rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Devil Electric - Devil Electric (2017)

 Látogatottság
Összesen
88297352
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Generál történetek - 07/10 - Karácsony János interjú - 01. rész (2017)

Interjúk

A Generál együttes dalos madarai újra magasan szállnak, messze repülnek azokkal a szívekkel, melyek hűségesen kitartottak a zenekar mellett. Ha egy ilyen madár szárnyra kap, annak hírértéke van. Akik szeretnék újra hallani a régi dalokat, megtehetik négyszer is. Július 07-én Komáromban, 19-én Egerben, 31-én Siófokon és augusztus 25-én Siklóson várja őket a Generál együttes. Karácsony Jánossal, a zenekar egyik alapító tagjával beszélgettünk arról, miért is fontos egy ilyen legendás csapatot és az általuk alkotott értékes dalokat ma is életben tartani.

Karácsony János gitáros, énekes. 1967-ben a Ferm zenekarban játszott, 1971-ben megalapították a Generál együttest. 1974 októberében csatlakozott az LGT-hez, ahol az Egyesült Államokba disszidált Barta Tamás helyére került. Három szólóalbumot jelentetett meg.

Akkor vágjunk a közepébe, miért állt össze újra a Generál?

Úgy érezzük, hogy ezek a dalok - amiket mi annak idején fiatalos hévvel megírtunk - a mai napig megállják a helyüket. A Generál együttes öt-hat, de volt, hogy tíz évig is hallgatott. Sokan játszottunk benne, léteztek különböző felállások, és ez a jelenlegi is egy ilyen, különleges formáció. Sosem volt könnyű a produkciót színpadra állítani, de amikor megcsináltuk, akkor azt sikerre vittük. Nálam, személy szerint azért került képbe a Generál együttes, mert egyrészt régen volt, és lassan elérkezem abba a korba, amikor már csak a szépre emlékezem. Szeretnénk újra megmutatni, hogy ennyi év után is képes működni a csapat.

Mire szeretnétek felhívni a figyelmet a fellépéseitekkel?

A 2015-ös év volt az a döntő időszak, amikor eldöntöttük, hogy nem hagyjuk elfelejteni a szerzeményeket. Matyi ötlete alapján újra indítjuk a Generált, így négyen vagyunk a mag, mint Charlie, Matyi, Novai Gabi és én. Azért vállaltam az interjút is, azért megyünk koncertről-koncertre, azért igyekszünk mindenhol ott lenni, mert így fel tudjuk hívnia figyelmet arra, hogy a szerzők mennyire fontosak és nélkülözhetetlenek. Ebben a rohanó világban szeretném, hogy az emberek számára is világossá váljon, hogy ki írja a dalokat, szövegeket. Teszem ezt azért, mert mostanában kicsit elsikkadunk ezek felett.Úgy érzed, hogy nincsenek megbecsülve a szerzők?

A zeneszerető emberek automatikusan úgy gondolkoznak, hogy aki énekeli a dalt, az maga a szerző. Természetesen, az esetek 99%-ban ez nem így van. Ezért is rettenetesen fontos kihangsúlyozni, felhívni a rajongók figyelmét, hogy mennyire fontos munka ez. Alkotók nélkül nem születnek művek. Tudom, hogy magam ellen is beszélek, de inkább teszem ezt, mint ne tegyem, mert ezt mindenkinek tudnia kell. Amikor a neten keres az ember egy dalt, rendszeresen oda jut, hogy a szerző neve már fel sincs tüntetve. Ez persze nem csak magyar jelenség.

Van olyan hely a világban, ahol a szerzői jogokat tiszteletben tartják?

Egyedül talán az angolszász nyelvterületen szigorú a törvény, ha a szerzői jogokra gondolunk. Annyira véresen komolyan veszik ott, hogy az adófizetés után egyből a szerzői jogok következnek.

Hogy ítéled meg a média Generálhoz való viszonyát?

Ez egy üzletág, itt nincs szimpátia. Négyünk közül mostanában talán én adtam a legtöbb interjút. Az a tömérdek információ dömping, ami az embereket éri minden áldott nap, nem csoda, hogy nem tudják követni a saját kedvenceiket. A mi közönségünk sem kivétel, ha nincs eléjük tálalva a hír, hogy játszunk, akkor sajnos bennünket is elfelejtenek. Persze nekünk sincs könnyű dolgunk, hiszen, ha nincs meg a megfelelő profizmus, ha nincs 100%-ig a helyzet magaslatán az ember, akkor a hír nem jut el a rajongókhoz.Azért kérdeztem, mert szerintem egy kicsit változott Magyarországon az ikonokhoz való hozzáállás, mint bárhol máshol, külföldön.

Nem hiszem, hogy az én feladatom lenne a kérdésed megfejtése, én is csak egy alany vagyok. Szerintem nem a hozzáállással van a baj. A show biznisz a rendszerváltás után, úgy öt évvel ide is betalált. Szerintem ebben benne van minden, pozitív meg negatív is. Ez egy nagyon kemény műfaj, ebbe aztán valóban nem fér bele semmiféle tisztelet, szigorúan egy üzletág, még akkor is, ha ez egy kicsi ország. Mi magunknak dolgozunk, ha valaki ezzel nincs tisztában és úgy próbál érvényesülni, az becsapja önmagát és a munkaadóját. Akármennyire is angolul beszélünk, trendezünk, ez tévedés valahol, ez egy speciális magyar dolog, ez a mi dolgunk, nekünk kell megoldani a mi módszereinkkel. El kellene tanulni a jó dolgokat.


Folytatás a nyolcadik résszel itt olvasható!

Készítette: Fiery
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Interjúk
· Szerkesztette: Fiery


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Interjúk:
Interjú Szaszával és Matyival, a Sex Action tagjaival...


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.40 Seconds