×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Nonstop - petárdák zene helyett (Magyar Ifjúság, 1974) 

Megjelent: 2017. október 31. kedd 12:05
Szerző: Drpeter
    Rockmúzeum 

A Nonstop egyike azon - sajnos nem csekély számú - hazai, jobb sorsra érdemes zenekarnak, amelyek sosem kapták meg a nagylemez készítésének lehetőségét. Holott 1971-ben, a sikeres Táncdalfesztivál-szereplés - Lélegző furcsa hajnalon második helyezés - után, teljesen időszerű és megérdemelt lett volna. Az MHV azonban nem így látta. Ez is volt az oka a rendszeres tagcseréknek az együttesen belül, amelyben a zenekarvezető- billentyűs Zádor István képviselte az állandóságot...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Az 1974-ben startoló társulat két énekessel - Gerdesits Ferenc, illetve Losó László, aki később az induló Karthago frontemberi posztját töltötte be, majd emigrált - állt fel. Ez már a második eset volt, korábban ugyanis volt már ilyenre példa, akkor Victor Máté és Turai Tamás énekelt a zenekarban.

Az aktuális felállás - amelyben a Theatrum több tagja, Solti János, valamint Angyal József is szerepelt - bemutatkozó koncertjét a Budai Ifjúsági Parkban tartotta szeptember 13-án, s a fellépésről a Magyar Ifjúság is beszámolt, igaz, nem a legnagyobb elragadtatás hangján. Ez a felállás kislemezt már nem készített, csupán néhány rádió felvételt, amelyek azonban sajnos nem maradtak meg. - Dragojlovics Péter

Nonstop - petárdák zene helyett

A meghívókat szétosztották - ma az új Nonstop együttes játszik. Szerelik a színpadot a parkban, idegesség, néhol kapkodás jelzi, újjáalakulni talán még nehezebb, mint megalakulni. 1967-ben, amikor nálunk is "szaporodni" kezdtek a beategyüttesek, feltűntek a "nincs megállás" nevet viselő srácok is. Az akkor még egyetemre járó (ma már kész orvos) Zádor István vezetésével keményen dolgozni kezdtek a fiúk. Naponta próbálni, hangszerelni. Kántor István szövegíró is így került be a magyar könnyűzenei életbe, általuk.

Változó hangulatú dalokat játszottak - többségük mégis lágy, lírai jellegű volt. Több-kevesebb sikerrel szerepeltek az ország különböző tájain, egy-egy számukat, például a Lélegző furcsa hajnalon címűt sokfelé dúdolják ma is. Aztán egyszerre mégis bekövetkezett a "válság". Nem személyi - amely főként mostanában gyakori a beategyüttesek életében -, hanem zenei válságot éltek át a Nonstop tagjai. Úgy gondolták, másféle muzsikát szeretnének csinálni. Keményebb hatásút, zártabb ritmusút.

A megoldást mégis a személyi átalakulásban kereték. Így került az együttesbe a P. Mobilból Losó László basszusgitáros-énekes, a Ferm-ből Gerdesits Ferenc szólóénekes, a Theatrumból Solti János dobos, a Popból Angyal József fuvolás-szaxofonos. (Megj.: A Pop-ban a Theatrum előtt játszott Angyal József - DP.) A zenekarvezető, a szólógitáros és szövegíró maradt a régi.

A zenekar tagjai subát viselnek, vagy magyaros egyenruhát, Zádor Istvánon hófehér tengerészöltöny van. Szellemesek a jelmezek, s amikor az első dal felcsendül, akkor sem múlik el a látványsiker. Bár néhol bizonytalan a ritmus, az énekes hangja is el-elcsuklik - szöveg és dallam egymásba fonódása jól sikerült.

A számok: Fék nélküli vonat, Sárkányölő, Száguldó veszedelem - mintha mind rohannának: "Leállni nem tudok, Sohase nyughatok, Nincs rajtam fék, jól vigyázz, mert feléd zak-zakatolok." Lüktetnek a sorok a ritmussal, a szavak a dallammal együtt. A dob is erős, néhol kiemelkedik a számból, elél két-három percig.

Aztán hirtelen füst száll a fiúk, lányok közé, többen a színpadon dobált aranyozott pénz után kapkodnak, szabadjára eresztettek egy csillagszórót. A látogató körülnéz, ez kinek hiányzott? Az a rossz érzése támad, mint egy felcicomázott ruha láttán; háthas szakadt, vagy rongyos a fodrai alatt. Hátha nem jók a zenészek, nem szép a hangjuk - jutna eszébe itt is, ha nem hallotta volna a Nonstop számait "csupaszon".

Valaki köhögni kezd - bár a tűzijáték egy pillanatra felvillanyozza a hangulatot, ezekre a színpadias effektusokra nem volt szükség. Tán megsértődnének a varieték, ha kék-zöld-lila fényeiket, régi poénjaikat nem látnák hallanánk többé viszont a pop-színpadon?

Magyar Judit
Magyar Ifjúság, 1974/42, november

rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Nonstop!

kép

Syrius, Bergendy @ 1972 - E-klub

2018-06-20 12:05:00

kép

Omega @ 1970 - Kisstadion

2018-04-07 12:05:00

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Pulzus 63 - 1986. június - Különckiadás!
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV

Tovább...
Scampolo @ 1964 - Budai Ifjúsági Park
1964-ben csúcson volt a Scampolo. Augusztusban, a Rózsavölgyi Parkszínpadon adott koncertjükön a közönség feltépkedte az ülések huzatát, a Magyar

Tovább...
Syrius, Bergendy @ 1972 - E-klub
Ha Syrius, akkor Bercsényi kollégium, nem pedig E-klub - ez több interjúból is kiderül. A zenekart ki is tiltották a klubból, Orszáczky Jackie szerint azért, mert

Tovább...
Koncertek 2018. június 23. és 2018. július 09. között: