×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 HBB 1979 Győr 

Megjelent: 2004. október 11. hétfő 00:00
Szerző: bcsaba
    Rockmúzeum 
Az interjúk rovatban nemrég jelent meg cikkem Kőrös Buksiról, így talán aktuális egy korai Hobókoncert leírása. És jó alkalom arra, hogy kicsit írjak arról, hogy milyen elméleti problémák adódhatnak egy magyar bootleg körül. Szép példája a felvétel annak, mikor egy kaztta csak úgy beesik, nem tudni hol volt a koncert, nem tudni mikor, a kazetta gazdája taksálja 77-től 81-ig mindennek, nem emlékszik, és mivel napra pontos megoldásra törekszem nekem kell kitalálni, kiokoskodni a dátumot. Ez főleg a felállásból, a konfokból és a játszott számokból derülhet ki. Az év 1979, mert az Adj menedéket előtt nem nyomja azt a szöveget Hobó, hogy "1979 a nemzetközi gyermekév volt stb.". Döme Dezső dobolt, és már berántották Szénichet, tehát kb tavasz, koranyár körüli a buli. Billt már tagként sorolja Földes, tehát ez is inkább nyárra utal. Viszont a Hosszú lábú asszony még angol halandzsával megy, nincs meg a magyar szöveg, ez inkább tavaszra utal. Teljes koncert, tehát nem a nyári Omegás turné, ahol csak 40 percet játszottak. Szóval nehéz ügy. Ha valaki többet tud, írjon.

Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
1979 eleje
Győr

Összjátékidő: 87:31
forrás: második generációs másolat

Honky Tonk Woman
konf: "Je. Jó estét kívánok. Jejej. Hee. Hejhej. Egy gazember vagyok azt mondják. Egy mocskos gazember. Jejej, te bitang. Ej, ej. Csirkefogó. Aúú, te nőrabló, te."
Gazember
konf: "Hej hej. Jó estét kívánok."
(vágás)
konf: "Az országút gyermekeinek zenekara. Első győri buli. Először vagyunk Győrben. Már a Pesti Műsor...mint világlap sikerlistájára is fölkerült. Othello blues. Tudjátok talán. Tudjátok, hogy Velencében...Othello volt a néger. Ezt Shakespeare írta. Az asszony volt a világ négere. Ezt meg John Lennon írta. A hippi volt a fehér néger. A ci...a cigány Európa négere. És a blues...a blues a zene négere. Desdemona hol vagy? Desdemona te."
Othello blues
lekonf: "Köszönjük. Othello szerepében (?)."
felkonf: "Országúti ballada. Indulnod kell. Egy ezerkilencszázharmincas országúti ballada."
You Gotta Move
konf: "Bizonyára...köszönjük szépen. Bizonyára gyakran néztek TV-t és a kisebbek még emlékeznek a Kukori és Kotkoda című...(?) remélem tudjátok, hogy volt egy kakas. A...meséhez hozzátartozik, hogy ezen a szemétdombon én vagyok a kis kakas."
Kis vörös kakas
konf: "Je. Le a (?) Bontottcsirke blues. A világ tetején ülök. Néha azt hiszem a világ tetején ülök. Közben csak valami aluljáróban húzom a csíkot."

A világ tetején ülve
konf: "He blues. A Hobo Blues Band. Szénich János gitár. Póka Egon basszusgitár. Döme Dezső dob. Kőrös József gitár. Földes László, azaz Hobó."
Moby Dick
Tobacco Road
konf: "Jej. Köszönjük szépen. Köszönjük szépen. Szeretnék, szeretnék vala...elárulni egy titkot, ami nem is titok a Hobó Blues Bandnek van egy nálam sokkal jobb énekese. Je. Bill. Bill. Deák Gyula. Játszik valami bluest. Szevasztok hej!"
Hosszúlábú asszony
konf: "Jeee! Je. (közönség: "Hobo! Hobo! Hobo!") És következik egy angol politikus dala."
Politician
(vágás)
konf: "És The Nazz Are Blue, Yardbirds"
The Nazz Are Blue
konf: "Nagyon köszönjük, hej. És ezt a dalt...egy nagyon kedves barátunknak. Hey Joe."
Hey Joe
konf: "Je. Je, Bill. A aaa. Ha otthon nézitek a TV-t...látjátok jönni Kojack-ot meg Colombot...meg Stirlitzet, meg Bors Mátét. Meg Jenőt, meg az Oszit. Ezek mind ellenem vannak, mert én vagyok az éjféli csavargó."
Éjféli csavargó
konf: "Huh. Jól vagytok? Je, köszönjük nektek ezt az első győri estét. Jöjjön egy blues. Győri. Győri hobó blues."
KEHB 1
konf: "Je. Kösz. Kösz. Most jön egy dal...miről mindenki tud. Mindenki álomgyára Hollywood. Túl messze ment a rockandroll srác. Hiába mondták neki: Nana vigyázz!"
Johnny B. Goode
konf: "Je. A nők..a nők azt hiszik finnyás vagyok. Pedig csak nem engedem, hogy elpazaroljanak, és dobáljanak...mint egy dobókockát."
Dobókocka
konf: "Je. A golyó elől...a golyó elől nincs sehol menedék. Adjatok menedéket. Je Egy régi dal 69-ből. Adj menedéket. Jeij. Jeij. Jeijeijj."
Adj menedéket
konf: "Jeij. Mindenkit rángatnak. Valakit a nők rángatnak, valakit a pénz. Valakit más. Engem is dróton rángatnak...mint egy bábut. Jöjjön a dróton rángatható bábu dala. Jumping Jack Flash."
Jumping Jack Flash

Honky Tonk Woman
Gazember
Othelló blues
You Gotta Move
Kis vörös kakas
A világ tetején ülve
Moby Dick
Tobacco Road
Hosszúlábú asszony (angol szöveggel)
Politician
The Nazz Are Blue (Yardbirds)
Hey Joe
Éjféli csavargó
KEHB 1
Johnny B. Goode
Dobókocka
Adj menedéket
Jumping Jack Flash

megjegyzés: Annyira korai koncert, hogy a Hosszúlábú asszonynak még nincs magyar szövege, angolul énekli Bill, ahogy a The Nazz Are Blue-t is, amibõl késõbb a 3:20-as blues lesz. Itt még Döme Dezsõ dobol.


Honlapja: hobo.hu


Bálint Csaba
rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: HBB !

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Pulzus 52 - 1985 május - Pöcegödör és hullaszag
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma.

Tovább...
Piramis, Mud @ 1975 - Lengyelország (Magyar Ifjúság, 1976)
Közvetlenül Révész csatlakozása után, Som kapcsolatainak köszönhetően, az akkoriban népszerű Mud lengyelországi turnéján játszhatott

Tovább...
Pulzus 56 - 1985 november - Migráns nevelde
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV

Tovább...
Pulzus 57 - 1985 december - Feloszlik a P. Mobil
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei

Tovább...
Bergendy - kislemezek 55.
A következő korong a Bergendy együttes talán legellentmondásosabb

Tovább...
Koncertek 2018. február 18. és 2018. március 06. között:

Klipmánia