×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Marty Friedman - Wall of Sound (2017, Dionysosrising) 

Megjelent: 2017. szeptember 15. péntek 18:05
Szerző: Dionysosrising
    Lemezismertetők 

A dionysosrising-oldalon már többen jelezték hozzászólásban, hogy az idei Friedman anyag "beszaratós", mind dalok, mind produkciós - Jens Bogren keverte az anyagot, a hangmérnök pedig Paul Fig volt - szempontból, ami azt bizonyítja, hogy az olvasóik bár kevesen vannak, de annál vájtabb füllel rendelkeznek...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Merthogy ez így van. Az egyik legjobb Friedman lemez készült el, a legutóbbi, 2014-es Inferno el-elborult, klasszikus dalszerkezeteket felrúgó, összességében meglehetősen agyament - de ettől függetlenül is zseni - zenei kalandja után, most sokkal inkább megjegyezhető dalokban és simogatóbb melódiákban gondolkodott, ami befogadhatóbbá és ennek köszönhetően, kétség kívül szerethetőbbé is tette a végeredményt, még azzal együtt is, hogy művészi szabadságát érezhetően most sem korlátozták stílusbeli megkötések, bármiféle elvi szabályok.

Az egyetlen énekes daltól eltekintve végig instrumentális anyagon az elképesztő riffelés és szólóorgia mellett szaxofon, hegedű, cselló, zongora - utóbbi különösen bravúros végig a lemezen -, bárhol, bármikor felbukkanhat, és a metal elviekben szigorú kánonja sem zárja ki nála, hogy akár egy kis ad hoc zongorás latinnal rukkoljon elő, ha a kompozíció szerinte megkívánja.

Nekem fura, de a zenei ízlésben hozzám meglehetősen közel álló Tartuffe bár elismeri, de nem igazán rajongója a mentalitásában mára csaknem teljesen japánná lett gitárosnak, noha ugyanakkor képes leborulni egy minden - játéktechnikai - szempontból tökéletesen játszó, de egyetlen hangból azért nem feltétlen felismerhető progger gityós előtt - pl. Marcel Coenen. Ez azért jutott eszembe, mert a lemezt hallgatva számtalanszor éreztem, hogy mekkora ajándék, ha valaki ennyire saját útját járja, ennyire senki máshoz nem hasonló módon szólaltatja meg a hangszerét. Ha pedig az egyéniség és egyedi hangszerkezelés ilyen csodálatos, sőt tényleg szívbemarkoló dallamokon, kompozíciókon keresztül tör utat, annál számomra a zeneművészetben nem történhet jobb és több.

A kiválóan teljesítő, ismertebb - pl. Gregg Bisonnette - és kevésbé ismert (japán) zenésztársak mellett vendégek most is vannak, de nem miattuk lett a végeredmény ennyire pazar, bár azt kár lenne elhallgatni, hogy a futtatott tinicsapatnak kikiáltott Black Veil Brides gitárosának - Jinxx - hegedűjátéka nem arról árulkodik, hogy nem a zenei tudással alapozta meg a csapat a sikerét.

Alaphelyzetben nem ijedek meg attól, ha zenéről kell írnom, bár a számonkénti szemezgetést mindig is utáltam, az eddigieken túl most nem sokat tudok elmondani, csak annyit, hogy aki alapvetően szereti a gitáros zenei világát, libabőr-keltő nyújtásait, bátran vegye meg a CD-t - én már megtettem, naná! -, mert ez a muzsika kortalan, az örökkévalóságnak szól, hosszú évek múlva is elő lehet kapni és újra és újra rácsodálkozni. Nehezen tudom elképzelni, sőt egyenesen ki is zárom annak lehetőségét, hogy az év végi listámon ne dobogós helyen végezzen az Adagio-val együtt.
Track lista:

01. Self Pollution
02. Sorrow And Madness (km.: Jinxx - Black Veil Brides)
03. Streetlight
04. Whiteworm
05. For A Friend
06. Pussy Ghost (km.: Shiv Mehra - Deafheaven)
07. The Blackest Rose
08. Something To Fight (km.: Jorgen Munkeby - Shining)
09. The Soldier
10. Miracle
11. Last Lament

Közreműködő zenészek:

Marty Friedman (Megadeth 1990-1999) - gitár, basszusgitár, billentyűs hangszerek, programok
Kiyoshi - basszusgitár
Anup Sastry (Skyharbor) - dob
Gregg Bissonette (David Lee Roth, Steve Lukather) - dob

vendégek:
Shiv Mehra (Deafheaven) - gitár: track 6
Jeremy "Jinxx" Miles Ferguson (Black Veil Brides) - hegedű: track 2
Jorgen Munkeby (Shining) - szaxofon: track 8

Lemezeik:

1988 - Dragon's Kiss
1992 - Scenes
1994 - Introduction
1996 - True Obsessions
2002 - Music for Speeding
2006 - Loudspeaker
2008 - Future Addict
2009 - Tokyo Jukebox (-2-)
2010 - Bad D.N.A. (-2-)
2011 - Tokyo Jukebox 2
2014 - Inferno
2017 - Wall of Sound

2007 - Exhibit A: Live in Europe - Live album, Video
2012 - Tokyo Jukebox 2 - Bad D.N.A. - válogatás
2012 - Tokyo Jukebox Vols. 1 & 2 - válogatás

Kiadó:
Prosthetic Records
Honlap:
martyfriedman.com
facebook.com/martyfriedman.official
martyfriedman.bandcamp.com
Turisas, dionysosrising.blog.hu
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Marty Friedman - Inferno (2014)

2014-06-02 00:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Cannibal Corpse - Red Before Black (2017)
Majd' három évtized halálfém, mi kell még, külön regény? Nem hiszem, hogy tiszteletköröket kellene futni az egyik legpatinásabb death metal banda új lemeze

Tovább...
Yardbirds - Yardbirds '68 (2017)
Újabb különlegesség jelent meg Jimmy Page saját kiadójánál, közel ötven év után napvilágot látott a Yardbirds utolsó koncertfelvétele, amit nem sokkal a feloszlásuk

Tovább...
Whitesnake - The Purple Tour Live (2018)
A 66 éves David Coverdale tavaly abba akarta hagyni a zenélést, de szerencsére nem tette... A 2015-ben kiadott The Purple Album-mal akarta keretbe foglalni a

Tovább...
Jess and the Ancient Ones - The Horse and Other Weird Tales (2017)
A 2010-ben, a finnországi Kuopio-ban alakult Jess and the Ancient Ones a harmadik lemezét adja ki The Horse And

Tovább...
Beth Hart & Joe Bonamassa - Black Coffee (2018)
Beth Hart énekesnő és - a nemrég a Black Country Communion-ba is visszatérő - Joe Bonamassa gitáros harmadik közös stúdió lemezét adja most ki

Tovább...
Koncertek 2018. február 20. és 2018. március 08. között:

Klipmánia