×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pulzus 47 - 1984 október - Unjuk már a kutyákat 

Megjelent: 2017. november 07. kedd 12:05
Szerző: Fiery
    Rockmúzeum 

Létezett valaha a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt – és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

A fáradt hősök már mind henyélnek

A pusztavacsi események után talán még jókor is jött a HBB korszakalkotó lemeze, a Vadászat. Az album szakmai minőségében nem hasonlítható össze sem az előtte, sem az utána megjelentekkel. Számos szakíró jelentette ki a dupla anyag hallatán, hogy világszínvonal. És valóban, a mai napig nagyon kevesek voltak képesek meglépni ezt a szintet.

A szuperlatívusz pedig már csak azért is fontos, hiszen a köztudatban egy olyan kép volt, miszerint létezik egy egyszerű blues-féle zenét játszó zenekar, akik a bunkó-tahó közönséget szolgálja ki műsorával. Akkoriban persze Hobo is bátran vallotta magát a hatalom ellenségének, hiszen például 1980-ban is úgy volt a Szigeten fekete bárány, hogy közben már javában készült az első lemeze. Ez a "jajj, engem mindenki bánt és elnyom" duma akkoriban egész simán bejött az ifjú munkások és a parasztság tagjai között, aztán vásárolták is vadul ezeket a "tiltott", ám valahogy mégiscsak kiadott lemezeket.

Fut a nyúl a mezőn

A Vadászat album megjelenésével aztán Hobo is és a zenekar is megváltozott, persze Hobo énektudása ezután sem vált legendássá. Azt mindenképpen el kell ismerni, hogy nagyszerű szövegíró, és ekkor kiteljesedhetett. Póka mester zenei vezénylete, Tátrai zsenialitása, valamint biztosan a csillagok állása segített a siker elérésében. A lemez annyira összeszedett lett...

A Vadászat egy tipikus sportcsarnok produkciónak lett megálmodva, így az egyszerű, Technokol Rapidos, almaboros rajongók lecserélődtek. A HBB egy pillanat alatt értelmiségieknek játszó zenekarnak számított már. Ezzel le is zárult a hazai, hagyományosnak számító korszak. A Vadászat turné után ez a merész váltás megbosszulta magát. Bár később visszatért a klubba a zenekar, de az erőltetett művészkedésnek, és a folyamatos tagcseréknek köszönhetően ez már egy harmadik HBB volt.

A bolond levele a fiúnak

Módos Péter: Kedves nézőink, talán emlékeznek rá, hogy a Hobo Blues Bandet utoljára - ha jól emlékszem - május végén láttuk itt a Pulzus stúdiójában. De akkor nem, mint Hobo Blues Band, hanem, mint Bill, Deák Bill Gyula kísérő zenekara, idézőjelbe téve persze. Most azonban az új, sorrendben - jól tudom - negyedik dupla nagylemezük megjelenése alkalmával külön szeretettel köszöntöm a stúdiónkban Földes Lászlót, a zenekar - nem is tudom - szólistáját, énekesét.

Földes László: Táncos komikus.

Módos Péter: Jó, maradjunk ennél, te mondtad. A negyedik lemez az általában egy új periódust nyit egy zenekar életében, erre sok példa van, akár Rolling Stones, akár Beatles, akár más zenekaroknál is, nálatok is nyit egy új periódust?

Földes László: Úgy gondolom, ezt a periódust a Rossz vér című lemezen, Bill szólólemezen nyitotta meg, mert itt már egy másfajta munka volt, annak ellenére, hogy a Bill énekelte az összes számot, a zenekar teljes létszámában közreműködött, mint szerző, és mint kísérő együttes is. Ez a második dolog, amit együtt csináltunk, az eddigi munkáinkban a legfontosabb és a legnagyobb jelentőségű is, úgy tűnik a közönség számára is. De hát már megvannak a konkrét elképzelések a folytatásra, úgyhogy az új periódus az nyilvánvaló, de hogy ez meddig tart, olyan három nagylemezig - ahogy te utaltál -, vagy tovább, azt nem lehet tudni.

