×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pulzus 34 - 1983 április - Ellenfél nélkül 2/2 

Megjelent: 2017. augusztus 10. csütörtök 12:05
Szerző: Fiery
    Rockmúzeum 

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Újra kezdeni

Az Lgt-nek alaposan fel volt adva a lecke, hiszen már mindenki a Nyugat-Európa-i befutásról beszélt, miközben a Presser-társaságnak sok minden nem tetszett. Újdonság volt számukra, hogy nem ők voltak a Nagy Banda, ráadásul a fő zenekar nem adott időt nekik rendesen beállni, hogy a közönség az Lgt fellépése alatt inkább büfézett. Egyszóval a Magyarországon és Kelet-Európában sztárbandaként fellépő csapat Angliában megtapasztalta az "ismeretlen" előzenekarok szomorú életét. De pörögjünk vissza a beszélgetésre, hallgassuk a nagy terveket, és ígéreteket, a végén pedig jusson eszünkbe, hogy ez a pálya sajnos mégsem jött be...

Vissza kettő

Módos Péter: Én úgy tapasztaltam, hogy hát nem igazán a legelőnyösebb körülmények között muzsikáltatok. Jól láttam én ezt?

Presser Gábor: Jól.

Karácsony János: Voltak kisebb-nagyobb problémáink.

Módos Péter: Például?

Presser Gábor: Hát, az első, legfontosabb probléma az volt, hogy ugyanúgy, ahogy mi a 10cc is úgy érezte a turné elején, hogy nincsenek eléggé felkészülve. És ezt mindig az ember úgy érzi, amíg be nem bizonyosodik az ellenkezője, tehát az első 5-10 turnén az utolsó másodpercig próbáltunk, minden nap. Ez Magyarországon egyébként szokatlan. Nemcsak az, hogy olyan méretű hangpróbát csinál a zenekar, mint ahogy Angliában, vagy Amerikában, tehát órákon át próbál egy zenekar minden koncert előtt, hanem az is, hogy hát ők egyszerűen zenei próbákat is tartottak tulajdonképpen minden előadás előtt és így az első 10-15 koncerten nekünk alig jutott időnk, hogy mi is próbáljunk valamennyit.

Módos Péter: Hát, ha jól emlékszem vagy jól láttam az órámon, a londoni koncerteteken, sőt a bristolin is a koncertet megelőzően 15-20 percnyi időtök volt.

Karácsony János: Pontosan.

Presser Gábor: A London után csillapult el ez a nagy próba vágy, mert nekik is ez volt a legfontosabb. Utána már háromnegyed - egy órák maradtak arra, amit mi viszont már ki sem használtunk.

Made in Hungary

Riporter: Cliff, ez a lemez Magyarországon készült, okozott ez valami gondot?

Cliff Busby (EMI Records vezérigazgatója): Nem, egyáltalán nem. Ha egy zenekar jó, akkor tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy honnan jön.

Riporter: Én tulajdonképpen magára a felvételre gondoltam, megfelelt ez az önöknél megkívánt minőségnek?

Cliff Busby: Hogyne, nagyon jó volt. Ez igazán nagyszerű lemez.

Riporter: Örülök, hogy ezt hallom. Mi a véleménye az Lgt kilátásairól?

Cliff Busby: Úgy vélem, hogy befuthatnak, főleg ha későbbi albumaik is ugyanolyan jók lesznek, mint ez a mostani.

Riporter: Köszönjük.

Cliff Busby: Kérem szépen.

Bejött, vagy nem jött be?

Somló Tamás: Nehézség a körülményekben egy ilyen előzenekarnak ott nem is ez, hanem az igazi nehézség az, hogy a közönség nem nagyon jön be rá. Mert mindenki ilyenkor a kocsmában megbeszéli, mert minden ilyen színházban van ilyen, úgynevezett bárpult, vagy kocsma, ahogy nevezzük, és egyszerűen ott addig iszogatnak, beszélgetnek, megbeszélik az aznapi teendőiket, előtte, utána és a főzenekarra szoktak befáradni.

Éppen ezért az a feladata az előzenekarnak, hogy behozza magára a közönséget.

Somló Tamás: Nehéz behívni az embereket a bárból.

Módos Péter: Én úgy tapasztaltam, hogy ez nektek nem volt olyan nehéz, mert mind a három koncerten, amit láttam, ott volt a közönség, lelkesen tapsolt nektek, sőt együtt is énekelt veletek.

Presser Gábor: Igen, ez volt tulajdonképpen az első olyan pozitív jel, amin nagyon meglepődtünk, mert megérkeztünk Edinburghba és az ottani EMI képviselőnek, hát panaszkodtunk, hogy nem tudunk lemenni próbálni, mert a 10cc még mindig próbál. Azt mondta ne törődjetek semmivel, hogy ha bejön, ha a közönség bent lesz, a ti részetek alatt, akkor ti már nyertetek.

Az utca hangja

Nem szoktam, de közbevetek. Hallott az Lgt-ről? Mi a véleménye a lemezükről? Milyen direkt kérdés már ez? Aki hallott valaha az Lgt-ről, az már betéve ismeri a lemezüket, és melyik lemezt? Na mindegy, a propaganda, az '83-ban is propaganda volt.

Riporter: Szabad zavarnom? Hallott az Lgt-ről?

: Igen, hallottam.

Riporter: Mi a véleménye a lemezükről?

: Nagyszerű, ez az album egyszerűen fantasztikus.

Riporter: Ezt komolyan mondja?

: Igen, egészen komolyan.

Riporter: Ennek nagyon örülünk. Köszi szépen.

Biztos alapok

Módos Péter: Milyen sikere van a lemeznek odakint?

Presser Gábor: A kislemez felkerült a 200-as listára, ami talán Magyarországon nem hangzik olyan nagy eredménynek, hiszen nálunk nincs 200-as lista, hanem mondjuk 20-as, vagy 30-as lista, de ez nem szavazati lista, hanem ez a Gallon intézet által minden héten komputerekkel, és csak a lemezvásárlás alapján készült lista, amire felkerülni, hagy legyek szerénytelen, nem könnyű. Évente tízezer kislemez jelenik meg, tehát az, hogy az egyik héten valaki benne van a 200-asban, aki nem egy világsztár, az nagy dolog, mert minden héten 500 lemez jelenik meg. 500 kislemez jelenik meg körülbelül.

Az utolsó bejátszás

Riporter: Ken, zavarhatom pár kérdéssel? Nagyon örülünk, hogy itt van, mert ez azt mutatja, hogy tud az Lgt-ről. Mondana néhány szót róluk?

Ken East (EMI Music nemzetközi igazgatója): Hogyne, az Lgt-t már néhány éve ismerjük, azóta, hogy az az ötletünk támadt, hogy egy magyar zenekarból világhírű együttest csináljunk. Úgy vélem, hogy jó úton járnak, illetve járunk.

Riporter: Gondolja, hogy tényleg esélyük van erre?

Ken East: Igen, abból, amit hallottam róluk úgy vélem, hogy ez lehetséges.

Riporter: Nagyon köszönjük.

Muszkli expressz

Módos Péter: Tulajdonképpen mi itt, most öten így beszélgettünk, de Dusánnak nem adtunk még szót.

Sztevanovity Dusán: Ezt most könnyű ebben a témakörben, nem voltam ott.

Módos Péter: Hát, végül is azért, mikor kezembe vettem az angol nyelvű lemezét az Lgt-nek, azért ott láttam a szerzők között Sztevanovity Dusán nevét is. Hogy van ez Dusán, hogy az angol nyelvűt is te írtad?

Sztevanovity Dusán: Nem, azt hiszem ez a legkevésbé fontos, talán röviden, én magyar szövegeket írtam az Lgt lemezre, ami nem csak nyelvi értelemben magyarok, hanem minden értelemben, gondolati értelemben is azt hiszem. Tehát nem maradt más hátra, mint hogy szurkoljak a fordítónak, helyenként szövegírónak inkább, hogy olyasmit találjon ki, ami majd Angliában jól hat, mert ez kell a sikerhez. Azt, hogy zenevonat még le lehet fordítani, music express, de azt hogy sínen vagyunk, aligha lehet meghonosítani Angliában, mint gondolatot, tehát butaság lenne azon gondolkodni, hogy mit találjak én ki itt, ami majd ott jól hat, ezt bízzuk szakemberekre, és azt hiszem, hogy elég jó partnere volt a csapatnak ebben az értelemben Pete Wingfield személyében, aki gyakorlatilag Angliára írt szövegeket a Loksi zenékre.

A cápák a fedélzeten

Riporter: Bors Jenő, a Magyar Hanglemezgyártó vállalat igazgatója, hogy érzi magát az EMI londoni igazgatóságán a Lokomotív GT nagylemez itteni, londoni megjelenése alkalmával?

Bors Jenő: Tele örömmel, a lemez megjelent és ez már önmagában azt jelenti, hogy betettük a lábunkat a nyitott ajtó résében, és tele várakozással, hiszen számunkra ez önmagában örvendetes tényen túlmenően, az igazi jelentősége a dolognak akkor van, ha ebből üzleti siker lesz.

Riporter: A magyar lemezvásárlók hozzájuthatnak-e esetleg ehhez az angol megjelenésű lemezhez?

Bors Jenő: Angol nyelvű felvételt is - ahogy szoktuk - megjelentetjük Magyarországon is, természetesen.

Riporter: Ha ez a lemez befut, mit eredményezhet ez az Lgt számára?

Steve Fernie (EMI Records pénzügyi szakvezetője): Eredetileg az volt a célkitűzésünk, mi britek abban vagyunk érdekeltek, hogy megismertessük a nyugattal az ő zenéjüket. Korábban már Kelet-Európában persze nagyon-nagy sikerei voltak. Reméljük, hogy a siker itt sem marad el, és a lemez befut.

Riporter: Mit jelent ez anyagiakban?

Steve Fernie: Határ a csillagos ég.

Túl hosszúra sikerült...

Presser Gábor: Készült két videofelvétel, az egyik a most megjelent kinti kislemez, Too long, ami magyarul a holnap, a másik pedig egy itthon meg nem jelent szám, ami az angol nagylemezen rajta van, az I Want To Be There.

Módos Péter: Én úgy tudom, hogy azért valaki a ti kérésetekre rögzítette egy amatőr kazettán a BBC adásában ezt a bizonyos két nótát.

Karácsony János: Parancsolj.

Módos Péter: Ezt kellene megmutatnunk a közönségnek, hozzátéve azt, hogy természetesen ez egy nem professzionista képmagnó által készített felvétel és előre elnézést kérünk az esetleges kis műszaki zavarokért, azért reméljük, hogy tetszeni fog.

Módos Péter: Ilyenkor elmaradhatatlan az a sztereotip kérdés, hogy mikor találkozhat veletek legközelebb a magyar közönség?

Presser Gábor: Nagyon hamarosan, 24-én, Nyíregyházán, 25-én.

Módos Péter: Április?

Presser Gábor: Április 25-én Debrecenben, 26-án, Miskolcon, Sportcsarnok koncertek lesznek, és 30-án délelőtt, tehát nem elsején, hanem 30-án mindenkit várunk a Tabánba.

Módos Péter: Az elmaradhatatlan tabáni koncerten.

Presser Gábor: Így van.

Zsuzsanna és a vének - részlet
Jazz Magyar Hot Klub - St. Louis blues
Tina Turner - koncertrészlet
Lgt teljes tagság - BBC True Love? (szerintem inkább Too long, I Want To Be There)
Joe Jackson - Breaking Us In Two Rockpalast

Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 24. és 2018. június 09. között: