×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Mobilmánia - Vándorvér - ez még nem a pokol (2017) 

Megjelent: 2017. november 01. szerda 18:05
Szerző: Fiery
    Cikkek 

Nehéz helyzetbe kerültem, amikor írni akartam a Mobilmánia Vándorvér című albumáról. Nem a tartalma, vagy a minősége miatt, inkább azért, mert a passzio-n ezt nálam gyorsabban már ketten is megtették (itt és itt). Úgy gondolom, ekkora publicitást mostanában nem nagyon kapott zenekar, de talán nem véletlen. Úgy döntöttem, hogy nem állok be a sorba, hiszen két szakember véleménye egy médiában bőven elég, ezért a dalok elemzése helyett a lemez megjelenéséig történt időszakról árulom el gondolataimat...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Elveszett hajók

A Mobilmánia zenekar 2008-ban alakult. Az igazság, hogy a P. Mobil vetélytársaként, bosszúból, vagy éppen tiszteletből született meg a banda, ez maradjon az alapítók titka. Az első idők valóban a megszokott vonalat vitték tovább. Amennyiben egy picit megkapargatjuk a felszínt, sokkal több "krumpli" esik ki a szekrényből...

Vikidál volt az első, aki nem foglalkozott a bosszúval, egyszerűen csak ki akart szállni, és egy másik zenekarban, a Dinamitban szeretett volna érvényesülni. Mint tudjuk, ez igazán nem sikerült. Bencsik Samuék viszont már valóban fricskaként biggyesztették oda azt a bizonyos nagy P-t a Box elé, de annyira más volt a zenei világ, és annyira elhanyagolható a közönség, hogy a csípés inkább nekik fájt.

Persze Lóri is lenyugodott valamennyire, ráadásul ugye hivatalosan 1985 végére már P. Mobil se volt. A következő pofon a Tunyogi Rock Band volt, bár '91-ben még nosztalgia zenekarnak számított, majd amikor a Mobil visszatért, Tunyóék mindkét bandában nyomták. A helyzet 1995-ben vált veszélyessé, amikor a fél brigád kikerült az anyazenekarból. Volt is harc rendesen, amit mára már jótékony homály fed.

Szárnyad voltam

A Mobilmánia megalakulásakor még ott volt Tunyogi, de ő sajnos az első lemez megjelenését már nem élte meg. Vikidál színházi elfoglaltsága miatt tiszteletbeli tag lett, így Rudán Joe maradt egyedül a frontember, aki szintén jó pár évig énekelt előtte Lóriéknál. A zenekar egyre inkább önállósodott. Végül Rudán is elhagyta a hajót. Ekkor már megjelentek az első "siratóasszonyok", de érkezett szinte a semmiből Stula és vele a Mobilmánia már megint feltámadt.

Jöhettek a nagy tervek, ám mire beteljesült volna az álom, Stula is lelépett. Hirtelen megannyi önkéntes sírásó és föld lapátoló jelent meg a médiában, és ahogy ilyenkor lenni szokott, a vérszagra már a képzeletbeli sír köré gyűltek a hiénák, és farkasok is. Be kell vallanom, e sorok írója is úgy gondolta, hogy itt a vége. Már Joe távozásával is megroggyant a láb, de Stula beadta a halálos adagot. Persze a zenekar ezután is talpra állt.

Ez még nem a pokol

Visszatekintve már tudjuk, hogy Stula csatasorba állítása nagyszerű húzás volt, a közönség hamar elfogadta, és hangját szakmai körökben is elismerik. Az élet már csak ilyen, örök változásból áll. A show-nak pedig mennie kell tovább. Ilyenkor merül fel a kérdés, hogy van-e értelme ennyi kudarc, ennyi távozó frontember után még folytatni.

Aki egy kicsit is ismeri Zefit, az tudja, hogy állt ő már fel ennél még rosszabb helyzetekből is. Igen ám, de ki legyen az, akivel újra feltámadhat a zenekar? Már a rajongók is temették a zenekart, miközben Zefi javában kereste az új frontembert. Amolyan X Faktorosan meghirdetett egy versenyt, ahova előzőleg bárki - aki érzett magában annyi tehetséget - jelentkezhetett önéletrajzzal, meg hangfelvétellel. Persze ez a lépés megtette hatását, ismét forrt a hangulat a világhálón.

A tehetségkutató végül elmaradt, mert menet közben rátalált arra az emberre, aki talán méltó utódja lehet a nagy elődöknek. Gamsz Árpád lett a kiválasztott, de ez a történet is amolyan hazai rocker történet, ugyanis a Mobilmánia vezetője egy olyan frontembert talált, aki nem sokkal előtte a P. Mobil vendégeként lépett fel.

Zefi nem is tagadja, hogy látta a youtube felvételt, és ezután döntötte el végleg, hogy megkeresi Árpit. A történet persze nem ilyen egyszerű, hiszen Donászi Tibi már jóval előtte javasolta, és Bajnok is sűrűn ajánlgatta, szóval a felvétel inkább csak segített a döntésben.

Angyal vagy démon

Itt beszélnék röviden az új lemezről... Gamsz Árpinak nem csak jó hangja van, új ötletei is megvalósultak. Az album nem egy '80-as évek stílusának modernizált változata, hanem a mai kornak megfelelő, a közönség igényeit teljes mértékben kielégítő.

Annyiban is fontos volt, hogy kiemelkedő legyen az új anyag, hogy a rajongók is megnyugodjanak, hogy mindennek így kellett történnie. Szóval mindenki oda pakolta magát. Horváth Attila szövegei megint ütnek. Jók az énekdallamok és helyén vannak a gitár és billentyű-szólók. A dob és a basszus hallatán azonnal lejön, hogy tapasztalt vén rókák kezelik őket, nem félnek az új hangzástól sem.

Vikidál Gyula is hozott magával új szöveget, a fiatalok is rátették az albumra a névjegyüket. Az egészet persze Zeffer András fogja össze, és ettől vált egységessé az anyag. Tényleg élvezet hallani akkor is, ha a szép időkre akarok emlékezni, akkor is, ha új hangokat keresek.

Segíts, hogy úgy legyen

A szövegre azért egy picit még visszatérnék, ugyanis nem lehet nem észrevenni, hogy bár zeneileg valami újat kapunk, de ez az album egy elég komoly időszak lezárása is. Nem kevésszer kapom fel a fejemet, hogy az adott szerzemény az előző énekesnek-énekeseknek van címezve. Ez persze érthető, de Attila csodálatos megfogalmazása olyan teret biztosít a hallgatóság számára, hogy ha majd elmúlnak a fájó időszakok, ezek a négyperces történetek bármi más aktuális témára szépen rá illenek majd...

Ezen és ezen a két linken elolvasható a két lemezkritika.

Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Mobilmánia - Vándorvér (2017)

2017-10-13 22:13:26

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. július 17. és 2018. augusztus 02. között:

Klipmánia