×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Európa Kiadó - Minden egyformán popzene? (1987, Pesti Műsor) 

Megjelent: 2017. október 18. szerda 12:05
Szerző: Drpeter
    Rockmúzeum 

Ha Balaton - Európa Kiadó és Zichy-kastély, a többség 1986-ra asszociál. Érhető ez, hiszen az a fellépés a zenekar(ok) emblematikus koncertjei közé tartozik, lemezen is megjelent - érdekesség, hogy a felvételt Galántai György, az Artpool egyik alapítója egy szál kazettás magnóval készítette. Az egy évvel későbbi fellépés lemezbemutató koncert volt...



Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!





A Popzene 1987 márciusában jelent meg. A zenekar második csúcskorszakát élte ekkor, bár már megjelentek a bíráló vélemények is - ahogy az a most következő koncertbeszámolóból kiderül. Tudható, hogy Orszáczky Jackie is jelen volt a koncerten - Dönci adta neki a tiszteletjegyet, valamint a Popzene egy példányával is megajándékozta, bár nem volt igazán elájulva a zenekartól. - Dragojlovics Péter

Minden egyformán popzene?

...S újra megindult a tömeg Óbudára. Egy hét alatt már másodszor. A plakátok, amelyek ellepték a várost, július 7-re hirdették meg a Balaton és az Európa Kiadó koncertjét, de a popzenére kiéhezett közönség csupán egy nyár esti piknik részese lehetett a Zichy-kastélyban. Mi történt, miért maradt el a várva-várt esemény, holott jó néhány zenész és a szerelés is a helyszínen volt?

Mint kiderült, Menyhárt Jenő (Európa Kiadó) miatt halasztották el a koncertet, aki vírusos fertőzést kapott, s ez harminckilenc fokos lázzal és rosszulléttel párosult. A Balaton ugyan játszhatott volna, de a belépők többségét elővételben eladták, és egy fél koncert valószínűleg nem elégítette volna ki a százforintos jegyek tulajdonosait.

Az undergroundból az évek során egyre inkább előbúvó Európa Kiadó július 13-án kárpótolta rajongóit a kastély udvarán. Felhangzott jó néhány régi dal és természetesen az együttes nagylemezéről ismert nóták többsége is. Az első időszak nyers, szuggesztív rock and rollját oldottabb, kidolgozottabb popzene követte. Sokak szerint az Európa Kiadó is "beállt a sorba".

Tény, hogy aki a '82-'83-as számokat szerette volna hallani az első korongon, az csalódhatott. Ez a lemez az 1986-os Európa Kiadót tükrözi, azaz árnyaltabb, aktuálisabb zenei anyagot tartalmaz. A zenekar tagjai is hangoztatták: "tudomásul kell venni, hogy a változások tartják életben a dolgokat, s a világnak elege van az intellektuális zenékből. Az emberek sokat tudnak már a bajokról, s egy koncertre nem a fajsúlyos problémák visszahallásáért, hanem a kikapcsolódásért mennek".

Az Európa Kiadó egyébként a napokban jött haza nyugat-európai turnéjáról. Játszottak Hollandiában, a magyar kulturális heteken, koncerteztek Bécsben, s részt vettek az angliai Glastonburyben megrendezett fesztiválon, ahol többek között a Communards és Joe Hassel is fellépett.

A zenekar további programjáról annyit, hogy a szeptemberben kezdődő próbákon új dolgokkal kísérleteznek majd, s esetleg új tagokkal is. Ősszel valószínűleg megint nyugat-európai koncertek várnak rájuk, így itthon valamikor decemberben lépnek csak színpadra. A Zichy-kastélyban megrendezett előadás egy korszak végét jelentette az Európa Kiadó számára.

Sinkovics Gábor
Pesti Műsor, 1987/31, augusztus 5-12., 41. o.





rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Európa Kiadó - Popzene (1987)

2018-01-27 12:05:00





 

Ajánló









Ez is érdekelhet





Koncertek 2018. május 24. és 2018. június 09. között: