×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Generál történetek - 07/10 - Karácsony János interjú - 01. rész (2017) 

Megjelent: 2017. június 15. csütörtök 00:05
Szerző: Fiery
    Interjúk 

A Generál együttes dalos madarai újra magasan szállnak, messze repülnek azokkal a szívekkel, melyek hűségesen kitartottak a zenekar mellett. Ha egy ilyen madár szárnyra kap, annak hírértéke van. Akik szeretnék újra hallani a régi dalokat, megtehetik négyszer is. Július 07-én Komáromban, 19-én Egerben, 31-én Siófokon és augusztus 25-én Siklóson várja őket a Generál együttes. Karácsony Jánossal, a zenekar egyik alapító tagjával beszélgettünk arról, miért is fontos egy ilyen legendás csapatot és az általuk alkotott értékes dalokat ma is életben tartani.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Karácsony János gitáros, énekes. 1967-ben a Ferm zenekarban játszott, 1971-ben megalapították a Generál együttest. 1974 októberében csatlakozott az LGT-hez, ahol az Egyesült Államokba disszidált Barta Tamás helyére került. Három szólóalbumot jelentetett meg.

Akkor vágjunk a közepébe, miért állt össze újra a Generál?

Úgy érezzük, hogy ezek a dalok - amiket mi annak idején fiatalos hévvel megírtunk - a mai napig megállják a helyüket. A Generál együttes öt-hat, de volt, hogy tíz évig is hallgatott. Sokan játszottunk benne, léteztek különböző felállások, és ez a jelenlegi is egy ilyen, különleges formáció. Sosem volt könnyű a produkciót színpadra állítani, de amikor megcsináltuk, akkor azt sikerre vittük. Nálam, személy szerint azért került képbe a Generál együttes, mert egyrészt régen volt, és lassan elérkezem abba a korba, amikor már csak a szépre emlékezem. Szeretnénk újra megmutatni, hogy ennyi év után is képes működni a csapat.

Mire szeretnétek felhívni a figyelmet a fellépéseitekkel?

A 2015-ös év volt az a döntő időszak, amikor eldöntöttük, hogy nem hagyjuk elfelejteni a szerzeményeket. Matyi ötlete alapján újra indítjuk a Generált, így négyen vagyunk a mag, mint Charlie, Matyi, Novai Gabi és én. Azért vállaltam az interjút is, azért megyünk koncertről-koncertre, azért igyekszünk mindenhol ott lenni, mert így fel tudjuk hívnia figyelmet arra, hogy a szerzők mennyire fontosak és nélkülözhetetlenek. Ebben a rohanó világban szeretném, hogy az emberek számára is világossá váljon, hogy ki írja a dalokat, szövegeket. Teszem ezt azért, mert mostanában kicsit elsikkadunk ezek felett.Úgy érzed, hogy nincsenek megbecsülve a szerzők?

A zeneszerető emberek automatikusan úgy gondolkoznak, hogy aki énekeli a dalt, az maga a szerző. Természetesen, az esetek 99%-ban ez nem így van. Ezért is rettenetesen fontos kihangsúlyozni, felhívni a rajongók figyelmét, hogy mennyire fontos munka ez. Alkotók nélkül nem születnek művek. Tudom, hogy magam ellen is beszélek, de inkább teszem ezt, mint ne tegyem, mert ezt mindenkinek tudnia kell. Amikor a neten keres az ember egy dalt, rendszeresen oda jut, hogy a szerző neve már fel sincs tüntetve. Ez persze nem csak magyar jelenség.

Van olyan hely a világban, ahol a szerzői jogokat tiszteletben tartják?

Egyedül talán az angolszász nyelvterületen szigorú a törvény, ha a szerzői jogokra gondolunk. Annyira véresen komolyan veszik ott, hogy az adófizetés után egyből a szerzői jogok következnek.

Hogy ítéled meg a média Generálhoz való viszonyát?

Ez egy üzletág, itt nincs szimpátia. Négyünk közül mostanában talán én adtam a legtöbb interjút. Az a tömérdek információ dömping, ami az embereket éri minden áldott nap, nem csoda, hogy nem tudják követni a saját kedvenceiket. A mi közönségünk sem kivétel, ha nincs eléjük tálalva a hír, hogy játszunk, akkor sajnos bennünket is elfelejtenek. Persze nekünk sincs könnyű dolgunk, hiszen, ha nincs meg a megfelelő profizmus, ha nincs 100%-ig a helyzet magaslatán az ember, akkor a hír nem jut el a rajongókhoz.


Azért kérdeztem, mert szerintem egy kicsit változott Magyarországon az ikonokhoz való hozzáállás, mint bárhol máshol, külföldön.

Nem hiszem, hogy az én feladatom lenne a kérdésed megfejtése, én is csak egy alany vagyok. Szerintem nem a hozzáállással van a baj. A show biznisz a rendszerváltás után, úgy öt évvel ide is betalált. Szerintem ebben benne van minden, pozitív meg negatív is. Ez egy nagyon kemény műfaj, ebbe aztán valóban nem fér bele semmiféle tisztelet, szigorúan egy üzletág, még akkor is, ha ez egy kicsi ország. Mi magunknak dolgozunk, ha valaki ezzel nincs tisztában és úgy próbál érvényesülni, az becsapja önmagát és a munkaadóját. Akármennyire is angolul beszélünk, trendezünk, ez tévedés valahol, ez egy speciális magyar dolog, ez a mi dolgunk, nekünk kell megoldani a mi módszereinkkel. El kellene tanulni a jó dolgokat.

Folytatás a nyolcadik résszel itt olvasható!

Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Ashen Epitaph - interjú Boros Attilával (2017)
Üdvözöllek újra a passzio.hu-n, 2012-ben "beszélgettünk" utoljára, már kezdtem aggódni, hogy nem is fogunk újra, hisz majd egy

Tovább...
Borlai Gergő - Mindig 100% - interjú (2018)
Áldozni, szorgalmasnak lenni és mindent elkövetni az álmokért, kortól függetlenül jó tanács! - interjú a legsikeresebb magyar dobossal, Borlai Gergő-vel. -

Tovább...
Katona Imre - interjú 3. rész (2018)
Katona Imre a Nagy Feró-féle Hamlet rendezője volt az Egyetemi Színpadon, de ennél életműve természetesen sokrétűbb és több ponton találkozik

Tovább...
Little G. Weevil - Új korszak kezdetén - interjú (2017)
Little G. Weevil, vagyis Szűcs Gábor kiváló albummal jelentkezett - ezért hát megkértük, lebbentsen fel fátylakat! - Szilágyi Norbert

Tovább...
Katona Imre - interjú 2. rész (2018)
Katona Imre a Nagy Feró-féle Hamlet rendezője volt az Egyetemi Színpadon, de ennél életműve természetesen sokrétűbb és több ponton találkozik

Tovább...
Koncertek 2018. február 21. és 2018. március 09. között:

Klipmánia