Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Devil Electric - Devil Electric (2017)

 Látogatottság
Összesen
88297398
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 kislemezek: Juventus - kislemezek 17.

Rockmúzeum

A Juventus együttes önálló dala a Táncdalfesztiválon egy Sipos Péter - Tardos Péter szerzemény volt, a Lenn a folyónál. Sajnos a zenekar semmilyen díjat nem nyert vele, meg kellett elégedniük a Kovács Katival közösen bezsebelt első hellyel...

Ha egy szóval kellene jellemezni a számot, azt mondanám, hogy "aranyos", és tényleg aranyosan jókedvű ez a dal - Tardos Péter bájos szövegével együtt. Igaz, hogy a nyitó, olvadozó orgona-akkordok kicsit borongósak, de amikor Pápay-Faragó a késleltetett dominánsra ér, olyan, mintha kisütne a nap.

A dalt Sipos Péter énekli, szólamát a stúdióban megduplázta. Először csak orgona kíséri, majd Tátrai terces, vidám gitárszólama is beszáll. A refrénben aztán jön a zenekar és a speciális vokál, ahol Csomós veszi át az alap szólamot, Pápay-Faragó fönt (szinte falzett), Sipos lent támogatja őt. Az ezt követő szakaszban Tátrai akkordbontásai színeznek, majd jön a szép gitárszóló, melynek végén Tátrai a vonósokkal együtt játssza azoknak "mosolygó", ám harsány szólamát. Az utolsó versszakot aztán három szólamban adják elő, majd egy B-dúrral D-ből Esz-dúrba modulálnak, ahol a vonósok mellett belépnek a fúvósok is, így elemelkedik a dal a földtől, a lezáró "tusban" még üstdobot is hallhatunk.

Különböző visszaemlékezések alapján, a Lenn a folyónál a maga korában nagyon népszerű sláger volt. Valószínű, hogy a fesztiválos, élő előadás is jól sikerülhetett, bár erről nem bizonyosodhatunk meg soha, ugyanis a TV archívumában a '72-es Táncdalfesztivál képanyaga elveszett, vagy megsemmisült. Kovács Kati és a Juventus együttes remekül sikerült produkcióját az utókor számára csak a két, szinte egymás után megjelent kislemez őrzi. (Különféle, logikátlanul összeállított CD válogatásokon mondjuk felbukkant mindkét dal, napjainkban a YouTube-on meghallgatható mindkettő - viszonylag jó minőségben.) Sipos Péter visszaemlékezései itt olvashatók!

Folytatás holnap!Kiadó:
Pepita, SP 70017, 1972
Honlap:
A Juventus együttes: 1. rész, 2. rész.
hu.wikipedia.org
Majnik László
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Rockmúzeum
· Szerkesztette: MajnikLaci


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Rockmúzeum:
Edda művek: Ez nem herkentyű, ez Hammond!


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.39 Seconds