×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pulzus 44 - 1984 április - Végre egy kis Lgt! 

Megjelent: 2017. október 19. csütörtök 12:05
Szerző: Fiery
    Rockmúzeum 

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Az érveidre is kesztyűt húzz!

Megjelent az első - nézőpont kérdése - óriás kislemez - mini nagylemez Magyarországon is. A teszt zenekar pedig nem más volt, mint az Lgt. A közmédiában a résztvevők okosan elbeszélgettek az újdonságról, de a lényeget az ország csak néhány évtizeddel később tudta meg. Foglaljuk össze, hogy mi is történt a háttérben 1984-ben.

"Bedevir: És így bizonyították be uram, hogy a föld banán alakú.
Arthur: Bámulatos, hol tart már a tudomány..." - Gyalog galopp


A technikai kérdésekbe nem megyünk bele, elég annyi információ, amennyi a Wikipédián található. A magyarországi popzenei hangvisszaadásban ennél a hanglemeznél kapcsolták elsőként össze a digitális berendezéseket, az akkori legkorszerűbb analóg technikával egy 45-ös fordulatú nagylemezen (maxi single).

Az Lgt akármennyire is volt népszerű zenekar, az ő bajszukat is rendesen cibálgatták nyilván helymeghatározás céljából, vagyis, hogy ők is tudják, hogy hol van a helyük. Így történt az Első magyar óriás kislemez megjelenése esetén is. Akkor mindenkinek mélyen hallgatnia kellett arról a csúfságról, hogy a mini albumra tervezett négy dalból végül egyet lecsippentett a hatalom. Presserék azonban nem lepődtek meg, hiszen nem ez volt az első ilyen eset és nem is az utolsó. Ráadásul a négy dalból kettő szövegét kellett volna megváltoztatni.

Ilyen volt például az 1978-ban kiadott Nem adom fel, ami eredetileg Amerikáról szólt volna, de hát az éber őrök azonnal kikeltek magukból, hogy ezt mégis hogyan képzeli a zenekar. De térjünk vissza az óriás kislemezre, a Kinn is vagyok, benn is vagyok az átírás után inkább csak tökéletesedett Presser jóvoltából. Aki nem tudná, a szöveg kicsit Demjén Rózsisan nem a vonatról szól, hanem bizony tömény szexről. A Dalaktika szövegén viszont Dusán nem volt hajlandó egyetlen betűt sem változtatni, így ez a dal nem is került fel a lemezre.

És titkold el, mikor neked is fáj!

A Locomotiv GT talán többek között azért is maradhatott a csúcson, mert nem pisált értelmetlenül szembe a széllel. Ők nem attól lettek nagyok, mint azok, akik minden koncertet úgy kezdtek, hogy mennyire el vannak nyomva. Rugalmasan kezelték a dolgot, tudták, hogy meddig mehetnek el, és ennek be is ért a gyümölcse. Ha kellett, lemondtak a problémásnak vélt szövegről, vagy átalakították azt. A lemondás sajnos azzal járt, hogy a dal el is tűnt a süllyesztőben. Mint tudjuk, zenekarok szűntek meg, mert nem jelenhetett meg albumuk, de most már látjuk, hogy így jártak a kiadatlan dalok is.

Külön érdekessége az albumnak, hogy a Hungaroton a négydalos változatot 2012-ben mégis csak piacra dobta mp3 formátumban, de mivel a zenekar tagjai egyetlen fillért sem kapott a Dalaktika feljátszásáért, ezért gyorsan visszarendeltették az anyagot. Nézzük miről is szól ez a betiltott szerzemény:

Hol van az, ami kell nekem? Valahol egy másik helyen
Hol van, ahogyan képzelem? Gyere velem, gyere velem
Hol van, amiben én hiszek? Messze, túl a kottahegyen
Hol kell az, amit én viszek? Vár a polifon rendszer

Gitarika - Ott van a jó nekem
Zongorina - Ott vagyok jó helyen
Cintarina - Élni csak ott lehet
Szaxiria - Nem tudok jobb helyet
Volt-e valaha himnusza? Mindenki fújja egész nap
Volt-e valaha grimbusza? Nem tudom, hogy mi az, de ugye nem baj?
Volt-e legalább ágyúja? Nem volt, nem van, nem lesz, nem kell!
Volt-e valami áruja? A zene, a zene, a zene
Gitarika - Ott van a jó nekem
Zongorina - Ott vagyok jó helyen
Cintarina - Élni csak ott lehet
Szaxiria - Nem tudok jobb helyet

Együtt keringünk a békés Nap körül Senkit nem zavar talán
S megértjük azt is, ki másért lelkesül, csak ne bántsa drága Dalaktikát

Gitarika - Ott van a jó nekem
Zongorina - Ott vagyok jó helyen
Cintarina - Élni csak ott lehet
Szaxiria - Nem tudok jobb helyet

Mondd el, milyen a címere? Egy dal, egy dala, egy Dalaktika
A szél a lobogót fújja el rajta a világ minden színe
Mondd, a kapuit őrzik-e? Nem kell, nem kell, nem kell, nem kell
Mondd, az idegent várja-e? Gyere, gyere, gyere!

Könnyen nyersz, ha megbecsül, aki az asztal mögött ül

Módos Péter: Bemutatom Önöknek kedves nézőink Mocsári Gábort, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat hangmérnökét, aki többek között arról lesz majd nevezetes - gondolom -, hogy ő készítette az első magyar óriás kislemezt. Nincs tévedés kedves nézőink, óriás kislemezről van szó, amit külföldön csak így egyszerűen super single-nek neveznek. Nos, mit jelent ez tulajdonképpen?

Mocsári Gábor: Hát ez tulajdonképpen röviden azt jelenti, hogy a mérete változott meg a lemeznek, a hagyományos 30 centiméteres lemeztől eltérően 45-ös fordulatszámú, tehát ugyanolyan, mint a kislemezé, így ez a név.

Módos Péter: Tehát a méret nagylemez, a sebesség kislemez.

Mocsári Gábor: Így van, a sebesség kislemez.

Módos Péter: Mi ebben a poén?

Mocsári Gábor: Hát, hosszú lenne itt elmondani, hogy mennyi technikai...

Módos Péter: Konyhanyelven.

Mocsári Gábor: Röviden az, hogy részben kinőttük már a hagyományos értelembe vett kislemez nyújtotta technikai lehetőségeket, ennek egyik oka a digitális hangrögzítés, annak előnyeit már nem lehetett érezni a hagyományos fordulaton és méretű kislemezen. A másik pedig az, hogy manapság a popzene sokkal nagyobb igényekkel lép fel hangzás vonatkozásában, mint korábban, lényegében a hangszerek is tökéletesedtek, rengeteg az elektronikus effekt, ezeket hatékonyan, és hatásosan csak egy minőségében megjavult, és nagyobb igényű hangzással lehet átvinni. Erre volt alkalmas, mint hordozó, hogy otthonunkba bevigye ezt a stúdióban megszokott jó minőségű hangzást ez a nagyobb méretű hanglemez.

Módos Péter: Én hiszek benne, hogy ennek sikere lesz, de hát ez azt hiszem kevés még. Hallgassuk már meg, hogy amit mondtál igaz-e.

Módos Péter: Az Lgt-től és a kedves nézőktől is elnézést kérek azért, mert megszakítottuk a műélvezetet, de hát most érkeznek a menetrend szerinti targoncával, foglalj helyet Pici.

Presser Gábor: Jaj, gyerekek.

Módos Péter: Honnan jöttök egyébként?

Presser Gábor: Pécsről.

Módos Péter: Mi van ott, mit csináltok?

Presser Gábor: Hát, ott volt az utolsó nagy koncertünk a Sportcsarnokban.

Módos Péter: Ez az országos?

Presser Gábor: Országos turné.

Módos Péter: Hogy megy egyébként?

Presser Gábor: Köszönjük szépen, nagyszerűen.

Módos Péter: Hogy fogadták ezt a dalt, amiből egy kicsit idéztünk az imént?

Presser Gábor: Jól.

Módos Péter: Ti, hogy vagytok megelégedve ezzel a minőséggel?

Presser Gábor: Nagyon szépen szól a lemez, nálunk van már a próba lemez.

Módos Péter: Ezt vártátok?

Presser Gábor: Igen.

Módos Péter: Még mielőtt folytatnánk azért még egy-két kérdést. Mire készültök most?

Presser Gábor: Hát ezt a turnét még befejezzük, az országnak még jó néhány nagyvárosa hátravan. Kivételesen nem a Tabán lesz a befejező aktus, hanem 1-én, Szombathelyen egy LGT fesztivál, úgyhogy mind a Tabán, mind a szombathelyi koncertekre szeretettel meghívunk mindenkit, és a televíziót is.

Módos Péter: Hát mi ott leszünk, remélem a közönség is ott lesz. További jó szórakozást kívánva Önöknek kedves nézőink, folytatjuk az Lgt Kinn is vagyok, benn is vagyok című dalát, ezzel búcsúzunk, viszont látásra májusban.

Hannes Jarrick - boogie zongora
Shelly Man - O
Dobos Attila - Kialszik a fény
GM49 - Ambulance
Mat Bianco - Get Out Of Your Lazy Bed
Lemezajánló
Dés László - koncertrészlet a KEK-en - Hajnaltól reggelig
Twins - Balettdancer
Mocsári Gábor hangmérnök
Lgt - Kinn is vagyok, benn is vagyok

Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Klipmánia