×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Public Service Broadcasting @ 2017. november 15. - A38 Hajó 

Megjelent: 2017. október 26. csütörtök 18:00
Szerző: szimpatic
    Koncertmenü 

Két évvel az Editors előtti bemutatkozása után, idén már főzenekarként tér vissza a táncos lüktetésű poszt-rockot játszó, angol Public Service Broadcasting! A régi híradókat, dokumentum és oktatófilmeket előszeretettel hangmintázó, élőben pedig minden alkalommal egy különleges és szórakoztató audiovizuális show-t prezentáló duó új lemezét, a júliusban megjelenő Every Valley-t mutatja majd be november 15-én az A38 Hajón.

A konceptalbum fő tematikája a szénbányászat és annak válsága, tágabb értelmezésben pedig reflektál bármilyen iparág hanyatlásának társadalmi hatásaira - de kritizálja az aktuális populista politikát is. Hogyan lehet ezt szórakoztató és mégis informatív módon tálalni, ami az agy mellett a lábakat is megdolgoztatja? Novemberben kiderül!Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!A Public Service Broadcastingot 2010-ben alapította a dalszerő és multi-instrumentalista J. Willgoose Esq. és a dobos-programozó Wrigglesworth. A kiindulópontot a BBC Radio 4 archív adásai jelentették, majd Willgoose egyre jobban beleásta magát a huszadik századból származó híradók, dokumentum és oktatófilmek világába, amelyekről azt gondolta, tökéletesen passzolnának az általuk játszott táncos lüktetésű, technicista instrumentális zenéhez.

Ennek szellemében hamar beszereztek egy kiszuperált retró televíziót is - a "frontember"-t, ahogy ők hivatkoznak rá - és szinte azonnal kedvelt és keresett koncertzenekarrá váltak. Ennek megfelelően a debütalbumot, a tudományos-technikai vívmányokat és praktikus mindennapi alkalmazásukat megéneklő, a címadás tekintetében akár programadónak is tekinthető Inform-Educate-Entertain-t már komoly rajongótábor várta.

A lemez pedig nem is okozott csalódást: a groove-os poszt-rock alapokra érkező elektronikus ütemek, a helyenként karcos rock'n'rollba hangszerelés, a nosztalgikus hurráoptimizmus és a médiának görbe tükröt mutató körítés szinte minden kritikust levett a lábamról. "Mintha a Disposable Heroes Of Hiphoprisy találkozna a The Avalanches-szal!" - ennél találóbbat nehéz írni róluk.


A 2015-ös The Race For Space előtt még belefért, többek közt egy fellépés a Rolling Stones előtt, a lemez pedig csak tematikájában hozott változást, a stílusban nem. A fókusz most a szovjet-amerikai űrversenyen 1957-'72 közötti időszakán volt, az első szputnyiktól az Apollo-programig. Az album óriási siker lett, az élőben háromtagúvá bővülő trió pedig fel is vette az egy évvel későbbi londoni turnézáró koncertjét, amely estén egy tizenhárom tagú kórussal, egy vonós és egy fúvós szekcióval együtt lépett színpadra: ebből lett a Live At Brixton. A Public Service Broadcasting-féle különleges koncertélményből pedig a hazai közönség is kapott némi ízelítőt ugyanazon év novemberében, mikor a banda az Editors előtt lépett fel a Barba Negra Clubban.

Idén júliusban érkezik a folytatás, az Every Valley, amelyhez természetesen turné is dukál - ami szerencsére ismét érinti Budapestet is! A lemez fő tematikája a szénbányászat és annak válsága, főleg a dél-walesi bányavidéken, de a zenekar szándékai szerint nemcsak az adott területen értelmezhető, áttételesen bármily iparág hanyatlásának társadalmi hatásaira is reflektál, a letűnt évtizedekből felhasznált dokumentumfelvételeknek a "fake news" és aktuális populista politika idején is vannak áthallásai.

Külön érdekesség, hogy a banda karrierje során először nem csak instrumentális számok lesznek majd az albumon: többek közt a Maniac Street Preachers frontembere, James Dean Bradfield, és a Camera Obscura gitáros-énekesnője, Tracyanne Campbell is közreműködött egyes dalokban.

A duó tehát ismét bizonyította, hogy újra és újra meg tud újulni, ráadásul élőben ott vannak a legizgalmasabb zenekarok között - szóval nem túlzás azt mondani, hogy a budapesti fellépésük az őszi szezon egyik legérdekesebb eseménye lesz.


rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Public Service Broadcasting!

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Rudán Joe - Még egy tárral (2017, Dionysosrising)
Milyen igazságtalanok vagyunk, mikor az "őszinte, kemény rock" klasszikus képviselői közül rendre kihagyjuk recenzióm képviselőjét, holott talán ő az egyedüli,

Tovább...
Cannibal Corpse - Red Before Black (2017)
Majd' három évtized halálfém, mi kell még, külön regény? Nem hiszem, hogy tiszteletköröket kellene futni az egyik legpatinásabb death metal banda új lemeze

Tovább...
Yardbirds - Yardbirds '68 (2017)
Újabb különlegesség jelent meg Jimmy Page saját kiadójánál, közel ötven év után napvilágot látott a Yardbirds utolsó koncertfelvétele, amit nem sokkal a feloszlásuk

Tovább...
Whitesnake - The Purple Tour Live (2018)
A 66 éves David Coverdale tavaly abba akarta hagyni a zenélést, de szerencsére nem tette... A 2015-ben kiadott The Purple Album-mal akarta keretbe foglalni a

Tovább...
Jess and the Ancient Ones - The Horse and Other Weird Tales (2017)
A 2010-ben, a finnországi Kuopio-ban alakult Jess and the Ancient Ones a harmadik lemezét adja ki The Horse And

Tovább...
Koncertek 2018. február 20. és 2018. március 08. között:

Klipmánia