rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

[Stömb] - Duality EP (2017)

 Látogatottság
Összesen
88305959
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 White Skull - Will of the Strong (2017)

Lemezismertetők

Az olaszországi Vicenzában, 1988-ban alakult White Skull hazájának az egyik legrégebbi underground heavy-power metálos legendája, középkori-epikus, esetleg vikinges tartalommal, amit női énekessel adnak elő a frontvonalban. Nálunk eddig csak a 2004-es The XIII Skull-ról olvashattatok, de azóta is sok minden történt velük, például 2012-ben kiadták eleddig utolsó lemezüket Under This Flag címmel... Most pedig itt van a Will of the Strong, a tizedik sorlemezük, immáron Alessandro Muscio billentyűssel is kiegészülve...

A középkori-epikus koncepció most is megmaradt, ennek megfelelő ál-komolyzenei instrumentális felvezetőt kapunk Endless Rage címmel, aminek a legnagyobb baja, hogy túlságosan hallatszik rajta, hogy elektronikusan állították elő, így könnyen lerombolja az illúziót... Ezt aztán alaposan bedarálják a Holy Warrior-ban, aminek a heavy riffjei, vágtája és acsarkodó női éneke alatt ott maradt az ál-komolyzenei műanyag billentyűs alap is. Mindenesetre a dal harcias refrénjét rendesen felépítik, az énekesnő is megkapja a kórussal a hátteret, amire szüksége is van a dallam megformáláshoz. A gyorsulás után az epikus Grace O' Malley bólogat előttünk, aminek a heavy-jéhez és gyorsulásához a színpadias ének is rutinosan illeszkedik... De legalább ők mernek tempót váltani dalon belül!

A speed metálig is gyorsuló Will of the Strong mindezt harcias viking témával tálalja, a szellemesen neoklasszikus rohanásai közben a korábbi sémákra is ügyelve. Ezek után jöhet egy kis középkori emelkedettség is Lady of Hope címmel, amiben azért nem felejtenek el építkezni, a csúcsán pedig harcias rohanást kapunk, amit aztán az I Am Your Queen-ben is tovább visznek, dramatizálva a végeredmény némi brit heavy-vel és betonozással... A hasonlóan drámai Hope Has Wings után kontinenst váltunk, hogy a Metal Indian elővegye azokat a régi kliséket, amiket a témában a megszállók azóta is, még ma is ráerőszakolnak a történelemre, a létező minden formában, így a metál zenében is. Mindenesetre van itt is minden, mese, mese, mátka, és pillangós madárka, amolyan felszabadult instrumentális vágta képében...

Az egész lemez rutinosan hozza a stílus kötelezőit, így a Shieldmaiden epikus metáljában is kavarognak a tipikus metál-fordulatok, amire az énekesnő karcos hangja is képes némi egyszerű, de hatásos dallamot hozzá adni. Akusztikus ballada még nem volt, így a Sacrifice ennek indul, hogy aztán végül drámai heavy-power metál epika legyen belőle, erőszakosan és színpadiasan a világba üvöltve-sikítva a világ bajait. A Lay Over nem finomkodik ennyit, de nagyon rutinosan szabadítja ránk a középkori metál zenei műfaj kettős sémáit, vagyis az erőszakot és mesélést. Aztán mindezt a Warrior Spirit zárja a "lelkes" slágerességével, mintegy összefoglalva a csapat letisztult koncepcióját.

Ha valaki az olasz Dorot keresi, az itt megkaphatja! Csak itt letisztult és stílusos, első osztályúan előadott középkori-epikus metál zenei környezetet kap hozzá, aminek az összes kliséje a zenészek kisujjában van... és képesek mindezt rendesen elő is adni ezen a lemezen, miközben a jól ismert sémákon túlmutató újdonságot egyetlen pillanatban sem tudnak mutatni! A rutin és a profizmus viszont kiugrik a dalokból, ami a jelenlegi században sok mindenre elégnek tűnik!

10/07


Track lista:

01. Endless Rage (instrumentális) - 02:03
02. Holy Warrior - 04:10
03. Grace O' Malley - 05:33
04. Will of the Strong - 05:37
05. Lady of Hope - 06:13
06. I Am Your Queen - 04:12
07. Hope Has Wings - 05:39
08. Metal Indian - 05:32
09. Shieldmaiden - 03:49
10. Sacrifice - 06:09
11. Lay Over - 04:12
12. Warrior Spirit - 05:30

Közreműködő zenészek:

Federica "Sister" De Boni (1991-2001, 2010-) - ének
Tony "Mad" Fontó (1988-) - gitár
Danilo "Man" Bar (2004-) - gitár
Jo Raddi (2007-) - basszusgitár
Alessandro Muscio (2016-) - billentyűs hangszerek
Alex Mantiero (1988-) - dob

Lemezeik:

1995 - I Won't Burn Alone
1997 - Embittered
1999 - Asgard - EP
1999 - Tales from the North
2000 - Public Glory, Secret Agony
2002 - The Dark Age
2004 - The XIII Skull
2006 - The Ring of the Ancients
2009 - Forever Fight
2012 - Under This Flag
2017 - Will of the Strong


Kiadó:
Dragonheart Records
Honlap:
whiteskull.band
facebook.com/pages/White-Skull 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Lemezismertetők
· Szerkesztette: pjuan


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Lemezismertetők:
Epica - The Divine Conspiracy (2007)


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 1.22 Seconds