Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

[Stömb] - Duality EP (2017)

 Látogatottság
Összesen
88306040
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Pulzus 26 - 1982 szeptember - A Dinamit utóirata!

Rockmúzeum

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - Fiery

Hamvakból szőtt álmok

A Dinamit egy rövid ideig működő - ám népszerű - zenekarnak számított. Sokan államilag támogatott társaságnak könyvelték el a zenekart, de néhányan - például az együttes tagjai - pedig úgy érzik, hogy nem. Ennyi idő után persze felesleges azon elgondolkodni, hogy ki tudja a tutit. Mindenesetre a dalszövegek igyekeztek jobb belátásra téríteni a fiatalokat, és közelebb hozni őket az elérhetetlennek számító gazdag - úgynevezett rózsadombi - rétegekhez. "Aluljárók fia a sorsod valahol hibás...", "Gyere közénk, élj velünk néma kőszobor...", "Azt is tudom, azt a csodát, hogy a szakadékot híd íveli át", "A világot én megváltani nem tudom. Soha-, soha, talán nem is akarom"...

Ezek a dalszövegek már nem a szembenállást erőltették, inkább a közeledést keresték. Persze nincs is ezzel semmi baj, hiszen a szocializmust építő társadalom sokkal vidámabbá válik, ha mindenki egy emberként gondolkodik, és cselekszik, mint amikor csak a problémákról, különbségekről vitatkoznak. (Nem igaz, de jól hangzik.)

Mindenki a maga útján

Aztán elérkezett 1982 és feloszlott a Dinamit, mindenki elindult a maga útján. Mint tudjuk, a Németh testvérek találták meg legelőször a helyüket Nagy Feró mellett, a Bikini együttesben. Ennek érdekessége, hogy a televízió '83 nyarán vett róluk először tudomást. Némi válogatást követően - de csak vendégénekesként - Vikidál Gyula a Kuglival kezdte járni az országot, míg Papp Gyuszi a svéd-magyar közös zenekarban, a P.S. Bandben próbált szerencsét.

A P.S. Band egy igazán különleges zenekar volt, hiszen tagjai magyarokból és svédekből állt. A zene igényes, de már nem annyira rock. Talán több slágerrel kitörhettek volna legalább Európában, de ez nem jött össze. Ne is szaladjunk ennyire előre, hiszen ebben a műsorban még éppen csak bemutatkozik az együttes.

Nemzetközi randevú

Módos Péter: Szeretettel üdvözlöm stúdiónkban Papp Gyulát, aki régen a Mini együttesben, azután a Skorpióban, majd azt követően a Dinamit együttesben játszott, mint keyboardos, mint billentyűs, most azonban önálló zenekarvezetőként ül stúdiónkban, a P.S. Band vezetőjeként. Mit jelent az, hogy P.S. Band?

Papp Gyula: Latinul postcriptum, magyarul utóiratot jelent.

Módos Péter: Ez tulajdonképpen minek az utóirata?

Papp Gyula: Hát nem is új hullám, nem is kemény rock zene, tehát nem heavy metál, hanem én úgy éreztem, hogy sok őszinteség után most egy kis nyugalom, hát annyi stressz éri az embert '82-ben, hogy egy P.S. lemezt, ha feltesz tabletta helyett. Úgy éreztem.

Módos Péter: Tehát ez kicsit ilyen nyugtatóként?

Papp Gyula: Igen, nyugtatóként.

Módos Péter: Ez egyben az együttes ars poétikája, ha maradunk már a latinnál...

Papp Gyula: Igen.

Módos Péter: Nagyon szépen kérlek, mutasd be a zenekarodat.

Papp Gyula: Két állandó vendégünk Postási Júlia és Varga Miklós, a P. Boxból. Egyik külföldi tagunk Joseph Barabás, Soldos László dobokon és Béla Svardmark a másik külföldi, Svédországból.

Vágó István: Érdekes neve van Béla Svardmarknak, és én már nem lepődöm meg, lepődjenek meg a nézők, hogy magyarul beszélgetünk. Mikor mentél el Svédországba tőlünk, Béla?

Béla Svardmark: Hát 4 éves koromban vittek ki.

Vágó István: Tehát te hazánkból ide-oda szakadt hazánk fia vagy, lehet így mondani ugye?

Béla Svardmark: Igen.

Vágó István: És hol tanultál meg magyarul, mert úgy hallottam, hogy ez nem volt mindig ilyen folyamatos, ilyen szép magyar kiejtésű?

Béla Svardmark: Hát nézze, anyutól tanultam meg először, és amikor megismertem Papp Gyulát, ő kijavította a rossz kiejtésemet.

Vágó István: És hol találkoztál Papp Gyulával, útközben, ő is járt ide-oda, te is jártál ide-oda, vagy?

Béla Svardmark: 1977-ben itt voltam saját együttesünk, The Blue Pearls, Svédországból, és akkor ismertük meg egymást, és azóta legjobb barátok vagyunk.

Vágó István: Svédországon belül milyen városban laktok?

Béla Svardmark: Örebroban lakunk.

Vágó István: Örebro, ez azt hiszem, hogy egy nagyon jól csengő név a zenét értők számára Skandináviában, ugye, miért?

Béla Svardmark: Hát lehetne mondai, hogy a Svédország Liverpoolja, mint például Abba együttesbe a kísérő együttesnek a két gitárosa Örebroban is él.

Vágó István: És te is játszottál ilyen nagynevű zenészekkel már?

Béla Svardmark: Igen.

Vágó István: Mondjál egy-két példát.

Béla Svardmark: Janne Schaffer például az Abba gitárosa, együtt oktatunk Svédországban, és ugye jam sessionként játszottam már Eric Claptonnal, Jan Akkermannal és Muddy Waters.

Vágó István: Eric Clapton, Muddy Waters, ezek nagyon jó nevű gitárosok, hát remélem, hogy ilyen jövő vár azért a P.S. Bandre is. És én kérem Módos Pétert, hogy akkor konferálja be a következő számot.

Módos Péter: Mielőtt azonban erre sor kerül, kérlek, mert ilyenkor így illik, mikor találkozhat veletek a közönség legközelebb, vagy talán első ízben élőben?

Papp Gyula: Holnap, tehát szeptember 25-én, szombaton a Kertészeti Egyetem Klubjában, ahol egybekötve a tagságikat is, mivel, hogy most nyílt újonnan a klub ebben az évben, tagsági osztással, valamint még egy dologra szeretném felhívni a figyelmet, hogy ami szintén újdonságnak hat, hogy a mi kislemezünket, ami most jelenik meg, azt úgy érzem, hogy holnap már lehet kapni a Kertészeti Egyetemen.

Módos Péter: És most már azt hiszem tényleg nincs más hátra, mint bejelenteni a következő számunkat, Béla Svardmark szerzeményét, Is This The End Of Our Love, magyarul Ez már a szerelünk vége? Következik a P.S. Band.Dusán kilép
Krőzus opera - Krízis sajtóbemutató
Horváth Charlie - Rock Színház - Sztárcsinálók
Bódy Magdi
Hifitorony - Videoton, Orion
Benkő Laci interjú - Bábel
LGT Angliában - stúdióban
Papp Gyula interjú, P.S. Band - Is This The End Of Our Love
Zappa koncert


Készítette: Fiery
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Rockmúzeum
· Szerkesztette: Fiery


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Rockmúzeum:
Edda művek: Ez nem herkentyű, ez Hammond!


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.59 Seconds