×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Szabó Krisztián - interjú 2. rész - A koncertek világa 

Megjelent: 2017. augusztus 27. vasárnap 12:05
Szerző: Fiery
    Interjúk 

Az év második fele vitathatatlanul a debreceni P. Box zenekarról fog szólni. Hatalmas meglepetéskoncertek, érdekes vendégek. Aki egy kicsit is szereti a hagyományos hard rock, és a szólókkal nem fukarkodó metal zenét, annak kötelező program, mindenki másnak pedig erősen ajánlott. Szabó Krisztiánnal, a banda billentyűsével egy kicsit "szakmázunk", majd természetesen az idei fellépések is témák lesznek. Az első és legfontosabb, szeptember 02., Barba Track, ahol a vendég az egyik legősibb P. Box zenész, Varga Miklós lesz.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Térjünk át a koncertekre!

Az első P. Box bulim 2005-ben volt Erdélyben, Zeteváralján. Tunyóék játszottak előttünk, nem hoztak alapokat sem. Nagyon furcsa volt, hogy nem én rakom össze a cuccomat, hanem technikusok. Persze izgultam is, de olyan nagy hiba talán nem volt. Kivéve, hogy a Veled múljon el előtt nem figyeltem a gitárcserére, Günternek kapkodnia kellett, hogy le ne késsen. De nem volt dráma, elnevettük. Mondjuk, amíg nem nevetett, addig megállt bennem az ütő.

Volt a Sziget, aztán Debrecen főtér, ott úgy volt, hogy Pityi játszik, de ez négy nappal a halála előtt volt, már sajnos nem volt olyan állapotban. Akkor éreztem, hogy azért a hazai pálya mennyire más. Nagyon jó közönség volt, pedig ömlött az eső. Valahol van amatőr felvételem is erről a buliról. A későbbiekben nagy élmény volt, amikor a Gotthard meg a Tony Martin előtt játszottunk az A38-on. A Gotthardban még Steve Lee énekelt, a mai napig sajnálom, hogy nem csináltunk közös fotót. Megdöbbentő volt az a profizmus, ami ott volt.

Hogyan jutottatok el az A38-ra?

A kiadó és Bogdan Gomilko segített. Nekik nagyon hálásak vagyunk ezekért a lehetőségekért! Egyébként a Gotthardtól leesett az álla mindenkinek. Nekik másnap indult német nyelvterületen a sportcsarnok turné, ez volt az utolsó ilyen klub koncertjük. Olyan hangmérnökük volt, meg fény cucc, meg minden. Nem vettük észre a beállást, annyira halk volt. Kifelé meg levitte a fejed! Még javában kábeleztünk és akkor szóltak, hogy beállás van. Normális, közvetlen emberek voltak. Akkor még élt Steve Lee, hiba nem volt se a megszólalásban, se a műsorban. CD minőségben szólaltak meg, látszódott, hogy vér profik.

Tony Martin meg ahhoz képest csalódás volt. Később az Over the Rainbow-ra nagyon készültem, de ha szabad ilyet mondanom, nagyon nem voltak egyben. Egyedül a billentyűs, Paul Morris volt közlékeny, ő jó fej volt. Neki tetszett a Leslie! A Uriah Heep előtt megtisztelő volt fellépni, gyerekként a Salisburyt nagyon sokat hallgattam. Az akusztikus P. Box bulikra is jó szívvel gondolok, különösen a telt házas debreceni Szabadtéri Színpadosra, ahová először eljött velem az akkor nyolc hónapos kisfiam is. Felvittem a színpadra, hogy apa ezt csinálja, amikor nem otthon van, de szegény megijedt a sok embertől. Van fénykép, ami egy tizedmásodperccel a sírás előtt még el tudott készülni! A 2010-es Debrecen főtéri, illetve a Cserháti 60 turnén a Mobillal közös ajkai koncert is szuper volt.

A koncerteken ti szoktatok kábelezni is?

Olyan koncerten, ahol előzenekar vagyunk és kicsi a hely, nincs annyi idő, két technikusunk van, ott felmegyünk mi is. Nincs állandó technikus gárdánk, ez egy ilyen műfaj. A mostani gárdából Csíkos barátunknak nagyon sokat köszönhetünk, de még ő sem tud mindig jönni. Nem szeretnék senkit kihagyni a felsorolásból, nagyon hálásak vagyunk mindenkinek, aki akár egyetlen koncerten is közreműködött! De nem egy technikust adtunk például a Tankcsapdának. Nálunk kitanulják, ott meg nagyban csinálhatják! Ha-ha! Persze ez így nem teljesen igaz.

