×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pulzus 28 - 1982 november - Csend a vihar előtt! 

Megjelent: 2017. június 29. csütörtök 18:05
Szerző: Fiery
    Rockmúzeum 

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Meleg pisit a népnek!

Lassan elérkezünk a harmadik évad végéhez. A rockzenekarok ugyan még jelen vannak az egyetlen médiában, de már egyre kevesebbszer. A Pulzus is, mintha el akarná veszíteni a rocker nézők kegyeit. A fiatalok pedig egyre csalódottabban állnak fel a TV elől, mert kedvenceik szép lassan eltűntek a képernyőről. Csak egy mellék gondolat. Akkoriban egyetlen TV csatorna létezett, aki abban megjelent évente legalább egyszer, az már hírességnek számított. Ma van 180 csatorna, és hiába jelenik meg néhány adón az előadó, vagy a zenekar havonta, a tévé már nem hoz akkora népszerűséget.

Ez alkalommal, ha lehet, még nehezebb volt a választás, kezdett töltelék műsorrá alakulni a Pulzus. Dévényi Tibor legfontosabbnak vélt hírei között szinte semmi érdekes információhoz nem jutottak a nézők. Ne felejtsük el, hogy még mindig csak 1982 van. A háttérben talán egy botrány állhat. A nyáron volt egy Stadionkert fesztivál, ami a Sziget ősének számít. Ebben a produkcióban fellépett az egyik legsikeresebbnek mondható hazai új hullámos zenekar, a Rolls Frakció.

Nem volt egy botránybanda, inkább kis polgár pukkasztás. A Fejezetek egy iskolásgyermek naplójából című dalukban D. Nagy Lajos énekelte, hogy "állva pisilek, és ülve kakálok", és ez kiverte a legmagasabb körökben a biztosítékot. A felvétel 1982. október 23-án került az Egymillió fontos hangjegy című műsorban leadásra. Talán pont ez a válasz az állóvízre, ami a Pulzus műsorát jellemezte. De, hol van még a '83-as Pusztavacsi százezres rockfesztivál, az igazi balhé, hol van még a rendőr attack?

Akinek építik a síneket

A "nagy információ közvetítés" közben, azért legalább ennyit illett volna elmondani egy fiataloknak szóló könnyűzenei műsorban, hogy elhunyt a magyar gitárkirály, Radics Béla 1982. október 18-án. Viszont az Lgt végre újra középpontba került.

Itt nem az a probléma, hogy beszélnek az Lgt-ről, hiszen aki rendszeresen követi a Pulzus részeket, az már tudja, hogy az Lgt mindig is kiemelt figyelemben részesült a többi zenekarral szemben. Visszanézve az akkori műsorokat, beszélgetve a zenészekkel, szép lassan kiderül, hogy nem a Neoton volt a rock bandák főellenfele, a Neoton diszkó zenét játszott. Tudjuk, hogy Erdős Péter szívügye volt a Neoton, de ettől nem kapott kevesebb fellépési, megjelenési lehetőséget az Edda, vagy a P. Mobil, és bármilyen furcsa is, de a Beatrice sem Csepregi Éva miatt szűnt meg. De erről majd hamarosan bővebben.

A hetvenes évek hírei 1982-ben

Vágó István: Most pedig kedves nézők, Dévényi Tibor könnyűzenei híreket mond.

Dévényi Tibor: A Vörösmarty térről jelentkezünk decemberi programajánlatunkkal. Azoknak a kedves nézőknek szeretnénk programot, könnyűzenei eseményt ajánlani, akik decemberben szabadidejüket a könnyűzene társaságában akarják eltölteni. Lemezekről, mi várható decemberre? Megjelenik Máté Péter Keretek között című lemeze, Zorán negyedik albuma, 11 dal, ez a lemez címe, ezenkívül a várva-várt Hungária harmadik nagylemez, Aréna, ez után Hűség címmel az East együttes második nagylemeze, az első nagylemezt Japánban óriási sikerrel megvásárolták angol nyelven.

Megjelenik Rock legenda címmel 1963-'70-ig néhány neves zenekar kiváló száma, többek között a Dux együttes, Kex együttes, régi Hungária, Generál. December végén mindenki megemlékezik a liverpooli négyes fogatra, John Lennonra, George Harrisonra, Paul McCartneyra és Ringo Starra. Ez alkalommal egy kislemezt ad ki a Hanglemezgyártó Vállalat, a Please please me. A Magyar rádió a Beatles Reviver Band műsorából ad december 09-én, és ez a zenekar fellép a Budapesti Sportcsarnokban is. És ha a Sportcsarnoknál tartunk, néhány diszkó eseményre szeretném felhívni a figyelmüket.

December 04-én a diszkó kedvelőknek Tina Turner énekel majd, Vico Torriani szilveszterkor lesz vendégünk. Katona Klári remek nagylemezét fogja bemutatni 14:30-kor december 05-én a Vígszínházban. Ezenkívül néhány klub ajánlat. Az Eltén lép fel december 03-án a V'Moto-Rock együttes, december 26-án, a KEK-en a Kormorán folk rock együttes játszik majd.

És végezetül, de nem utolsó sorban egy nagyon érdekes országos turnéra, egy várva-várt turnéra hívom fel a figyelmüket, 30-án indul a Locomotiv GT együttes egy három hetes országjárásra, ahol új nagylemezüket fogják bemutatni. Ennek a nagylemeznek az anyagát a Magyar Televízió is rögzítette. Kedves Nézőink, kedves közönségünk, kellemes szórakozást. Most pedig nézzük meg a készülő Locomotiv show-ból egy részletet.


Supergroup - Sote klub tavasszal
Harangozó Teri - Banánvirág
Muszti-Dobay - Kvantum Fantum csapdája
Peter Hauke (Rockocko) - interjú
Liener Márta (Sugár) - A szél
Berki Tamás - Nem
Hírek
Lgt show - Síneken
Hofi - Minden asszony életében
Do-Do Band
Tina Turner - Honky Tonk Woman

Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Klipmánia