Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Devil Electric - Devil Electric (2017)

 Látogatottság
Összesen
88297544
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Generál történetek - 05/10 - Novai Gábor interjú - 01. rész (2017)

Interjúk

A Generál együttes már többször is bebizonyította, hogy Tűzben égő fények, rámutatnak az igaz dolgokra. A rajongók végre újra találkozhatnak kedvenceikkel és kedvenc dalaikkal. Ezen a nyáron, az alábbi helyeken találkozhatunk a már említett különleges fényekkel: július 07-én Komáromban, 19-én Egerben, 31-én Siófokon és augusztus 25-én Siklóson. Novai Gáborral a Generál slágerek egyik szerzőjével beszélgettünk arról, miért is fontos egy ilyen legendás csapatot és az általuk alkotott értékes dalokat ma is életben tartani.Novai Gábor énekes, basszusgitáros, zeneszerző, szövegíró, producer, menedzser. Rövid ideig játszott a Zé-Gé, a Corvina és a Rangers zenekarokban. 1971-től a Generál együttes alapító tagja, basszusgitárosa. 1972-ben megnyerték a Ki mit tud? fesztivált, majd a Táncdalfesztivál közönségdíját is elnyerték. 1979-ben távozott a Generálból és még ebben az évben belépett az újjáalakuló Hungária együttesbe. 1983-ban megalapította a Dolly Rollt. 1989-től, mint producer és zeneszerző is tevékenykedett. 2003-ban megalakult a Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar, mely főként az ötvenes évek rock and roll dalait, a hatvanas évek magyar slágereit, a Generál és a Hungária együttes dalait adja elő, teljesen újszerű módon. 2015-ben újra összeállt a Generál Horváth Charlie, Karácsony János, Novai Gábor és Várkonyi Mátyás alapfelállásban.

Látom, nagy élet zajlik nálatok. Rosszkor érkeztem?

Nem, dehogy zavarsz, a srácok kicsit korábban érkeztek. Tudod elindultak a Nagyszínpad nevű versenyen, aminek a végeredménye az lehet, hogy kimehetnek majd egyrészt külföldre, másrészt nagyszínpadra léphetnek. A Mörk zenekar egy háromnapos verseny harmadik napján van túl, és most követjük a már bejött eredményeket. A mostani szavazatállás alapján benne lehetnek a döntőben. Ez nagyon jó érzés - nemcsak azért mert elfogult vagyok, hogy a fiam is ott játszik -, mert nagyon jók voltak.

A fiad hogyan viszonyul a te sikereidhez?

Ő nagyon drukkol nekem, én pedig nagyon drukkolok neki. Az pedig egy igazán különleges történet, hogy az apa együtt tud játszani a fiával. Ritka lehetőség az ilyen, de a Generállal egy színpadon játszani számukra a legnagyobb élmény. Ők, amikor feljönnek a színpadra, úgy játszanak, ahogyan annak idején én szerettem volna. Azt is mondhatnám, hogy a fiatalok valósítják meg az álmainkat.

A tudás, apáról fiúra száll?

Én csak a tapasztalataimat adom át. Zentai Márk például a Kodolányi János Főiskolán szerzett jazzének előadóművész diplomát, a fiam pedig ugyanitt zongora-szakon végzett.Mindenki képzett zenész?

Igen.

Ez azért elég ritka dolog ebben a mai világban. Mennyiben segít nekik a média?

A Média felhasználó. Kevés olyan műsor van, ami progresszív és az újakat hozza. A Dal meg a Nagyszínpad az mind pozitív dolgok, mert hol az együttesekre, hol az előadókra hívja fela figyelmet. A tehetségkutatókat azért nem számolom ide, mert az csak egy TV műsor, nem több. Ott is van zsűri, de nekik az a fontos, hogy a produkció eladható legyen.

Akkor vágjunk a közepébe, miért állt össze újra a Generál?

Először is mi szeretünk együtt játszani, bármi történt is, mindig jól kijöttünk egymással. A legfontosabb viszont az, hogy nem akarjuk veszni hagyni azt az értéket, amit a Generál együttes és annak a dalai jelentett és jelent a mai napig.

Tovább kell táplálni a tüzet?

Tudod, hogy két típusú Generál zenekar volt, az egyik a Révész-féle, az úgynevezett Kölyök-Generál. Annak az időszaknak is megvannak a mindmáig fent maradt slágerei, amiket én - mint szerző - favorizálok annyira, hogy például a Marót Vikivel is játszom ezeket a dalokat. A másik pedig a Charlie nevéhez fűződő, teljesen más stílusú zenét játszó Generál, amit szintén nagyon szeretek. Egyrészt ezért is állt össze a társaság, hogy a szerzők a mai koncertre járó közönségnek is megmutathassák azokat a dalokat, amik szerintünk nagyon jók voltak abban az időben.

Felélesztitek a hagyományt?

Igen, és a csapat meg állati jó. Figyeld meg Charlie-t, ahogy énekel, James-t, ahogy gitározik, Matyi-t, ahogy hangszerel. Nagyon tiszteljük egymást, ami szerintem szintén ritkaság.

Hogyan jöttek képbe a fiatalok?

Akkor kezdtem el gondolkozni a velük való közös munkán, amikor egyszer a fiam bemutatta nekem az egyik saját dalát. Meghallgattam és rájöttem, hogy ez a dal olyan, mintha én írtam volna. Mondtam neki, hogy ez hasonló, mint a Generál számok, és akkor kezdett ő is érdeklődni a Generál iránt, majd ez a láz átterjedt az egész Mörk zenekarra, és amikor megkérdeztük, hogy játszanának-e velünk, ők nagy örömmel vállalták. Tulajdonképpen ők adnak a bulihoz fiatalos energiát, meg természetesen az alapot.A fiatalok hozzák a maguk közönségét?

Egyenlőre még nem nagyon, de azért mégis csak látunk fiatalabbakat is a sorok között. Ők nemzetközileg elismert zenét játszanak, valószínűleg kint fognak megkapaszkodni, és ha valaki ezt a zenét ott majd meghallja, fordít rájuk kellő figyelmet és energiát, akkor ebből nagyon nagy dolog alakulhat ki.

Külön is szoktak koncertezni?

Igen, ők elsősorban klubéletet élnek, de a nagyobb helyeket is megtöltik már, mint például az A38-as hajó. Nagyon örülök a sikereiknek és drukkolok. A fiam folyamatosan tolja bele az energiát, napi 6-7 órát gyakorol. Olyan szinten játszanak már, mint egy klasszikus zenekar. Tudod, ezeket a technikákat karban kell tartani, ez a munka teljes embert igényel. Most az a céljuk, hogy egy nagy piacot megszerezzenek, mint annak idején, amikor mi a Generállal megszereztük a keleti piacot. Lengyelországban két lemezt adtunk ki, Hollandiában elsők voltunk a slágerlistán. Emlékszem, ott Révész akkor egy nagyon jó riportot adott, ebben is mindig nagyon profi volt.

A Piramis összeesett, mikor Révész elment, nektek is mélyütés volt, vagy azonnal felálltatok?

Mi dolgoztunk tovább, persze kellett pár hónap felkészülés, ugyanis Charlie-val egy egészen más stílust alakítottunk ki.

Ezek szerint tettétek a dolgotokat tovább.

Persze, de mindenféleképpen ez egy image váltás volt, miközben mi is felnőttünk.


Folytatás a hatodik résszel itt olvasható!

Készítette: Fiery
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Interjúk
· Szerkesztette: Fiery


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Interjúk:
Interjú Szaszával és Matyival, a Sex Action tagjaival...


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.39 Seconds