×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Rufus Wainwright @ 2017. december 21. - Müpa - és a hónap további koncertjei! 

Megjelent: 2017. szeptember 30. szombat 18:00
Szerző: jazz
    Koncertmenü 

Az év utolsó hónapjában egymásnak adják majd a színpadot a Müpában a világsztárok. Majd három évvel első magyarországi fellépése után, egy karrierjét összefoglaló koncerttel tér vissza Rufus Wainwright.

Méltó hangversenyen emlékeznek meg Kodály munkásságáról, érkezik az egyik legizgalmasabb brit jazzformáció, a Sons of Kemet, végre a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe is beköltözik a Random Trip, Csöndkabát címmel zenésít meg verseket Szabó Balázs és bandája, és megismételhetetlen koncertet ad a skandináv zene két kultikus előadója, a Varttina és Mari Boine...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Sokak örömére, 2014-es Budapesti Tavaszi Fesztiválos fellépése után visszatér a Müpába korunk egyik legzseniálisabb kortárs dalszerzőjeként ismert Rufus Wainwright. A nyár folyamán már járt a fővárosban - júniusban a Tháliában, Alföldi Róbert rendezésében mutatták be első operáját, a Prima Donnát -, december 21-én viszont csak az övé lesz a főszerep. Közel húsz éves zenei munkássága szélesebb spektrumban mozog: diszkográfiájában találhatunk folkalbumot, barokkos díszítésű pop-rock lemezt, Grammy-díjra jelölt Judy Garland-emlékműsort, és számtalan filmbetétdalt - Moulin Rouge, Shrek, Aviátor, Bridget Jones naplója, Túl a barátságon, Gengszterkorzó stb. -, és számtalan sikeres együttműködést is.

Legutóbbi lemezén Shakespeare-szonetteket zenésített meg, 2018-ban debütál a Hadriánusz római császár életét feldolgozó második operája, és ugyancsak a jövő évre tervezi legújabb szólóalbumának megjelenését is, amely a környezetvédelemre, a melegjogi küzdelmekre és a közelmúlt politikai eseményeire reflektál. A decemberi koncert egyfajta visszatekintés lesz erre az igencsak színes életpályára, ahol a saját szerzemények és az ikonikus feldolgozások mellett, a jövő zenéjébe is betekinthetünk egy pár dal erejéig.

Szintén 2018-ban jelenik meg az egyik legizgalmasabb brit jazzegyüttes, a karibi, nyugat-afrikai és közel-keleti hangulatokat rockos lendülettel ötvöző Sons of Kemet új albuma. Az ízig-vérig modern, mai témákra és impulzusokra reflektáló kvartettben a tüzes szaxofontémákhoz, a kíséretet bombasztikus tuba és egy dobos páros adja. December 06-án, a Fesztivál Színházban ebből kapunk egy kis ízelítőt.

A 2008-2009 fordulóján budapesti klubokban kezdődő, heti rendszerességgel megtartott klubestnek induló Random Trip mára "kinőtte" saját kereteit: Budapest legnagyobb koncerthelyszínein, a nagy nyári zenei fesztiválokon és a legjobb vidéki klubokban is egyaránt szívesen látott vendég. Májusban jelent meg első lemezük, december 09-én pedig a Müpába hozzák el a - koncertjeikre oly jellemző - keretek nélküli zenélés szabadságát.

A százharmincöt éve született Kodály Zoltán szinte valamennyi zeneszerzői énje megmutatkozik az őt ünneplő december 17-i hangversenyen. A népdalokat feldolgozó Kodályt a Fölszállott a páva című népdalra született változatok sora idézi meg, de elhangzik majd a magyar költők verseit megzenésítő kórusművek egyik legszebbike, a Békesség-óhajtás. Legmívesebb kompozíciói közül a Jézus és a kufárok, valamint a latin szövegű Budavári Te Deum csendül fel, gordonka darabjaiból a jelentős technikai felkészültséget igénylő Szonatina csellóra és zongorára hangzik el, a dalok műfaját pedig a mély férfihangra alkotott, zenekari kíséretes Két ének képviseli.

December 18-án nincs az az északi fény, amely ragyogóbb lehetne a skandináv világzene két kultikus előadójának koncertjénél. Az 1983-ban hagyományőrző ifjúsági csoportként indult Varttina a finn, míg a norvég Mari Boine a sarkkörön túli lapp hagyomány legismertebb képviselőjeként ad koncertet a Hangversenyteremben.

Szabó Balázs, a multi instrumentalista énekes és bandája sajátos zenei és szövegvilágot alakított ki, ebbe hívja újra és újra kalandozni követőit. Diákkora óta nagy rajongója az irodalomnak, s régóta zenésít meg klasszikus és kortárs verseket. A "hagyományos, ugrálós" Szabó Balázs Bandája-koncertek mellett, Balázs időről-időre megmutatja ezt az oldalát is: Csöndkabát című december 29-i estje is megzenésített versekre épül, felidézve az előadó kedvenc magyar költőinek munkásságát.

A Recirquel Újcirkusz Társulat külföldön is egyre nagyobb rajongótábort gyűjt magának, így szinte ünnep, amikor itthon látható a társulat. Decemberben a látványos és nagyszabású, élő zenével kísért, táncosokkal kibővített A Meztelen Bohóc című előadás tér vissza a Fesztivál Színházba, négy alkalom erejéig.

A koncertekre jegyek már kaphatóak Müpa jegypénztáraiban és online a mupa.hu oldalon.

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Dizzy Reed - Rock 'N Roll Ain't Easy (2018)
Az 54 éves Darren Arthur Reed - vagyis művésznevén Dizzy Reed - az 1991-es Use Your Illusion megjelenése óta számít a Guns N' Roses egyik legfontosabb

Tovább...
Michael Schenker Fest - Resurrection (2018)
A 63 éves Michael Schenker '69-óta tartó karrierje tele van csodával! Sokat köszönhet neki az Ufo és a Scorpions is, miközben magánemberként

Tovább...
Dalriada - Nyárutó (2018, Dionysosrising)
Úgy gondolom, hogy a Dalriada-féle folk-metal - ami nem más, mint a népzenei darabok a metal eszközrendszerével eljátszott változata - nem emeli, de nem is erodálja a

Tovább...
A Perfect Circle - Eat The Elephant (2018)
Már jó ideje feltámadt, de lemezt csak most ad ki az A Perfect Circle! Utoljára 2004-ben volt példa rá, hogy a Tool-frontember Maynard James Keenan

Tovább...
Counter Clockwise - Látszatfoltok (2017)
Tényleg nem értem azokat, akik már december elején összeírják az adott évre vonatkozó listájukat, pedig az év utolsó hónapja mindig tartogat meglepetést.

Tovább...
Koncertek 2018. május 27. és 2018. június 12. között:

Klipmánia