×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pulzus 38 - 1983 október - Kicsinyes bosszú? 

Megjelent: 2017. szeptember 07. csütörtök 12:05
Szerző: Fiery
    Rockmúzeum 

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Ez a harc lesz a végső

Úgy is kezdhetném, hogy a mai bemutatást Módos Péter nem vitte túlzásba. Egy kicsit olyan ez, mintha egy diszkós műsorvezetőnek kellene értelmeznie a rock zenét. Azért azt az apróságot mindenképpen megjegyezném, hogy a műsorvezető pár mondata bőségesebb információval szolgált, mint egyes interjúi.

Amit igazán sajnálok, kívülállóként hatalmas meglepetésnek tartom, hogy az egyetlen országos könnyűzenei tévéprodukcióban nem szerepel egy olyan mű, ami akkor meghatározza a hazai rockélet mindennapjait, egyesíti a lázadónak vélt rockzenészeket ismert művészekkel. Minden idők leghatalmasabb produkciója, az István a király nem került egyetlen percre sem a műsorba, még csak említést sem tesznek róla. Természetesen nem zárható ki, hogy anyagaim hiányosak, de nagyon úgy néz ki, hogy nem véletlenül került kispadra. Érdekes módon, 1983 tavaszán még lead a Pulzus egy Szörényi - Bródy Kisvirág klipet, aztán ennyi.

Ilyenkor érzi az ember, hogy van annak értelme, ha az ember kielemez "sorozat részeket", hiszen jelen esetben talán a választ is megkapjuk. A Pulzus 1981 márciusi adásában beszámolt arról, hogy a nagy visszatérésre, az Illés Koncert előkészületeire - se a koncertre - nem engedték be a stábot. Talán egy nemes - vagy kicsinyes - bosszú tanúi lehetünk. De hogyan is kerül az István a király a Vágtass velem című dallal párhuzamba?

Vágtass velem

A P. Box zenekar sikerét nem csak annak köszönheti, hogy majdnem egy teljes P. Mobil legénység alkotja a csapatot, és nem is annak, hogy a korszak egyik legkarizmatikusabb énekese a frontembere, hanem az ő felejthetetlen Koppány alakítása miatt is a rockoperában. A zenekar mindenképpen jól járt Vikidál Gyulával, aki a Dinamit bukását követően a Kugli együttes vendégénekeseként kereste a maga útját, míg végül ráköszönt a szerencse, és bekerült Bencsik Samuék csapatába. A Pulzus pedig, ha az István a királlyal nem is foglalkozott - egyéb kötelezettségek híján -, a P. Box hogylétéről azért tájékoztatta a nagyérdeműt. Nagyon jó zenekar volt, de az országos sikert mégis csak a rockoperának köszönhették.

Sajnos, amikor fut a hajó, a sikert mindenki magáénak érzi. Nem csoda, hogy a zenekar tagjai rossz szemmel nézték Vikidál színházi fellépéseit, ugyanis így kevesebb volt a közös próba és kevesebb volt a koncert. Sajnos a társaság nem gondolkodott hosszútávon, többször is igyekeztek megszabadulni a "pénzforrástól", így amikor végül megszabadultak Vikidáltól, a zenekar azonnal beállt a földbe. A Metal Company - aminek egyébként semmi köze nem volt a metál zenéhez -, majd Bill és a Box Company már nem érdekelte a nagyérdeműt. Utólag már könnyű okosnak lenni, de az a "kevés fellépés" is vidáman eltartotta a zenekart, és repítette a siker szárnyain, de nekik több kellett. Ez is érthető, hiszen addig kell ütni a vasat, amíg meleg.

A Pandora's Box zenekar - mint megannyi kortársa -, a kapuzárás után jó pár évvel később vált kultikussá. Ma már legalább annyi profi és amatőr zenekar játssza elnyűhetetlen dalait, mint a P. Mobilnak, amely zenekar ez ügyben még mindig a mérce. Jelenleg egyetlen hivatalos utód létezik, és ez a debreceni P. Box, ahova Cserháti Pityi elvitte az örökséget...

Kő kövön?

Módos Péter: Jó estét kívánok kedves nézőink, a Pulzus októberi kiadását látják. Most már másodízben, új díszletben, melynek egyik fontos és lényeges alkotóeleme az itt látható trónusra emlékeztető szék, amelynek később még komoly szerepe lesz. Most azonban kezdjünk muzsikával, annál is inkább, mert nemrég jelent meg a Pandora's Box együttes - remélem így jól látható - második nagylemeze, kilenc vadonatúj számmal, Kő kövön címmel.

Vikidál Gyula, Bencsik Sándor, Sáfár József, Cserháti István és Szabó István nagylemeze, reméljük sikert fog kiváltani, első sorban azért, mert a jövő hónapban a Corvin moziban koncerteznek a most felépítésre kerülő új Nemzeti Színház javára. Reméljük, hogy példájuk példamutató lesz. Tehát következzék a Pandora's Box Kő kövön című dala.P.Box - Kő kövön
Holéczy Ákos - Begin The Begin
Benkő Dániel - Bahamas
Steve Winwood interjú és klip
Dinnyés József - A férfikor
ifj. Rátonyi Róbert - Mulatságos utazás
dr. Hook - She Was Only 16
László Attila, Kaszakő - Sombrero
Stray Cats - Something Wrong With My Radio

Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Klipmánia