Közös fénykép?

Én a Purple-el nagyon szeretnék, vagy szerettem volna, a többieknél nem tudom, valahogy úgy alakult, hogy nem csináltunk. Cézi készített mindenkivel, erre ő nagyon büszke.

Mit vesz észre a szakma?

A már említett Gotthard - Tony Martinos koncerttel kapcsolatban történt, hogy készült egy koncert beszámoló, hogy a P. Box jó volt. Kiemelte viszont a Pangeát, ami az író a nagy kedvence az új lemezről. Azt írta, hogy közel sem azt hallotta, amit Pityi játszott, és meghallgattam-e egyáltalán az eredetit. Rosszul esett, mert tényleg mindent meghallgattam, leszedtem és semmi változtatást nem csináltam. A Pangea dalaihoz egyébként se nagyon nyúltam, mert azok úgy vannak jól.

A régieket viszont Pityi is máshogy játszotta élőben, mint a stúdióban. Na, ott döntsd el, hogy mit játszol! Én végül is azt nyomom, amire a többiek rábólintottak, de ezek mind Pityi valamelyik koncertfelvételéről vannak. A szólóknál viszont picit mindig változtatok. Ha mindig ugyanazt nyomod, az nem improvizáció. Az is jó, de nem tehetek róla, nekem Jon Lord a Mester. Ő aztán nem játszotta kétszer ugyanazt. Bárcsak negyed annyira tudnék jó dolgokat kitalálni, mint ő.

Ragaszkodhatunk az eredetihez, de az idő változik...

Sokszor már nem is lehet ugyanazt játszani, hiszen vannak olyan dolgok, amiket a mai füllel úgy hallasz, hogy már határeset, hogy jó-e. Ha valami úgy szól, mint 1982-ben, az nem igazán szólítja meg a mai fiatalokat. Persze egy énekhang, vagy egy jól eltalált szóló ugyanaz legyen, de a megszólalásnak muszáj modernebbnek lennie. Főleg, ha nem ugyanúgy szól a koncerten, mint a stúdióban.

Szerintem az élő zenében pont az a jó, hogy picit mindig más, mint a lemez. Jon Lord például sosem játssza ugyanazt a szólót, és mindegyik óriási. Amikor csináltuk a Purplet-ribute bandánkat, ott mindig az volt a bajom, hogy a leszedett 20 különféle szólóból melyiket játsszam el. A Mester mindennap játszott, de nekünk volt évi kb. nyolc bulink! Ha-ha.

A kritikákra mennyire figyelsz oda?

Hát, hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem érdekel. Amikor érzed, hogy elfogult pro vagy kontra, akkor nyilván nem tudsz mit csinálni vele, de ha tudod, hogy valaki elfogulatlanul írja, akkor arra azért oda kell figyelni. Amikor elolvasok egy cikket, szeretem látni, hogy mi volt a gikszer. A Purple-nél is van a youtube-on néhány felvétel, hogy Ian Gillan elfelejti a szöveget és szétesik a zenekar. De ez ettől élő zene. Amivel nem tudsz mit kezdeni, az a "hibátlan, csúcsszuper" és a "minősíthetetlen, botrányos" kommentek, mert érzelmileg persze, hogy más és más reakciót váltasz ki a hallgatókból, de ez attól még nem reális vélemény. Persze a pozitív kommentek feldobják az embert, hogy van értelme csinálni!

Milyen nagy terveitek vannak az utolsó fél évre?

Szeptember 02-án a Barba Negra Track színpadán Varga Miklóssal lép fel a zenekar, nagyon készülünk a bulira, óriási megtiszteltetés ez nekünk. Aztán a hónap végén, 23-án Debrecenben lesz a Kori-Günter 50. születésnapi koncert. Pesten sokszor a mai napi halljuk, hogy a "debreceni fiatalok". Hát a fiatalok 50 évesek lettek! Egy DVD is a tervben van a P. Box debreceni éveiről, kiadatlan felvételekkel, interjúkkal. Meglátjuk sikerül-e összehozni. Írjuk az új számokat is...

Ott a helyünk!

Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. július 20. és 2018. augusztus 05. között: