×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pink Floyd - TEY 27 - Early Singles 1967-1968 - konklúzió (2017) 

Megjelent: 2017. július 16. vasárnap 12:05
Szerző: Joze
    Lemezismertetők 

A Pink Floyd együttes The Early Years 1965-1972 sorozatának nyolcadik része csak és kizárólag a nagy box részeként került a boltok polcaira, önállóan nem volt kapható. Az előző hét, optikai lemezeket és kisméretű nyomdai replikákat tartalmazó, digibook kivitelű kötetektől eltérően a belső doboz öt kislemezt, és tíz, nagyméretű nyomdai replikát: képeslapot, posztert, programfüzetet, újságkivágást rejt magában...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

A szinte teljesen fekete fekvő doboz már azzal is kilóg a sorból, hogy ez az Early Years egyetlen olyan eleme, mely design-jában nem tartalmazza a zenekar hatvanas évek közepén használt Bedford kisteherautójának fekete alapon fehér, átlós csíkját. Ez a kívülállás a Shine On boxra emlékeztet, hiszen amíg az abban található hét album egységesített CD-tokban, együtt került bemutatásra és egy teljesen különálló, eltérő kinézető digipakba került az Early Singles CD, addig most a hét, szintén egységesített kinézetű digibook mellett, egy azoktól eltérő méretű és kinézetű, elegáns dobozban találhatók a korai kislemezek.

A keménydoboz anyagminősége és kivitele sokkal jobb, mint a digibook-oké, ahogy az abban található nyomdai anyagok, már csak a méretüknél fogva is szebbek, ráadásul kifejezetten jó minőségűek. Így, ilyen jó minőségben kellett volna az egész sorozatot prezentálni. Ez esetben különösebb maszatolás sincs, mert az 1965-1972 közötti időszak minden évéből található benne egy vagy két reprint nyomdai anyag. Melyek közül egy újságkivágás, illetve egy plakát és egy szórólap szorosabban is kapcsolódik a benne foglalt hanganyaghoz, a korai kislemezes időszakhoz. A felsorakoztatott nyomdatermék kínálatból érdemes néhányat részletesebben is kiemelni.

1965

Az első, a legendás Bedford-ot és a legendák ködébe vesző egyik korai felállást ábrázoló fénykép, melyből postai levelezőlap készült. A fotó minden hivatalos közlés szerint 1965-ös, ezt az évszámot azonban nem feltétlen kell kőbe vésni.

Egyrészt, mert több, egybehangzó visszaemlékezés szerint ekkor még The Tea Set volt a banda neve. Ez a tény már önmagában 1965 februárja elé helyezi időben a fotót. Különösen, hogy a The Pink Floyd Sound névadója, a Pink Floyd keresztapja, Syd Barrett nincs is a srácok között.

Másrészt, a visszaemlékezések nagyrészt úgy szólnak, hogy Syd Barrett már valamikor 1964 nyarán vagy őszén beszállt a zenekarba, de sokáig csak amolyan állandó vendégként vállalt szerepet, mert ha éppen nem volt Londonban, hanem hazautazott Cambridge-be, akkor úgymond igazoltan hiányzott. Így a kép készítése elvileg simán lehetett valamikor 1964-ben is.

Ezzel azonban az a baj, hogy ez a bizonyos Bedfordos fotó éppen, hogy Cambridge-ben készült, méghozzá nagy valószínűséggel valahol a Rock Road 42. előtt-környékén. (A Mason-könny képaláírása Roger anyjának házaként azonosítja be a helyszínt.) Magyarán semmi sem igazolja Syd hiányzását. E szerint elvben még korábbra, időben akár valamikor 1964 tavaszára, nyarára is tehető volna ez a formáció.

Abban viszont egyetértenek a korabeli források és visszaemlékezések, hogy bár Klose előbb érkezett, mint Barrett, Dennis viszont később, mindkettejük után. Így a dilemma feloldására egyféle értelmes megoldás lenne: egy 1965 végén, 1966 elején működő hattagú Tea Set, Syd-del. Ezt a teóriát viszont semmivel sem lehet alátámasztani.

Harmadrészt az akkori énekes, Chris Dennis a későbbi visszaemlékezéseiben 1966-ra teszi Pink Floyd - Tea Set tagságának végét, így ezt a fotót is. Ami a fennmaradt dokumentumok alapján teljes képtelenségnek tűnik. Még annak ellenére is, hogy névváltoztatás ide, a különböző Pink Floyd névvariációk oda, a srácok még 1966 tavaszán is hirdettek koncertet Tea Set feliratos plakáttal.

Nick Mason Inside Out című könyvében a következő magyarázat szerepel a Bedfordos zenekari képhez: "A Tea Set és a Bedford. Balról jobbra: Bob Klose, Rick, Roger, Chris Dennis a tetőn és én. Ritka alkalmak egyike ez, mikor Londonon kívül léptünk fel egy főiskolai bálon Humphrey Lyttelton jazzegyüttesének előzenekaraként."

Glenn Povey Echoes könyve két 1965-ös cambridge-i fellépésről tud. Az egyik az a bizonyos május 22-i Nyári Táncest, melyen első alkalommal lettek meghirdetve a Pink Floyd név valamelyik változatával. A másik pedig egy pontos dátum nélküli, októberi fellépés, melyhez kiegészítő infóként a következő olvasható: "Fellépés Pink Floyd néven, Humphrey Lyttelton előzenekaraként egy ismeretlen cambridge-i egyetemi bálon."

1965 őszén Syd hiányzása már indokolatlan. Bob elvben még lehetett velük, hiszen a nyári kényszerkilépését követően, az év folyamán titokban még fel-fellépegetett a Pink Floyd-dal. Chris-ről viszont '65 februárjától fogva, saját visszaemlékezését leszámítva, senki sem tud Tea Set - Pink Floyd viszonylatban. Így csak egy valami jelenthető ki teljes biztonsággal: bőven ráfér a pontosítás a hivatalos Pink Floyd kronológiára.

Apropó, Rock Road: nomen est omen. Külön érdekesség, hogy az a banda, mely a rock műfaj egyik megalapítója, a rockzenei előadás forradalmasítója, (a Bob Klose, Rick Wright, Roger Waters, Chris Dennis, Nick Mason felállású Tea Set), mely nem sokkal később már Pink Floyd néven szántja a deszkákat és készíti őrült felvételeit, a korszak egyik emblematikus fotóján pont a Rock úton, vagy a Rock útján áll indulása készen.1967

1967-ből egy gyönyörű posztert kapunk, mely a londoni Saville Theatre októberi programját volt hivatott reklámozni. A korszak jellemző grafikai formanyelvét megörökítő művészeti alkotásnak is beillő plakáton a Pink Floyd mellett olyan nevek szerepelnek még, mint a The Crazy World Of Arthur Brown, a The Fairport Convention, vagy a The Jimi Hendrix Expreience. Csak egy kérdésem van: miért nincsen időgép?

1969

Az Úr 1969. évéből két The Man & The Journey vonatkozású anyagot kapunk, mely jól kiegészíti a Dramatis/ation kötetben látható-hallható, a dupla szvithez kapcsolódó felvételeket.

Az első a The Massed Gadgets Of Auximines turnéposzter, mely ezúttal a Leeds-i állomásra lett aktualizálva. A másik, pedig a legendás art rock szvit programfüzetének másolata, mely jól illusztrálja a színpadi performance-szal megtámogatott előadást.

Valamint profi promócióval, egyéb produkcióként ("something else") behozza még az első két nagylemezt (Piper At The Gates Of Dawn 1967, A Saucerful Of Secrets 1968) és az akkor friss és aktuális Point Me At The Sky kislemezt. A füzet hátoldalán, a leginkább kiemelt anyagként szerepel az egyik kapcsolódó, repülőtéri, pilótaruhás zenekari fotó.

1970

Ezt követően a Record Mirror 1970. január 03-i számából vehetünk kézbe egy újságkivágást, pontosabban annak másolatát, mely azt taglalja, hogy miért is nem készített a Pink Floyd a Point Me At The Sky után egy hatodik, új dalt tartalmazó, eredeti kislemezt.

1972

1972-ből két programfüzetet jár. Mindkettő tartalmazza az akkor friss anyagként bemutatott Dark Side Of The Moon szvit teljes szövegét (hét tételben), illetve a legutóbbi, tehát aktuális megjelenést, a Meddle nagylemez reklámját, kiemelten használva annak zenekari grafikai elemeit is. Az egész, úgy ahogy van, tanítani való. Ha lenne hazánkban normális zenei oktatás, ez a fajta átgondolt és módszeresen végig is vitt promóció biztosan egyik alapvető eleme lenne a tananyagnak.

Mojo replikák

Kevésbé ismert tény, de a doboz tartalma akár ki is egészíthető. Ugyanis a Mojo magazin 2016 júniusi, Syd Barrett évfordulójának szentelt számának mellékleteként szereplő két, keretezhető art print, mind témájában, mind méretében illeszkedik az Early Years nyolcadik részének nyomdai replika kínálatába.

Az első a The Pink Floyd 1966-os All Saint Hall-beli fellépésének alternatív plakátja, melynek párja az Early Years anyagának részét képezi.A másik pedig az 1967 november 09-i Fillmore plakát másolata. Figyelemre méltó, hogy a San Francisco-i fellépés posztere mennyire rokon a szintén '67-es Saville reklám pszichedelikus világával. Akkoriban a hasonló színtéren működő előadók és programhelyszínek egymást, így magát a műfajt is erősítették. Érdemes összevetni az Early Years által bemutatott további koncertplakátokat, turné flyereket is. A zenei fejlődés mellett nyomon követhető a promócióban részt vevő grafikusok sokáig egy irányba tartó (össz)művészi útja is.

Hála Istennek, a Pink Floyd The Early Years gyűjteményének bónusz doboza esetében el lehet tekinteni a félig üres, félig tele pohár jellegű felsorolástól. Mert bár az összeállítás koncepcióját lehet vitatni (ha nagyon akarjuk), ezúttal egy egységesen jó minőségű kivitelt kapunk a pénzünkért, ahol végre nem keletkezik hiányérzete az embernek. A felszolgált vizuális- és zenemenü egy következetesen végigvitt, kerek egészet alkot. Bárcsak minden archív kiadvány ilyen lenne!

Folytatjuk!

A sorozat részei:

TEY 00 - Bevezető az Early Years-ről szóló sorozathoz (2017)
TEY 01 - Az Early Years 1965-1972 kiszerelése (2017)
TEY 02 - Az Early Years 1965-1972 hibái (2017)
TEY 03 - Cambridge St/ation 1965-1967 audio (2017)
TEY 04 - Cambridge St/ation 1966-67 video (2017)
TEY 05 - Cambridge St/ation 1965-1967 konklúzió (2017)
TEY 06 - 1968 Germin/ation - audio (2017)
TEY 07 - 1968 Germin/ation - video (2017)
TEY 08 - 1968 Germin/ation - konklúzió (2017)
TEY 09 - 1969 Dramatis/ation - audio (2017)
TEY 10 - 1969 Dramatis/ation - video (2017)
TEY 11 - 1969 Dramatis/ation - konklúzió (2017)
TEY 12 - 1970 Devi/ation - audio (2017)
TEY 13 - 1970 Devi/ation - video (2017)
TEY 14 - 1970 Devi/ation - konklúzió (2017)
TEY 15 - 1971 Reverber/ation - audio (2017)
TEY 16 - 1971 Reverber/ation - video (2017)
TEY 17 - 1971 Reverber/ation - konklúzió (2017)
TEY 18 - 1972 Obfusc/ation - audio (2017)
TEY 19 - 1972 Obfusc/ation - video (2017)
TEY 20 - 1972 Obfusc/ation - konklúzió (2017)
TEY 21 - 1972 Obfusc/ation - újrakiadás (2017)
TEY 22 - 1967-1974 Continu/ation - audio (2017)
TEY 23 - 1967-1972 Continu/ation I. video (2017)
TEY 24 - 1969-1972 Continu/ation II. video (2017)
TEY 25 - 1967-1972 Continu/ation - konklúzió (2017)
TEY 26 - Early Singles 1967-1968 - audio (2017)
TEY 27 - Early Singles 1967-1968 - konklúzió (2017)
TEY 28 - Cre/ation 1967-1972 (2016)

Jozé - A szerző rockszakíró, a Hungarian Pink Floyd Club tagja, melynek 2005-óta elnöke is. A cikksorozat a készülő új Pink Floyd könyvből tartalmaz kivonatos részleteket.

rovat lapozó


Még, még, még...Joze írta: 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Corrodal - Liquidators (2017)
Óév utolsó napja, készülődés az esti mókához... közben szakad kint az eső, köd van és egyáltalán olyan nyomorúságosnak tűnik minden. Világvége hangulathoz márpedig hasonló zene dukál

Tovább...
Fabio Lione - Alessandro Conti - Lione-Conti (2018)
A Rhapsody nagy össze-vissza borulása nem csak egy várva-várt turnéban testesül meg - ami szerencsénkre 2018. március 08-án hozzánk is eljön -, de most

Tovább...
Judas Priest - Firepower (2018)
Az 1969-ben, Birmingham-ben alakult Judas Priest a brit heavy-metal egyik legfontosabb legendája, a műfaj legnagyobb hatású zenekarainak egyike! A csapat legutóbb 2014-ben

Tovább...
Circus Of Power - Four (2017)
A Circus Of Power 1986-ban alakult, New York-ban. Gyorsan a sleaze rock egyik élcsapata lettek, miközben '95-ig tartó működésük alatt három mocskos-motoros albumot

Tovább...
Black Veil Brides - Vale (2018)
A 2006-ban, Cincinnati-ban alakult Black Veil Brides egykor a glam metal nosztalgia jegyében a korai Mötley Crüe-t varázsolta elénk zeneileg és a

Tovább...
Koncertek 2018. március 18. és 2018. április 03. között: