×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Omega - Volt egyszer egy Vadkelet (2017) 

Megjelent: 2017. október 03. kedd 12:05
Szerző: Joze
    Lemezismertetők 

Omega 55 - Once Upon A Time In The East - Hunnia Records 2017

2017. szeptember 23-án új CD-vel jelentkezett az 55 éves Omega. A jubileumi ünnepség napján megjelent hatnyelvű (!) koncept-album első kiadásához egy magazin méretű booklet jár, maga a lemez pedig nagyjából három egyenlő részben tartalmaz feldolgozásokat, önfeldolgozásokat, illetve új szerzeményeket. Persze nem öncélúan, hanem nagyon is átgondolt koncepció és mondanivaló mentén válogatva, mely nem más, mint fiatalkoruk időszakának felidézése, a hidegháború és vasfüggöny sújtotta keserédes évek közép-európai hangulatainak újraélése. A CD trackjeit a Pink Floyd hőskorát idéző bejátszások, tényeffektek, rádiószignálok, korabeli dallamok kötik össze, illetve egészítik ki, melyek széles teret engednek az album hallgatása közben felmerülő emlékeknek, gondolatoknak...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
A helikopterzúgásba ágyazott Richard Strauss intrót követően, stílszerűen a Tower Of Babel (Babylon) 2017-es verziójával kezdődik a lemez, mely egyaránt utalhat a soknyelvűségre, illetve a szovjet - vagy bármilyen egyéb - birodalom által megszállt kelet-európai országok sanyarú sorsára is. A korábbi klasszikusok közül még a Never Feel Shame (Ne legyen), illetve a Tomorrow (Levél - Poste Restante) került felfrissítésre, illetve ide számítható még a bónusz blokkból a Scorpions-féle White Dove (Gyöngyhajú lány), mely egy különleges live remix - remake változatban került a korong végére. Magyarán az eredeti koncertfelvétel sávok közül néhányat meghagytak, néhányat viszont újrajátszottak, újraénekeltek.

Az új dalok közül a két magyar nyelvűt már mindenki jól ismerheti a 2016-ban előzetesként megjelent Omega '56 maxiról. A forradalom leverését, illetve az azt követő időszakot felelevenítő Ötvenhatos lány, illetve Radio Luxembourg a teljes albumra viszont már hosszabb, bővebb változatban kerültek fel. Közben hallhatunk egy orosz nyelvű iskolai jelentést is, a kötelező oroszórákat megidézendő. Az instrumentális Immigrant, illetve az angol Good Morning America tovább viszi az addigi gondolatiságot, ha nagyon akarjuk, akkor az albumról kisejthető történetet is. Zeneileg pedig folytatják a 2010-'12-es Omega Rhapsody - Rapszódia és a 2013-'14-es Omega Oratórium - Adventi koncertek CD-k által megkezdett utat. Mely szimfonikus hangszereléssel dúsított, letisztult, néhol kissé patetikus, klasszikus rockot jelent a gyakorlatban. A Volt egyszer egy Vadkelet ötödik új száma, a szintén angol nyelvű Don't Think About The Fire zenei alapja is sokaknak ismerős lehet: Elefánt második szólólemezén szerepel Omega 144 címen.

A Volt egyszer egy Vadkelet CD talán legizgalmasabb felvételei, az a négy feldolgozás, mellyel Benkő Laciék az egykori pályatársak, barátok előtt tisztelegnek. Felelevenítve azokat az időket, amikor a vasfüggöny két oldalán élő fiatalokat szinte csak a Luxi rádióműsorai, illetve egy-egy nehezen megvalósuló külföld koncert hozhatta közelebb egymáshoz. Csehszlovákiából Petr Jandával egy régi Olympic slágert - Jasná zpráva - Clear Direction - adnak elő közösen. Lengyelországból az SBB és a Grupa Niemen billentyűsével, Józef Skrzekkel egy Czeslaw Niemen klasszikust, a Dziwny jest ten swiat - Strange Is The World - című bluest dolgozták fel. Az NDK-ból a Puhdys frontember, Dieter Birr lett a partnerünk, illetve a lipcsei gitáros-producer, Uwe Hassbecker működött még közre a Der Grosse Magnet - The Great Magnet - felvételeiben. Az NSZK-ból pedig az egykori előzenekaruk, a Scorpions egyik örökzöldjét, a megunhatatlan Still Loving You-t választották ki. Mindegyik felvételről elmondható, hogy nagyon jól sikerült darabok, jól illeszkednek a Vadkelet koncepciójába, ahogy az Omega dalok közül sem lógnak ki.

A CD felvételein a külföldi sztárvendégek mellett, elsősorban az Omega jelenlegi koncertcsapata vett részt. Javarészt tehát Benkő Laci és Földi Albert billentyűzik, Molnár György Elefánt és Szekeres Tamás gitározik, Szöllőssy Kati basszusgitározik, Debreczeni Ciki dobol, Kóbor Mecky, Csordás Levente és Minya Vivien pedig énekel, illetve vokálozik. Közülük feltétlen érdemes kiemelni Szekeres Tomit, aki az egész albumon példaértékű szólómunkát mutat be. Tamás szakmailag kikezdhetetlen, bármilyen stílust, vagy hangulatot képes úgy megragadni, hogy egyszerre lesz modern és marad hiteles az adott szerzemény. Ez a képessége főleg a régebbi daloknál, illetve a feldolgozásoknál domborodik ki erőteljesen. Néhány dal esetén felhasználásra került néhány régebben rögzített felvétel, sáv. Így többek között hallhatjuk még az Omega Rapszódia - Szimfónia - Oratórium egyik hangszerelőjét, Gömöry Zsolt billentyűst; a nyugat-európai Omega bulik gyakori vendégét, George Hill énekest, aki két új dalnak társszerzője is; vagy a nemrégiben elhunyt Küronya Miklós basszusgitárost, egykori Omega hangmérnököt is.

A vegyes időben született, vegyes felállásban készült, soknyelvű Volt egyszer egy Vadkelet anyag csodálatos módon egy kerek egységgé áll össze a koncepció mentén. Oly annyira, hogy újra és újra hallgattatja magát. Azok számára pedig, akik eddig még nem ismerték a most terítékre került régi Omega, Phudys, Czeslaw Niemen és Scorpions szerzemények eredetijeit, egy külön ajándék, hogy az új Omega CD ráirányítja a figyelmet az európai rockzene klasszikus dalaira.

Már maga a tény is párját ritkítja, hogy egy 55 éves együttes új albummal ünnepli a jubileumát, de az igazi magyar virtus abban mutatkozik meg, hogy szinte még meg sem száradt a festék a Vadkelet CD-n, Kóbor Meckyék már el is kezdték a folytatás, a 2018-ra tervezett új stúdiólemez, az Omega Testamentum munkálatait...

Akár maximális pontszámot is adhattam volna, de egyet az újrajátszások miatt voltam le, egy másikat pedig a rettenetes borító miatt. Értem én, hogy koncepció, meg Volt egyszer egy Vadnyugat plakát, de egy tökös rocker akkor se mutatkozzon női ruhában!

10/08
Jozé

rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Omega @ 1970 - Kisstadion

2018-04-07 12:05:00Joze írta: 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Michael Schenker Fest - Resurrection (2018)
A 63 éves Michael Schenker '69-óta tartó karrierje tele van csodával! Sokat köszönhet neki az Ufo és a Scorpions is, miközben magánemberként

Tovább...
Voodoo Circle - Raised on Rock (2018)
A németországi Brüggen-ben, 2008-ban alakult Voodoo Circle a Whitesnake egyik legjobb klónja. A legutóbb Jorn lemezén szereplő - de a Level 10, a Silent Force, a

Tovább...
Dalriada - Nyárutó (2018, Dionysosrising)
Úgy gondolom, hogy a Dalriada-féle folk-metal - ami nem más, mint a népzenei darabok a metal eszközrendszerével eljátszott változata - nem emeli, de nem is erodálja a

Tovább...
Fu Manchu - Clone of the Universe (2018)
A Fu Manchu eredetileg a kaliforniai Orange County-ban indult 1985-ben Virulence néven... Akkoriban őszinte hardcore-punkot toltak, mígnem '87–ben nevet és stílust

Tovább...
Counter Clockwise - Látszatfoltok (2017)
Tényleg nem értem azokat, akik már december elején összeírják az adott évre vonatkozó listájukat, pedig az év utolsó hónapja mindig tartogat meglepetést.

Tovább...
Koncertek 2018. május 24. és 2018. június 09. között: