Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

The Tangent - The Slow Rust Of Forgotten Machinery (2017)

 Látogatottság
Összesen
87578745
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Pink Floyd - TEY 27 - Early Singles 1967-1968 - konklúzió (2017)

Lemezismertetők

A Pink Floyd együttes The Early Years 1965-1972 sorozatának nyolcadik része csak és kizárólag a nagy box részeként került a boltok polcaira, önállóan nem volt kapható. Az előző hét, optikai lemezeket és kisméretű nyomdai replikákat tartalmazó, digibook kivitelű kötetektől eltérően a belső doboz öt kislemezt, és tíz, nagyméretű nyomdai replikát: képeslapot, posztert, programfüzetet, újságkivágást rejt magában...

A szinte teljesen fekete fekvő doboz már azzal is kilóg a sorból, hogy ez az Early Years egyetlen olyan eleme, mely design-jában nem tartalmazza a zenekar hatvanas évek közepén használt Bedford kisteherautójának fekete alapon fehér, átlós csíkját. Ez a kívülállás a Shine On boxra emlékeztet, hiszen amíg az abban található hét album egységesített CD-tokban, együtt került bemutatásra és egy teljesen különálló, eltérő kinézető digipakba került az Early Singles CD, addig most a hét, szintén egységesített kinézetű digibook mellett, egy azoktól eltérő méretű és kinézetű, elegáns dobozban találhatók a korai kislemezek.

A keménydoboz anyagminősége és kivitele sokkal jobb, mint a digibook-oké, ahogy az abban található nyomdai anyagok, már csak a méretüknél fogva is szebbek, ráadásul kifejezetten jó minőségűek. Így, ilyen jó minőségben kellett volna az egész sorozatot prezentálni. Ez esetben különösebb maszatolás sincs, mert az 1965-1972 közötti időszak minden évéből található benne egy vagy két reprint nyomdai anyag. Melyek közül egy újságkivágás, illetve egy plakát és egy szórólap szorosabban is kapcsolódik a benne foglalt hanganyaghoz, a korai kislemezes időszakhoz. A felsorakoztatott nyomdatermék kínálatból érdemes néhányat részletesebben is kiemelni.

1965

Az első, a legendás Bedford-ot és a legendák ködébe vesző egyik korai felállást ábrázoló fénykép, melyből postai levelezőlap készült. A fotó minden hivatalos közlés szerint 1965-ös, ezt az évszámot azonban nem feltétlen kell kőbe vésni.

Egyrészt, mert több, egybehangzó visszaemlékezés szerint ekkor még The Tea Set volt a banda neve. Ez a tény már önmagában 1965 februárja elé helyezi időben a fotót. Különösen, hogy a The Pink Floyd Sound névadója, a Pink Floyd keresztapja, Syd Barrett nincs is a srácok között.

Másrészt, a visszaemlékezések nagyrészt úgy szólnak, hogy Syd Barrett már valamikor 1964 nyarán vagy őszén beszállt a zenekarba, de sokáig csak amolyan állandó vendégként vállalt szerepet, mert ha éppen nem volt Londonban, hanem hazautazott Cambridge-be, akkor úgymond igazoltan hiányzott. Így a kép készítése elvileg simán lehetett valamikor 1964-ben is.

Ezzel azonban az a baj, hogy ez a bizonyos Bedfordos fotó éppen, hogy Cambridge-ben készült, méghozzá nagy valószínűséggel valahol a Rock Road 42. előtt-környékén. (A Mason-könny képaláírása Roger anyjának házaként azonosítja be a helyszínt.) Magyarán semmi sem igazolja Syd hiányzását. E szerint elvben még korábbra, időben akár valamikor 1964 tavaszára, nyarára is tehető volna ez a formáció.

Abban viszont egyetértenek a korabeli források és visszaemlékezések, hogy bár Klose előbb érkezett, mint Barrett, Dennis viszont később, mindkettejük után. Így a dilemma feloldására egyféle értelmes megoldás lenne: egy 1965 végén, 1966 elején működő hattagú Tea Set, Syd-del. Ezt a teóriát viszont semmivel sem lehet alátámasztani.

Harmadrészt az akkori énekes, Chris Dennis a későbbi visszaemlékezéseiben 1966-ra teszi Pink Floyd - Tea Set tagságának végét, így ezt a fotót is. Ami a fennmaradt dokumentumok alapján teljes képtelenségnek tűnik. Még annak ellenére is, hogy névváltoztatás ide, a különböző Pink Floyd névvariációk oda, a srácok még 1966 tavaszán is hirdettek koncertet Tea Set feliratos plakáttal.

Nick Mason Inside Out című könyvében a következő magyarázat szerepel a Bedfordos zenekari képhez: "A Tea Set és a Bedford. Balról jobbra: Bob Klose, Rick, Roger, Chris Dennis a tetőn és én. Ritka alkalmak egyike ez, mikor Londonon kívül léptünk fel egy főiskolai bálon Humphrey Lyttelton jazzegyüttesének előzenekaraként."

Glenn Povey Echoes könyve két 1965-ös cambridge-i fellépésről tud. Az egyik az a bizonyos május 22-i Nyári Táncest, melyen első alkalommal lettek meghirdetve a Pink Floyd név valamelyik változatával. A másik pedig egy pontos dátum nélküli, októberi fellépés, melyhez kiegészítő infóként a következő olvasható: "Fellépés Pink Floyd néven, Humphrey Lyttelton előzenekaraként egy ismeretlen cambridge-i egyetemi bálon."

1965 őszén Syd hiányzása már indokolatlan. Bob elvben még lehetett velük, hiszen a nyári kényszerkilépését követően, az év folyamán titokban még fel-fellépegetett a Pink Floyd-dal. Chris-ről viszont '65 februárjától fogva, saját visszaemlékezését leszámítva, senki sem tud Tea Set - Pink Floyd viszonylatban. Így csak egy valami jelenthető ki teljes biztonsággal: bőven ráfér a pontosítás a hivatalos Pink Floyd kronológiára.

Apropó, Rock Road: nomen est omen. Külön érdekesség, hogy az a banda, mely a rock műfaj egyik megalapítója, a rockzenei előadás forradalmasítója, (a Bob Klose, Rick Wright, Roger Waters, Chris Dennis, Nick Mason felállású Tea Set), mely nem sokkal később már Pink Floyd néven szántja a deszkákat és készíti őrült felvételeit, a korszak egyik emblematikus fotóján pont a Rock úton, vagy a Rock útján áll indulása készen.1967

1967-ből egy gyönyörű posztert kapunk, mely a londoni Saville Theatre októberi programját volt hivatott reklámozni. A korszak jellemző grafikai formanyelvét megörökítő művészeti alkotásnak is beillő plakáton a Pink Floyd mellett olyan nevek szerepelnek még, mint a The Crazy World Of Arthur Brown, a The Fairport Convention, vagy a The Jimi Hendrix Expreience. Csak egy kérdésem van: miért nincsen időgép?

1969

Az Úr 1969. évéből két The Man & The Journey vonatkozású anyagot kapunk, mely jól kiegészíti a Dramatis/ation kötetben látható-hallható, a dupla szvithez kapcsolódó felvételeket.

Az első a The Massed Gadgets Of Auximines turnéposzter, mely ezúttal a Leeds-i állomásra lett aktualizálva. A másik, pedig a legendás art rock szvit programfüzetének másolata, mely jól illusztrálja a színpadi performance-szal megtámogatott előadást.

Valamint profi promócióval, egyéb produkcióként ("something else") behozza még az első két nagylemezt (Piper At The Gates Of Dawn 1967, A Saucerful Of Secrets 1968) és az akkor friss és aktuális Point Me At The Sky kislemezt. A füzet hátoldalán, a leginkább kiemelt anyagként szerepel az egyik kapcsolódó, repülőtéri, pilótaruhás zenekari fotó.

1970

Ezt követően a Record Mirror 1970. január 03-i számából vehetünk kézbe egy újságkivágást, pontosabban annak másolatát, mely azt taglalja, hogy miért is nem készített a Pink Floyd a Point Me At The Sky után egy hatodik, új dalt tartalmazó, eredeti kislemezt.

1972

1972-ből két programfüzetet jár. Mindkettő tartalmazza az akkor friss anyagként bemutatott Dark Side Of The Moon szvit teljes szövegét (hét tételben), illetve a legutóbbi, tehát aktuális megjelenést, a Meddle nagylemez reklámját, kiemelten használva annak zenekari grafikai elemeit is. Az egész, úgy ahogy van, tanítani való. Ha lenne hazánkban normális zenei oktatás, ez a fajta átgondolt és módszeresen végig is vitt promóció biztosan egyik alapvető eleme lenne a tananyagnak.

Mojo replikák

Kevésbé ismert tény, de a doboz tartalma akár ki is egészíthető. Ugyanis a Mojo magazin 2016 júniusi, Syd Barrett évfordulójának szentelt számának mellékleteként szereplő két, keretezhető art print, mind témájában, mind méretében illeszkedik az Early Years nyolcadik részének nyomdai replika kínálatába.

Az első a The Pink Floyd 1966-os All Saint Hall-beli fellépésének alternatív plakátja, melynek párja az Early Years anyagának részét képezi.A másik pedig az 1967 november 09-i Fillmore plakát másolata. Figyelemre méltó, hogy a San Francisco-i fellépés posztere mennyire rokon a szintén '67-es Saville reklám pszichedelikus világával. Akkoriban a hasonló színtéren működő előadók és programhelyszínek egymást, így magát a műfajt is erősítették. Érdemes összevetni az Early Years által bemutatott további koncertplakátokat, turné flyereket is. A zenei fejlődés mellett nyomon követhető a promócióban részt vevő grafikusok sokáig egy irányba tartó (össz)művészi útja is.

Hála Istennek, a Pink Floyd The Early Years gyűjteményének bónusz doboza esetében el lehet tekinteni a félig üres, félig tele pohár jellegű felsorolástól. Mert bár az összeállítás koncepcióját lehet vitatni (ha nagyon akarjuk), ezúttal egy egységesen jó minőségű kivitelt kapunk a pénzünkért, ahol végre nem keletkezik hiányérzete az embernek. A felszolgált vizuális- és zenemenü egy következetesen végigvitt, kerek egészet alkot. Bárcsak minden archív kiadvány ilyen lenne!

Folytatjuk!

A sorozat részei:

TEY 00 - Bevezető az Early Years-ről szóló sorozathoz (2017)
TEY 01 - Az Early Years 1965-1972 kiszerelése (2017)
TEY 02 - Az Early Years 1965-1972 hibái (2017)
TEY 03 - Cambridge St/ation 1965-1967 audio (2017)
TEY 04 - Cambridge St/ation 1966-67 video (2017)
TEY 05 - Cambridge St/ation 1965-1967 konklúzió (2017)
TEY 06 - 1968 Germin/ation - audio (2017)
TEY 07 - 1968 Germin/ation - video (2017)
TEY 08 - 1968 Germin/ation - konklúzió (2017)
TEY 09 - 1969 Dramatis/ation - audio (2017)
TEY 10 - 1969 Dramatis/ation - video (2017)
TEY 11 - 1969 Dramatis/ation - konklúzió (2017)
TEY 12 - 1970 Devi/ation - audio (2017)
TEY 13 - 1970 Devi/ation - video (2017)
TEY 14 - 1970 Devi/ation - konklúzió (2017)
TEY 15 - 1971 Reverber/ation - audio (2017)
TEY 16 - 1971 Reverber/ation - video (2017)
TEY 17 - 1971 Reverber/ation - konklúzió (2017)
TEY 18 - 1972 Obfusc/ation - audio (2017)
TEY 19 - 1972 Obfusc/ation - video (2017)
TEY 20 - 1972 Obfusc/ation - konklúzió (2017)
TEY 21 - 1972 Obfusc/ation - újrakiadás (2017)
TEY 22 - 1967-1974 Continu/ation - audio (2017)
TEY 23 - 1967-1972 Continu/ation I. video (2017)
TEY 24 - 1969-1972 Continu/ation II. video (2017)
TEY 25 - 1967-1972 Continu/ation - konklúzió (2017)
TEY 26 - Early Singles 1967-1968 - audio (2017)
TEY 27 - Early Singles 1967-1968 - konklúzió (2017)
TEY 28 - Cre/ation 1967-1972 (2016)


Jozé - A szerző rockszakíró, a Hungarian Pink Floyd Club tagja, melynek 2005-óta elnöke is. A cikksorozat a készülő új Pink Floyd könyvből tartalmaz kivonatos részleteket.
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Lemezismertetők
· Szerkesztette: Joze


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Lemezismertetők:
Epica - The Divine Conspiracy (2007)


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.39 Seconds