×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Fehér Ádám - A blues megy tovább (2017) 

Megjelent: 2017. október 27. péntek 12:05
Szerző: Fiery
    Interjúk 

Egy esztendővel ezelőtt számoltunk be az akkor alig 11 éves bluesgitáros fiatalember, Fehér Ádám bemutatkozó lemezéről, a Fehér Ádám Blues Factory Taking Off-járól. Az azóta eltelt időszakról és a tervekről kérdeztük az ifjú zenészt és édesapját, Fehér Tamást...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Ádám, mi minden történt veled a lemez megjelenése óta?

Rendszeresen játszottam itthon és külföldön is. 2015 július óta már túl vagyok a hetvenedik koncertemen. Sokat zenélek Török Ádámmal, játszottam EB Davis-szel, Tommy Katonával, Pribojszky Mátyással, Benkő Zsolttal, Cliff Moore-ral, a P. Mobillal, Henrik Freischladerrel, Somogyi Remiggel, Fekete Jenővel, Horváth Misivel, Nemes Zoltánnal, Garda Zsuzsával, Nagy Norberttel, Borsodi Lacival, Tom White-tal, Géczy Viktorral és még más zenészekkel és zenekarokkal is. Tavaly és idén is játszhattam a paksi Gastroblues-on és az idei Musix Expo-n.

Mely pillanatok voltak számodra a legszebbek az elmúlt évben?

Több ilyen volt. Az egyik, amikor Henrik Freischlader vendége voltam az A38 hajón. Ez a koncert végéig titok volt, és csak akkor derült ki, amikor együtt játszottuk el az utolsó nótát. A másik a Volt egyszer egy Ifipark koncert volt, ahol Török Ádival és a Minivel három számot játszhattam. A harmadik is Török Ádámhoz kötődik, amikor Szlovákiában duóban léptünk fel. A negyedik pedig az, amikor végre Tommy Katonával játszhattam. És végül, amikor Tátrai Tibor mellett állhattam a Gödör Klub színpadán.

Milyen gitárokon játszol?

Az első számú gitárom egy amerikai Fender Stratocaster, ami azelőtt Tommy Katonáé volt. Nagyon szeretem, csodás hangja van. Mellette a másik kedvenc egy mexikói Fender Stratocaster, Texas Special hangszedőkel, de a Squier Telecaster Classic Vibe is ott szokott lenni a koncerteken. Az erősítőm egy öt csöves Fender Hot Rod Deluxe. Kevés pedált használok. Az egyik egy, a Dunes 808 alapjaira épülő, továbbfejlesztett Overdrive, ami a SelectGuitars ajándéka volt. A másik egy Ibanez Tube Screamer TS10 - Katona “Fater” Tamástól - és van egy Vox V845 Wah pedálom is.

Az édesapát kérdezzük. Hogyan fogadták a lemezt?

Fehér Tamás: A CD elsősorban a szakmának készült és sokkal nagyobbat "szólt", mint reméltem. A zenészek visszajelzése roppant pozitív és megtisztelő volt. Nagyon sok blues rajongó hallgatta meg, sőt, ahogy tudom, hallgatja rendszeresen a Youtube-ról. Mindössze négy bluest tartalmaz, de hitelesen mutatja be Ádi akkori gitár- és énektudását.


Mire a legbüszkébb?

Fehér Tamás: Hosszú listát tudnék mondani a csodás zenészekről és zenekarokról, akik Ádit partnerként fogadták a színpadon, vagy a koncertekről, a megjelent cikkekről, TV-ről, rádióról, zenerajongókról, akik Ádi kedvéért jönnek koncertre. Leginkább azonban arra vagyok büszke, hogy ez a kisember immár több, mint egy éve teljesen egyedül képzi magát, tanulja az újabb és újabb nótákat, köztük egészen komolyakat is. Játéktechnikája és tudása koncertről-koncertre fejlődik, újabb és újabb stílusokba kóstol bele. Engem minden koncerten meglep valamivel, amit azelőtt nem, vagy nem úgy játszott. A "bölcső", a blues mellett a rock és legújabban a rockabilly is megjelent a repertoárban. Ugyanakkor már egy ideje egyre nyitottabb a zenehallgatásban, rendszeresen hallgat ősrégi delta blues-okat, sőt, a legújabb kedvenc a brit jazzénekes Jamie Cullum.

Mit hoz a közeljövő?

Fehér Tamás: Az előttünk álló egyik legnagyobb koncert a Gitárpárbaj 3 lesz - November 19., Barba Negra -, ahol olyan nagynevű gitárosokkal játszhat együtt, mint Felkai Miklós, Alapi István, Karácsony János, Somogyi Remig, sőt Kézdy Luca hegedűművésznő. Hatalmas megtiszteltetés. Török Ádámmal és Závodi Jánossal is lesz még idén koncert, illetve jövő januárban a Török Ádám 70/50 életműkoncert. A progresszív rockzene hazai megteremtője különleges szerepet tölt be az életünkben. A "kis Ádi" úgy tekint a "nagy Ádi"-ra, mint ha nagyapja volna.

Egy példa: pár hét múlva Ádi az iskolában zenét fog tanulni, és ottani hangszeréül a fuvolát választotta. Török Ádám miatt... Decemberben Ádi újra nagy kedvenceivel, a P. Mobillal játszhat a Crazy Mamában - december 09. -, Schuster Lóri megtisztelő támogatása a kezdetektől nagyon sokat jelent számunkra... Jövő tavasszal irány Berlin. EB Davis - az egykori Drifters tag, B.B. King, Ray Charles és James Brown partnere - hívta meg Ádit. Immár harmadszor fognak együtt színpadra lépni.

Újabb lemez?

Fehér Tamás: Nagy öröm volt, hogy Ádi rákerült a tavalyi Gastroblues DVD-re, és reménykedünk, hogy az idei korongon is ott lesz. Pár nap múlva jelenik meg a P.Mobil - Mini dupla DVD-je, a Volt egyszer egy Ifipark, melyen három nótában gitározik, s a tervek szerint a Gitárpárbaj 3-ról is születik majd egy CD.

2018?

Fehér Tamás: A jövő év legkomolyabb terve egy teljes, saját album a Fehér Ádám Blues Factory triótól, melyben újra a két kitűnő P. Mobil-os zenésszel, a basszusgitáros Tarnai Dániellel és a dobos Szebelédi Zsolttal játszik együtt. Az album zeneszerzője és szövegírója az USA-ban élő, komoly karriert befutott Tommy Katona lesz, aki reményeim szerint néhány nóta erejéig Ádit is "berángatja" az újak megírásába. Ezzel nem titkolt célunk az, hogy a megkezdett úton tovább- és előrelépjünk.

Ádi sokkal többet tud, amint amit 1-2 számban meg tud mutatni. Akkor döbbenek rá erre igazán, amikor egy-egy koncertet az elsőtől az utolsó hangig végigjátszik. Bízom benne, hogy 2018 az előző évekhez hasonlóan sok jó koncertet fog hozni, de nem erőltetek semmit. Ádi még csak 12. Első az iskola és az, hogy a zene mellett legyen normális, örömteli gyermekkora. Ebbe bele kell, hogy férjen a zene, a gördeszka, a sport, a barátok, a computer is. Semmi nem kötelező, ő diktálja a tempót, én pedig igyekszem a hátteret megteremteni. Még soha nem kellett gyakorlásra, új dolgok megtanulására ösztökélnem.

Tamás fiad nem zenél?

Fehér Tamás: A 16 éves Tomi fiam nem zenél, vagy inkább csak nagyon ritkán. Az ő rockgitárját leginkább én szoktam pengetni, a magam "fotelgitáros" szintjén... Őt a nemzetközi politikán kívül a sport foglalkoztatja. Nem kis boldogságomra súlyemlő lett, ami az én eredeti sportágam, s amiben több, mint 40 évet töltöttem. Ügyes, elkötelezett és roppant céltudatos. Ő a másik büszkeségem. A két fiú - My Pride and Joy - ahogy Stevie Ray Vaughan énekelte 1983-ban...

Fotók: Császár Márta (Kifra)

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. július 19. és 2018. augusztus 04. között:

Klipmánia