×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Generál történetek - 05/10 - Novai Gábor interjú - 01. rész (2017) 

Megjelent: 2017. június 13. kedd 18:05
Szerző: Fiery
    Interjúk 

A Generál együttes már többször is bebizonyította, hogy Tűzben égő fények, rámutatnak az igaz dolgokra. A rajongók végre újra találkozhatnak kedvenceikkel és kedvenc dalaikkal. Ezen a nyáron, az alábbi helyeken találkozhatunk a már említett különleges fényekkel: július 07-én Komáromban, 19-én Egerben, 31-én Siófokon és augusztus 25-én Siklóson. Novai Gáborral a Generál slágerek egyik szerzőjével beszélgettünk arról, miért is fontos egy ilyen legendás csapatot és az általuk alkotott értékes dalokat ma is életben tartani.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Novai Gábor énekes, basszusgitáros, zeneszerző, szövegíró, producer, menedzser. Rövid ideig játszott a Zé-Gé, a Corvina és a Rangers zenekarokban. 1971-től a Generál együttes alapító tagja, basszusgitárosa. 1972-ben megnyerték a Ki mit tud? fesztivált, majd a Táncdalfesztivál közönségdíját is elnyerték. 1979-ben távozott a Generálból és még ebben az évben belépett az újjáalakuló Hungária együttesbe. 1983-ban megalapította a Dolly Rollt. 1989-től, mint producer és zeneszerző is tevékenykedett. 2003-ban megalakult a Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar, mely főként az ötvenes évek rock and roll dalait, a hatvanas évek magyar slágereit, a Generál és a Hungária együttes dalait adja elő, teljesen újszerű módon. 2015-ben újra összeállt a Generál Horváth Charlie, Karácsony János, Novai Gábor és Várkonyi Mátyás alapfelállásban.

Látom, nagy élet zajlik nálatok. Rosszkor érkeztem?

Nem, dehogy zavarsz, a srácok kicsit korábban érkeztek. Tudod elindultak a Nagyszínpad nevű versenyen, aminek a végeredménye az lehet, hogy kimehetnek majd egyrészt külföldre, másrészt nagyszínpadra léphetnek. A Mörk zenekar egy háromnapos verseny harmadik napján van túl, és most követjük a már bejött eredményeket. A mostani szavazatállás alapján benne lehetnek a döntőben. Ez nagyon jó érzés - nemcsak azért mert elfogult vagyok, hogy a fiam is ott játszik -, mert nagyon jók voltak.

A fiad hogyan viszonyul a te sikereidhez?

Ő nagyon drukkol nekem, én pedig nagyon drukkolok neki. Az pedig egy igazán különleges történet, hogy az apa együtt tud játszani a fiával. Ritka lehetőség az ilyen, de a Generállal egy színpadon játszani számukra a legnagyobb élmény. Ők, amikor feljönnek a színpadra, úgy játszanak, ahogyan annak idején én szerettem volna. Azt is mondhatnám, hogy a fiatalok valósítják meg az álmainkat.

A tudás, apáról fiúra száll?

Én csak a tapasztalataimat adom át. Zentai Márk például a Kodolányi János Főiskolán szerzett jazzének előadóművész diplomát, a fiam pedig ugyanitt zongora-szakon végzett.Mindenki képzett zenész?

Igen.

Ez azért elég ritka dolog ebben a mai világban. Mennyiben segít nekik a média?

A Média felhasználó. Kevés olyan műsor van, ami progresszív és az újakat hozza. A Dal meg a Nagyszínpad az mind pozitív dolgok, mert hol az együttesekre, hol az előadókra hívja fela figyelmet. A tehetségkutatókat azért nem számolom ide, mert az csak egy TV műsor, nem több. Ott is van zsűri, de nekik az a fontos, hogy a produkció eladható legyen.

Akkor vágjunk a közepébe, miért állt össze újra a Generál?

Először is mi szeretünk együtt játszani, bármi történt is, mindig jól kijöttünk egymással. A legfontosabb viszont az, hogy nem akarjuk veszni hagyni azt az értéket, amit a Generál együttes és annak a dalai jelentett és jelent a mai napig.

Tovább kell táplálni a tüzet?

Tudod, hogy két típusú Generál zenekar volt, az egyik a Révész-féle, az úgynevezett Kölyök-Generál. Annak az időszaknak is megvannak a mindmáig fent maradt slágerei, amiket én - mint szerző - favorizálok annyira, hogy például a Marót Vikivel is játszom ezeket a dalokat. A másik pedig a Charlie nevéhez fűződő, teljesen más stílusú zenét játszó Generál, amit szintén nagyon szeretek. Egyrészt ezért is állt össze a társaság, hogy a szerzők a mai koncertre járó közönségnek is megmutathassák azokat a dalokat, amik szerintünk nagyon jók voltak abban az időben.

Felélesztitek a hagyományt?

Igen, és a csapat meg állati jó. Figyeld meg Charlie-t, ahogy énekel, James-t, ahogy gitározik, Matyi-t, ahogy hangszerel. Nagyon tiszteljük egymást, ami szerintem szintén ritkaság.

Hogyan jöttek képbe a fiatalok?

Akkor kezdtem el gondolkozni a velük való közös munkán, amikor egyszer a fiam bemutatta nekem az egyik saját dalát. Meghallgattam és rájöttem, hogy ez a dal olyan, mintha én írtam volna. Mondtam neki, hogy ez hasonló, mint a Generál számok, és akkor kezdett ő is érdeklődni a Generál iránt, majd ez a láz átterjedt az egész Mörk zenekarra, és amikor megkérdeztük, hogy játszanának-e velünk, ők nagy örömmel vállalták. Tulajdonképpen ők adnak a bulihoz fiatalos energiát, meg természetesen az alapot.


A fiatalok hozzák a maguk közönségét?

Egyenlőre még nem nagyon, de azért mégis csak látunk fiatalabbakat is a sorok között. Ők nemzetközileg elismert zenét játszanak, valószínűleg kint fognak megkapaszkodni, és ha valaki ezt a zenét ott majd meghallja, fordít rájuk kellő figyelmet és energiát, akkor ebből nagyon nagy dolog alakulhat ki.

Külön is szoktak koncertezni?

Igen, ők elsősorban klubéletet élnek, de a nagyobb helyeket is megtöltik már, mint például az A38-as hajó. Nagyon örülök a sikereiknek és drukkolok. A fiam folyamatosan tolja bele az energiát, napi 6-7 órát gyakorol. Olyan szinten játszanak már, mint egy klasszikus zenekar. Tudod, ezeket a technikákat karban kell tartani, ez a munka teljes embert igényel. Most az a céljuk, hogy egy nagy piacot megszerezzenek, mint annak idején, amikor mi a Generállal megszereztük a keleti piacot. Lengyelországban két lemezt adtunk ki, Hollandiában elsők voltunk a slágerlistán. Emlékszem, ott Révész akkor egy nagyon jó riportot adott, ebben is mindig nagyon profi volt.

A Piramis összeesett, mikor Révész elment, nektek is mélyütés volt, vagy azonnal felálltatok?

Mi dolgoztunk tovább, persze kellett pár hónap felkészülés, ugyanis Charlie-val egy egészen más stílust alakítottunk ki.

Ezek szerint tettétek a dolgotokat tovább.

Persze, de mindenféleképpen ez egy image váltás volt, miközben mi is felnőttünk.

Folytatás a hatodik résszel itt olvasható!

Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Katona Imre - interjú 3. rész (2018)
Katona Imre a Nagy Feró-féle Hamlet rendezője volt az Egyetemi Színpadon, de ennél életműve természetesen sokrétűbb és több ponton találkozik

Tovább...
Little G. Weevil - Új korszak kezdetén - interjú (2017)
Little G. Weevil, vagyis Szűcs Gábor kiváló albummal jelentkezett - ezért hát megkértük, lebbentsen fel fátylakat! - Szilágyi Norbert

Tovább...
Katona Imre - interjú 2. rész (2018)
Katona Imre a Nagy Feró-féle Hamlet rendezője volt az Egyetemi Színpadon, de ennél életműve természetesen sokrétűbb és több ponton találkozik

Tovább...
VálaszÚt - Istenre szomjúzó világ - klip és interjú (2017)
Novemberben jelent meg a Szent László: Lándzsa és Bárd - Szent László öröksége című kiadvány, amely verseskötetet, valamint a VálaszÚt

Tovább...
Katona Imre - interjú 1. rész (2018)
Katona Imre a Nagy Feró-féle Hamlet rendezője volt az Egyetemi Színpadon, de ennél életműve természetesen sokrétűbb és több ponton találkozik

Tovább...
Koncertek 2018. február 20. és 2018. március 08. között:

Klipmánia