindenki szóló karrierbe kezdett, Solti Jánoska pedig több zenekarban megfordult.

Éjszakai vonatozás

Módos Péter: Kedves nézőink a Locomotiv GT 11. nagylemezét tartom a kezemben, a napokban került a hanglemezboltok kirakatába, remélhetőleg gyorsan el is kapkodják majd. Szeretettel köszöntöm az Lgt vezetőjét, Presser Gábort a stúdiónkban, ebben az évben már azt hiszem másodszor, másod ízben tavasszal a kislemez kiadás alkalmával. Természetesen meghallgattam ezt a hanglemezt és nagyon-nagyon tetszett. Meg kell, hogy mondjam - már elnézést, hogy így szemtől-szembe dicsérem, de - azt hiszem, hogy tényleg nagyon jó anyagot tartalmaz ez a korong. Azonban van egy problémám ennek kapcsán, ami lehet, hogy tulajdonképpen egy mondva csinált probléma, nevezetesen az, hogy a szó hagyományos értelmében véve nem találtam olyan igazi, régi szerű Lgt slágert ezen a lemezen. Mi lehet ennek az oka, ha egyáltalán így van?

Presser Gábor: Hát talán az, hogy nem úgy ülünk neki, hogy most slágereket fogunk gyártani és régen se úgy ültünk neki. Na, most régen is született jó néhány Lgt sláger, de csak azután, hogy megjelent a lemez és eltelt egy idő. Na, mi most ugyan ebben reménykedünk, hogy ezt a lemezt is szeretni fogják, és majd valamelyik két-három, vagy négy öt-hat számot a közönség teszi majd slágerré.

Módos Péter: Magyarországon. A lemez úgy tudom, hogy Angliában is megjelenik.

Presser Gábor: December 03-án kezdjük a felvételeket és ez valószínűleg január közepéig tart majd.

Módos Péter: Ez a teljes anyag kerül majd kiadásra?

Presser Gábor: Majdnem a teljes anyag, ezen kívül még az óriás kislemezről két szám és a Box.

Módos Péter: Hát, mindenesetre várjuk az angliai megjelenést is, addig is valamit ajánljál a kedves nézők figyelmébe erről a lemezről.

Presser Gábor: Hát, legyen az album harmadik száma, Karácsony Janó és Dusán szerzeménye, a Próbatánc a Broadway-n.

Dolly Roll - Eldoradoll
Muszty Dobai - Papírgyár blues
Talk Talk - Such A Shame
Katona Klári - Ólomkatona
Universal - Őszinte dal
Nina Hagen - Tzara
Mihály György riportja Zappával
Koncz Zsuzsa Portré
Lgt - Próbatánc a Broadway-n

Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 24. és 2018. június 09. között: