×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Juventus - kislemezek 20. 

Megjelent: 2017. június 18. vasárnap 18:05
Szerző: MajnikLaci
 kislemezek   Rockmúzeum 

A Juventus tehát a Pápay - Sipos - Csomós - Kékes - Csurgai felállásban kezdett neki Kovács Kati német nyelvű nagylemezének felvételeihez az Amiga stúdióban. Úgy alakult azonban, hogy a lemez dalai közül mindössze hármat vett fel a Juventus 1972 őszén, az albumot 1973 elején már a Hungária együttes fejezte be. A három Juventus dal közül kettő megjelent egy kislemezen, 1973 elején...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Az A-oldalon a Wind, Komm, Bring Den Regen Her található, ami nem más, mint az Add már uram az esőt német változata, s a cím magyar fordításban kb. annyit tesz, hogy Szél, hozd az esőt mielőbb. Sokatmondóan kimaradt az uram szó...

A magyar változathoz képest a dal lendületesebb, de kevésbé jönnek elő a finomságok. Kékes gitározása nem rossz, de a hangzása vékonyabb, mint Tátraié. Az Ő Epiphone Casinoja nagyot szakított, Kékes pedig egy Fender Stratocastert használt, melynek inkább magas hangokban gazdag tónusa volt. Az unisonok vastagok, de talán kevésbé hatásosak, a középrészből Koncz Tibor mély zongorariffje teljesen kimaradt. Kovács Kati éneke ugyanúgy csodálatos, mint az itthoni verzióban, legfeljebb a német nyelv furcsa egy kicsit.

Ami viszont mindenképp a dal előnyére válik az az, hogy meghallgatva néhány magyar zenekar Amiga felvételeit, a német stúdióban sokkal jobban tudták rögzíteni a hangzás mély tartományát, mint itthon. Sipos Péter basszusgitárjának hangja sokkal testesebb, így hatásosabban összefogja a dalt, mint a hazai felvételen.

A B-oldal dala a Menjünk világgá német változata, melynek címe: Komm und las uns gehen. A felvétel sokkal levegősebb, mint a magyar változat, a hangszerszólamok érdemben nem változtak. Még Koncz Tibor zongoraszólójának alappillérei is ugyanazok, az impro más egy kicsit. A dalt baloldalon végigkíséri egy nagyon érdekes, Leslie-szekrényen keresztül felvett zongoraszólam, ami nagyon ötletes, nem gyakorta használt megoldás.

Mire ez a kislemez megjelent, addigra a Juventus együttes - ebben a formában - már nem létezett. Pápay-Faragó László és Csomós Péter az A megalkuvó című dal rádiófelvétele (ami sosem jelent meg lemezen) után jelentette be a Rádió pagodájában, hogy a külföldi vendéglátóiparba szegődnek. Pápay a Juventus nevet átruházta volna Siposra, de Ő nem élt a lehetőséggel, inkább felhívta Fenyő Miklóst, s egy beszélgetés után (melyben feloldották két évig tartó mosolyszünetüket) újra egyesítették erejüket - természetesen Hungária néven.

A Juventus tehát "Hungáriává alakult", melynek felállása ekkor a következő volt: Fenyő Miklós, Sipos Péter, Kékes Zoltán, Csurgai Attila és Szűcs Antal Gábor. Mindössze utóbbit hozta a Hungária korábbi felállásából Fenyő Miklós. Csomós és Pápay Juventus néven vendéglátóztak külföldön, majd 1976 körül Pápay átadta a névhasználat jogát Csomós Péternek. Így a zenekar történetéből még maradt egy - lemezkiadás szempontjából - nagyon rövid felvonás...

Folytatás holnap!Kiadó:
Amiga - 4 55 903 – 1973, Németország
Honlap:
A Juventus együttes: 1. rész, 2. rész.
hu.wikipedia.org
Majnik László

rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Juventus - kislemezek 21.

2017-06-19 12:05:00

kép

Juventus - kislemezek 19.

2017-06-17 18:05:00

kép

Juventus - kislemezek 18.

2017-06-16 18:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 27. és 2018. június 12. között:

Klipmánia