×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Candlemass - Epicus Doomicus Metallicus (1986) 

Megjelent: 2017. július 22. szombat 00:05
Szerző: pjuan
    Lemezismertetők 

Az 1984-ben, a svédországi Stockholm-ban - a '82-től működő Nemesis romjain - alakult Candlemass a 2012-es Psalms for the Dead - amiről kétszer is írtunk - turnéja után visszavonult, mivel a doom-metál legenda főnöke, Leif Edling krónikus fáradtsággal küzd... Azóta persze megalapította az Avatarium-ot, ami a női énekhangja miatt "hippisebb" lett, de nemrég ebből is kiszállt, hogy a legfrissebb csapatával, a Doomsday Kingdommal foglalkozzon...

Azért maradt némi ideje a legfontosabb kreálmányát, a Candlemass-t és annak első lemezét is megünnepelni, a 2016-os Death Thy Lover EP-ről is kétszer írtunk, de a főszereplő nem akart ennél sokkal többet kezdeni a csapatával... Az viszont biztos, hogy amikor '86-ban kijött ez az Epicus Doomicus Metallicus című bemutatkozó Candlemass album, a felvételen szereplő zenész trió és vendégei új műfajt teremtettek vele, aminek az áriázó éneke epikus volt, a zenéje pedig olyan súlyos, lassú és depressziós, ami vetekedett még az akkoriban a Seventh Starral és Eternal Idollal mélyrepülő Black Sabbath-tal is... és így az egész világon sok millió Sabbath-rajongót állítottak vele maguk mellé a svédek!Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Az Epicus Doomicus Metallicus album stílust és kultuszt indított, amire nagyon kevés igazi példa van... Milliónyi korabeli és mai zenekarra hatott ez a lemez! A Candlemass-ból pedig szélvész gyorsan faragott modern kori Black Sabbath-ot! A lassúságával, súlyával és mélyről jövő depressziójával létrehozta azt a világot, amihez csipetnyi neoklasszikus gitárt és oprai áriázó éneket adagolva, megteremtette a ma ismert doom metált, vagyis a temetői hangulatú végzet metált...

A lemez és a zenekar tulajdonképpen Leif Edling magánszáma volt, ő basszusgitáros írta a lemez zenéjét és a szövegét. Mats "Mappe" Björkman gitáros és Mats Ekström dobos mellékszereplő volt, de nagyon kitettek magukért. Erőteljes riffjeik és kemény, mégis játékos ritmusaik kellően megalapozták a dalok kettősségét, amiben a szólisták jelentették az ellenpontot... Johan Langquist énekes hol kifinomult, hol ösztönös áriái, meg Klas Bergwall gitáros iskolázott szólói ma is olyan érdekesek, mint eredetileg voltak, amit még a - feljavított formában is - szürke, erőtlen és túlzottan tiszta hangzás sem tud elfedni... A záró A Sorcerer's Pledge-ben feltűnik még Cille Svenson énekesnő is, mint tulajdonképpeni sirató... Johan Langquist nagyon kifejező előadását nem sokkal később Messiah Marcolin örökölte, aki szinte egy az egyben tudta folytatni az itt kőbe vésett epikusságot!

A nyitó Solitude - vagyis magány - az egyedüllét metáljába fulladó betonoszlop, ahol a várakozást az akusztikus gitár, a zaklatottságot a monoton súlyokat cipelő gitárok jelenítik meg, ráadásul ha valaki a refrénre gyorsulást várna, akkor tovább lassulnak, amitől minden kötelező metál fordulatot felrúgnak... Elképesztően hatásvadász az egész, a Sabbath sem tudta mindig tökéletesen ezt a temetési formanyelvet... A bánattal ellentétben, a gitárszóló légies szárnyalását kapjuk, amitől ismét felborul az európai metál közhelygyűjteménye... Igaz, azóta már ezek a fordulatok is mélyen belevésődtek sok ezernyi zenekar eszköztárába...

A kilenc perces Demons Gate elején Edling mesél nekünk, szörnyeteggé lassított és torzított hangon, hogy aztán a Lucio Fulci 1981-es The Beyond című horror klasszikusának történetét énekeljék meg nekünk egy kellően színpadias áriában. A kilenc perces, kissé zavarodott dalt a monumentálisan dülöngélő Crystal Ball kövezi a maga kíméletlenségét kifinomult gitárszólókkal megszabdaló klasszikusságával!

Az alaposan megszaggatott részeket idegesen misztikában megforgató Black Stone Wielder-ben Edling a biblikus három királyok - vagy Napkeleti bölcsek - történetét forgatja ki, alakítja át a saját szájíze szerint, persze misztikus mélységből... Mindezt a mesélő-drámai előadást az Under the Oak-ban is folytatja, ahol egyben előkészíti a szintén biblikus teremtéstörténetről szóló '89-es Tales of Creation albumot, a csapat szintén klasszikussá váló későbbi lemezét... Johan Langquist előadása káprázatos, művészi színvonalú az egész albumon, de itt mindenen túltesz!

A folkosan minimalista hangszerelést és dallamokat is bedobó A Sorcerer's Pledge zárja az albumot, ami megalapozta a zenekart és a kitalált lasan őrlődő műfaját, amire a férfias operai előadást is nagyszerűen ráillesztették! Nem sokkal később az itt vendégként szereplő Langquist helyére megtalálták Messiah Marcolin-t, amivel végleg összeállt a csapat műsora... Ebbe a korai időszakba enged minket bepillantani a a bónuszként adott Birmingham-i koncert felvétele, amit 1988 márciusában vettek fel, túl a '87-es Nightfall-on, amire már valós zenekar is szerveződött az alapötlet megvalósításához!

Ez a lemez egy ma is ható méreg, a depressziós európai metál megkérdőjelezhetetlen alapműve! Nagy kár, hogy Johan Langquist akkoriban még nem akart ilyen súlyos zenére énekelni többet, de szerintem ezt már azóta ő is megbánhatta...Track lista:

01. Solitude - 05:37
02. Demons Gate - 09:12
03. Crystal Ball - 05:21
04. Black Stone Wielder - 07:36
05. Under the Oak - 06:55
06. A Sorcerer's Pledge - 08:20

Bonus disc (Live in Birmingham, March 1988):
01. The Well of Souls - 07:25
02. Demons Gate - 09:03
03. Crystal Ball - 05:18
04. Solitude - 06:26
05. Bewitched - 06:24
06. A Sorcerer's Pledge - 10:53
07. Black Sabbath Medley - 06:12

Közreműködő zenészek:

Leif Edling (The Doomsday Kingdom, Avatarium, Krux, Jupiter Society, Abstrakt Algebra) - basszusgitár, zene, szöveg
Mats "Mappe" Björkman - gitár
Mats Ekström - dob

vendégek:
Johan Langquist - ének
Klas Bergwall - gitár
Cille Svenson - vokál: track 6

Bónusz:
Messiah Marcolin (Memento Mori, Mercy) - ének
Mats Björkman - gitár
Lars Johansson - gitár
Leif Edling - basszusgitár
Jan Lindh - dob

Lemezeik:

1986 - Epicus Doomicus Metallicus
1987 - Nightfall
1988 - Ancient Dreams
1989 - Tales of Creation
1992 - Chapter VI
1998 - Dactylis Glomerata
1999 - From the 13th Sun
2005 - Candlemass (-2-)
2007 - King of the Grey Islands (-2-, -3-, -4-)
2009 - Death Magic Doom
2012 - Psalms for the Dead (-2-)

1990 - 3-Way Thrash - VHS - Split DVD, video
1990 - Candlemass - Live
1992 - Kerrang! Split EP - Split
1993 - Sjunger Sigge Fürst - EP
1994 - The Best Of Candlemass: As It Is, As It Was - válogatás
1998 - Wiz - EP
2002 - The Black Heart of Candlemass - Leif Edling Demo's & Outtakes '83-99 - válogatás
2003 - Documents Of Doom - DVD
2003 - Doomed For Live - Live album
2003 - Diamonds of Doom - válogatás
2004 - Essential Doom - válogatás
2005 - Doom Songs The Singles 1986-1989 - Boxed set
2005 - The Curse of Candlemass - DVD
2007 - 20 Year Anniversary Party - DVD
2008 - Lucifer Rising - EP
2010 - Ashes to Ashes - Live album, DVD
2013 - Introducing Candlemass - válogatás
2013 - Candlemass vs. Entombed - Split
2013 - Epicus Doomicus Metallicus - Live at Roadburn 2011 - Live album
2014 - Gothic Stone - válogatás
2016 - Behind the Wall of Doom - válogatás
2016 - Death Thy Lover (-2-) - EP

Kiadó:
Black Dragon Records
Honlap:
candlemass.se
facebook.com/candlemass
candlemass.bandcamp.com
rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Marco Mendoza - Viva La Rock (2018)
Az 54 éves mexikói-amerikai Dead Daisies basszusgitáros, Marco Mendoza Dániában készítette régóta várt harmadik szólólemezét, a Viva La Rock-ot, amit március 04-én

Tovább...
Dizzy Reed - Rock 'N Roll Ain't Easy (2018)
Az 54 éves Darren Arthur Reed - vagyis művésznevén Dizzy Reed - az 1991-es Use Your Illusion megjelenése óta számít a Guns N' Roses egyik legfontosabb

Tovább...
Michael Schenker Fest - Resurrection (2018)
A 63 éves Michael Schenker '69-óta tartó karrierje tele van csodával! Sokat köszönhet neki az Ufo és a Scorpions is, miközben magánemberként

Tovább...
Voodoo Circle - Raised on Rock (2018)
A németországi Brüggen-ben, 2008-ban alakult Voodoo Circle a Whitesnake egyik legjobb klónja. A legutóbb Jorn lemezén szereplő - de a Level 10, a Silent Force, a

Tovább...
Dalriada - Nyárutó (2018, Dionysosrising)
Úgy gondolom, hogy a Dalriada-féle folk-metal - ami nem más, mint a népzenei darabok a metal eszközrendszerével eljátszott változata - nem emeli, de nem is erodálja a

Tovább...
Koncertek 2018. május 25. és 2018. június 10. között:

Klipmánia