×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Juventus - kislemezek 21. 

Megjelent: 2017. június 19. hétfő 12:05
Szerző: MajnikLaci
 kislemezek   Rockmúzeum 

Mint már említettem, Pápay-Faragó László és Csomós Péter a külföldi vendéglátóiparba szegődtek. Mivel a Juventus névre Sipos Péter nem tartott igényt, ezért ezen a néven alakították meg új zenekarukat.

Pápay-Faragó László 1976-ban úgy döntött, hogy végleg külföldön marad - egyes források szerint a zenélést is abbahagyta -, így átadta a Juventus név használati jogát Csomós Péternek. Csomós hazajött, s Csurgai Attilával karöltve megpróbálta feléleszteni itthon is a Juventus nevet. Póka Egon basszusgitáros és Szénich János gitáros csatlakozott hozzájuk, ebben a felállásban készítettek egy TV-felvételt a Mondd, hova sietsz című dalból.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Beneveztek az 1977-es popdal-fesztiválra is, ami Metronóm '77 néven futott, itt a Kapaszkodj című számot adták elő, mely Pataki László és Miklós Tibor szerzeménye volt. A zenekarban ekkor már nem játszott Szénich János, helyére Fogarasi János érkezett billentyűsként.

A dal néhány szaftos akkordra épül, amit Fogarasi szólaltat meg a Fender-Rhodes elektromos zongorán. A fesztivál TV-felvételén és a hanglemezen is Deseő Csaba működik közre hegedűn, ami különleges ízt kölcsönöz a dalnak. Csomós és Póka énekelnek, Póka helyenként a felső szólamot viszi - ötletes az ironikus dalszöveg is.

A szám túl sok vizet nem zavart, csakúgy, mint a Juventus újraegyesülése sem. Csomós visszament a nyugati vendéglátóiparba, Póka és Szénich neve az 1978-ban alakult Hobo Blues Band-ben tűnt fel. (Csomós Péter visszaemlékezéseit a korszakról lásd itt!)

A Metronóm '77 fesztiválon való szerepléssel (és ezzel a kislemezzel) a Juventus magyarországi története végleg lezárult. Összességében elmondható, hogy a Juventus (a Sipos Péter nevével fémjelzett 1971-'72 közötti korszak révén) egy sokkal többre érdemes zenekar lett volna, viszont az, hogy nevük fent maradt, egy kétes értékű slágernek, a Véget ért egy fejezetnek köszönhető. Eme ellentmondásos helyzet kapcsán - majd' ötven év távlatából - talán jobban megérthetjük a beat-rock értékek - szinte teljes - eltűnésének miértjeit.Kiadó:
Pepita, SPS 70263, 1977
Honlap:
A Juventus együttes: 1. rész, 2. rész.
hu.wikipedia.org
Majnik László

rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Juventus - kislemezek 20.

2017-06-18 18:05:00

kép

Juventus - kislemezek 19.

2017-06-17 18:05:00

kép

Juventus - kislemezek 18.

2017-06-16 18:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 26. és 2018. június 11. között:

Klipmánia