Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Stargazer - Tui La (2017)

 Látogatottság
Összesen
88261393
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Bőköz Fesztivál @ 2017. augusztus 25-27. - Ormánság

Kultúra

27 egyedi helyszínen, 70 minőségi programmal vár mindenkit a 2. Bőköz Fesztivál 2017. augusztus 25. és 27. között Kémesen, Szaporcán, Tésenfán és az Ős-Dráva Látogatóközpontban.

A Bőköz Fesztivál három ormánsági kistelepülés - Kémes, Szaporca, Tésenfa - teljes lakosságuk 885 fő - és a Duna-Dráva Nemzeti Park Ős-Dráva Látogatóközpontjának összművészeti rendezvénye, amely a falvak egyedi arculatára, jellegzetes hagyományaira, értékeire, a helyi aktivitásokra és az ökoturizmusra, valamint a fesztiválra meghívott művészek, művészcsoportok kreativitására épül...
A minőségi, különleges fesztivált hagyományteremtő céllal először 2016-ban rendezték meg Magyarország gazdaságilag egyik legszegényebb, de értékeiben egyik leggazdagabb tájegységében. Az eseménysorozat elsősorban azt szeretné bizonyítani, hogy minőségi fesztiválnak is van helye, létjogosultsága egy, a fővárostól közel 280 km-re lévő, határ menti mikrorégióban, a Bőközben.

A virtuális világ elidegenítő hatása már az Ormánságban is észlelhető. A fesztivál a közösségépítést és nyitást, a kulturális- és ökoturizmus fejlesztését tűzte ki célul maga elé, miközben lehetőséget teremt arra, hogy a helyi lakosság is maradandó élményhez jusson. Mindezt a hagyományos és sajnos pusztuló helyi kultúra, illetve több innovatív művész, helyi civil szervezet bevonásával, a műfaji átjárhatóságok kiaknázásával. 2017-ben további három kistelepülésen - Kóróson, Drávacsepelyen és Drávacsehiben - is lesz egy-egy rövid, "hídteremtő" komolyzenei koncert.

2017-ben új és izgalmas helyszínekkel, új programelemekkel is bővül kulturális kínálat!

Fővendég az Ormánság egyik legnagyobb alkotó egyénisége lesz. A 70. életévébe lépő grafikus, faművész, szobrász Szatyor Győzőnek három kiállítása is nyílik a három településen, a Janus Pannonius Múzeum segítségével. A nagyszínpadon - mások mellett - fellép a Boban Markovic Orkestar, a Besh o'droM, Szirtes Edina Mókus, a Hagyományok Háza vendégei, a Kaláka, a Szélkiáltó együttesek és az eurovíziós Pápai Joci zenekarával. A kémesi jazzudvarban - Jazz-kém- fiatal muzsikusok kiállítással, koncertekkel és jazzszekérrel várják a közönséget. A Nemzeti Színház ifjú művészei - Vidnyánszky Attila rendezésében - különleges, természeti helyszínen adják elő a János vitézt, nem csak gyerekeknek...

A templomokban a Filharmónia Magyarország ad hangversenyeket és a szaporcai Református Templomban újra fellép Varnus Xavér. Érdi Tamás zongoraművész a pici Hétöles-tónál ad éjszakai csillagos ég koncertet. Vendég lesz a Bartók Férfikar és a Pécsi Református Kollégium Vegyeskara, valamint a Kapolcska Fúvós Kamarazenekar is. Különleges koncertet ad a Készenléti Rendőrség Zenekara.

Kiállítással és folyamatos vetítéssel költözik Szaporcára a Cseh Tamás Archívum. Szurdi Éva kerámiái, Tóth György Újraértelmezett falusi tárgyai és Cseh András kültéri installációi mellett, a fesztivál alatt minden nap más településen láthatják a Petőfi Irodalmi Múzeum Arany200 vándorbuszát is.

A Néprajzi Múzeum az idén jelentetett meg egy archív ormánsági fotókat tartalmazó könyvet Talpasház és bikla címmel, amelyből fotókiállítás nyílik Szaporcán. A népművészetet a Hagyományok Háza programjai, a Tanac táncegyüttes, a Forrás Táncegyüttes fellépései, és az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület Lovas Bőköz képviselik.

A helyi értékeket a kémesi Falumúzeumban és a szaporcai Eperfa tájházban lévő foglalkozások, illetve a települések civilszervezeteinek projektjei jelenítik meg (Kémes az Ormánságért Egyesület, Együtt a Kémes Körzet Gyermekeiért Alapítvány). Különleges, a helyi mesterségeket bemutató helyszínnek ígérkezik a tésenfai Hagyományunk Őrzőháza és a falvak múltjáról mesélő több szabadtéri installáció is. A fesztivál vendégül látja a kalotaszegi Mákófalvából érkező Református Kórust és Kovács Pali Feri bútorfestőt, aki bemutatókat tart majd az érdeklődőknek. Vas Géza kolozsvári fotóművésznek Kalotaszegi viselet címmel nyílik kiállítása.

A gyerekek három napig élvezhetik a Bóbita Bábszínház, a Levendula Játszóudvar és a Karzat Színház játékudvarait, a Magyar Társasjátékos Egyesület és Krizsán Edit nemzetközi sakknagymester interaktív foglalkozásait. Az Ős-Dráva Látogatóközpont szervezésében szakvezetéses túrákra, természetismereti foglalkozásokra, bemutatókra kerül sor. Ismét lesz Kínai Ház a Konfuciusz Intézet szervezésében és Tésenfán újra "nyit" a Roma Ucca.

Kémesen kézművesek, illetve helyi termékek boltja és udvara, Tésenfán öko- és gasztrokert várja a látogatókat. Szőke András ceremónia- és főzőmester is aktivizálja magát a fesztivál ideje alatt. Lesz Kapocs konferencia a közművelődés és kultúra szerepéről, és sor kerül a Baranya megyei polgármesterek találkozójára. A három nap alatt a házigazda falvak határát is átlépik, hisz egy-egy délutáni komolyzenei koncertet tartanak Kóróson, Drávacsehiben és Drávacsepelyen.

Az idén is folytatják a gyűjtést a szaporcai Angster orgona rekonstrukciójára Varnus Xavér jóvoltából. Ismét utaztatják iskolásaikat világot látni és megpróbálnak anyagilag is hozzájárulni az iskola hangszerparkjának kialakításához. Terveik szerint lesz buszos nagykörút Pécs - Harkány - Bőköz viszonylatban, valamint vonatos kiskörút a települések és a Látogatóközpont között. Szaporcán sátorozási lehetőség is nyílik.

A Fesztivál szinte minden programja ingyenesen látogatható! Az egyes belépődíj ellenében látogatható programokról, a Fesztivál elektronikus fórumain ad tájékoztatást.
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Kultúra
· Szerkesztette: szimpatic


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Kultúra:
Walk The Line - Johnny Cash életrajzi filmje


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.40 Seconds