Módos Péter: Megengedsz nekem egy kicsit szemtelenkedő kérdést? Na, arról van szó, hogy mi egyszer beszélgettünk itt a Pulzusban annak idején arról, hogy ti nem tartoztok a kifejezetten preferált, vagyis támogatott zenekarok közé, azóta ez már a negyedik nagylemezetek, ami megjelent, fönt tartod ezt a véleményedet?

Földes László: Úgy gondolom, hogy egy elég nagy elfogadottságot sikerült elérnünk abban a korszakban, amikor a tiltás és a tűrés között táncoltunk. Ezen a rövid határon. Ez nyilván a lemezeknek a sikerei, meg a koncert színpadokon eltöltött évek jelentették egyrészt, másrészt pedig az, hogy utánunk ebben a stílusú zenében nem jött senki és az új hullám, vagy underground new wave és mindenféle stílusok, azok most egy másik generáció számára más problémákat jelentett.

Módos Péter: Nem érzed azt, hogy most hogy elfogadottak lettetek egyben a népszerűségetek rovására történt mindez?

Földes László: Úgy gondolom, hogy nem azzal foglalkoztunk és töltöttük az időnket, hogy elfogadottnak, vagy kitaszítottnak tituláljuk saját magunkat, mint ahogy mindenféle neveket is akasztottak rá, botrány banda, vagy fekete bárány, ezeket a neveket se mi választottuk.

Módos Péter: Erre gondoltam én is.

Földes László: Az embereknek ez volt a véleményük erről, és ez az ő dolguk. Mi soha sem azzal foglalkoztunk, hogy címkéket akasszunk a nyakunkba, hanem azzal foglalkoztunk, amit csinálunk. Ennek pedig úgy tűnik, hogy hát folyamatos lehetősége van.

Módos Péter: Hanglemez, televízió felvétel, azonban ti arról vagytok híresek, hogy a közönséggel való kapcsolatotokban vagytok talán a legerősebbek, mikor találkoztok legközelebb a nézőkkel, közönséggel élőben?

Földes László: Hát a budapesti klubunkon kívül, ami már működik a Fővárosi Művelődési Házban november 12-én, Miskolcon tartjuk a Vadászatnak, mint színpadi műnek, díszletekkel, szereplőkkel, az országos bemutatóját, és november 12-e és december 26-a között járjuk az országot. December 26-án játszunk a budapesti Sportcsarnokban az utolsó koncertet.

Módos Péter: És most pedig erről a lemezről valamit mutassunk be a kedves nézőknek. Te mit ajánlasz?

Földes László: Hát, annyi vádaskodás ért bennünket és mi magunk is nagyon sokszor elkeseredettek, vagy szomorúak voltunk, és akkor most inkább egy vidám számot, mese jellegűt, a Mesél az erdőt szeretnénk, ha azt lehetne.

Level 42 - Rockpalast X. 12.
Gerendás Péter - Sweet Julia
Fenyő Miklós - Je Je Mr. Yellow
Huey Lewis
Soltész Rezső - Jöjj közel, ha játszom
HBB - Mesél az erdő
Pleszkán Frigyes – Cherry
Elán
Whipers In Oasis
Queen - Hammer To Fall

Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...
 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Bergendy - kislemezek 55.
A következő korong a Bergendy együttes talán legellentmondásosabb

Tovább...
Bergendy - kislemezek 66.
A kislemezen a Bergendy Turi Lajos énekessel dolgozik együtt, két Non-Stop dal átiratát

Tovább...
Bergendy - kislemezek 65.
A következő Bergendy kislemez két önálló dalt

Tovább...
Bergendy - kislemezek 62.
A következő kislemezen szereplő dal 1975. július 14-én, hétfőn hangzott el először nyilvánosság előtt, a Magyar Rádió Tessék Választani című, a budapesti József

Tovább...
Bergendy - kislemezek 64.
A Bergendy 1976-ban két albumot is felvett. A Fagypont fölött miénk a világ című lemez egy jórészt a funk világába tett csodás kirándulás, olyan dalokkal, mint az

Tovább...
Koncertek 2018. március 21. és 2018. április 06. között:

Klipmánia