×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pink Floyd – TEY 11 – 1969 Dramatis/ation - konklúzió (2017) 

Megjelent: 2017. április 20. csütörtök 12:05
Szerző: Joze
    Lemezismertetők 

Az 1969 Dramatis/ation, a Pink Floyd együttes archív Early Years sorozatának harmadik kötete két CD-t, egy DVD-t és egy Blu-ray lemezt tartalmaz, valamint öt nyomdai replikát. A szokásos plakátmásolatok közül az 1969. szeptember 17-i buli a legérdekesebb, hiszen végül ez a The Man & The Journey előadás került hivatalos kiadásra, hála a jó minőségű rádiós felvétel fennmaradásának. A másik érdekesebb darab egy hírlevél, melyet a The Pink Floyd Fan Club küldött szét a tagságának...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Míg a videó-részről elmondható, hogy alapvetően kielégítő, - talán csak a korszakhoz szorosan tartozó BBC-s Sysyphus töredék (Tomorrow's World) illett volna még a képbe, - addig az audio rész már nekifutásból is jól láthatóan elégtelen. Két CD-nyi terjedelemben még elvi szinten is lehetetlen volna felsorakoztatni a Pink Floyd legtermékenyebb évének termését.

Minden bizonnyal a The Man & The Journey és az Interstellar Zappadrive egy-egy önálló CD+DVD kiadványként még inkább megtalálták volna a méltó helyüket az életműben. De ne legyünk telhetetlenek, inkább örüljünk annak, ami van.

I. A félig teli pohár

Ha semmi más nem történt volna, csak annyi, hogy hivatalos CD-n is kiadásra kerül a teljes The Man & The Journey koncertfelvétele, már akkor is megérné az árát a kiadvány. Ehhez képest még megkapjuk hozzá a Pink Floyd talán legjobb BBC rádiós session-felvételét, a szintén a dupla szvithez kapcsolódó Night Ride adást, ráadásul mindkettőt kifejezetten jó minőségben. Ehhez hozzájön még a próbán készült filmfelvétel, David Gilmour első tévés megszólalása, valamint három egyéb, a gyűjtők és rajongók körében eddigi is közkedvelt és fontos koncertfelvétel, innentől pedig már csak a mély hála vegyülhet az örömmel.

Ettől függetlenül a Dramatis/ation kiadvány még hemzseg a hibáktól és a kihagyott lehetőségektől, de persze még így is egy kimondhatatlanul hatalmas űrt tölt be. Végre valahára, de csak kiadták ezt a sok elfektetett anyagot! Ezt figyelembe véve érdemes csak a hiányosságokat számba venni. A szokásos, refrénszerűen ismétlődő alapkérdés persze ismét adott, hogy miért is kellett ezeken az anyagokon 47 éven keresztül ülni?


II. A félig üres pohár

A digibook és a booklet mellett gyenge a nyomdai replika kínálat is, bár utóbbiak legalább anyagukban nem rossz minőségűek. A hanganyag szerkesztése viszont kriminális. Először is, a három '69-es filmes munkából kettő teljes egészében lemaradt. Az sem igazán szerencsés, hogy BBC Holdra-szállást közvetítő műsorának zenéje, a Moonhead átkerült a Continu/ation CD-re, de hogy az 1969-es Zabrisekie Point sessionök - erősen megcsonkított - anyaga mit keres az 1970 Devi/ation kötetben, az végképp érthetetlen.

Ugyancsak zavarbaejtő, hogy miért pont azok és miért csak azok a dalok, dalváltozatok szerepelnek a More filmhez készült, de a filmzenealbumról lemaradt blokkban? A Seabirds címmel való szélhámoskodás, pedig az a szint, amivel a hazai hálószobakiadók kontárjai szoktak operálni. Határozottan ki kell jelenteni, hogy a CD-n szereplő Seabirds track valójában a Quicksilver alternatív verziója. A rend kedvéért ideidézem a valódi Seabirds szövegét, főleg, hogy mert maga a dal rendszeresen eltűnik a YouTube-ról, mindenféle szerzői jogokra hivatkozva. Írta Roger Waters verse:

Seabirds
Mighty waves come crashing down,
The spray is lashing high into the eagle's eye
Shrieking as it cuts the devil wind,
Is calling sailors to the deep
But I can hear the sound of seabirds in my ear
Surf is high an' the sea is awash
An' a haze of candy floss, glitter and beads
Rock that we sat on and watched in the sun
That was hot to touch
And the sea was emerald green
I can hear the sound of seabirds in my ear
And I can see you smile
Surf comes rushing up the beach
Now will it reach the castle wall and will it fall
Catfish dappled silver flashing
Dogfish puffing bubbles in my deep


Még továbbra is egy kicsit a More nagylemeznél maradva, igencsak sajnálatos, hogy ismét, sokadszorra is elmulasztották annak lehetőségét, hogy az album hanganyagából quadrofon és/vagy 5.1-es surround változatot tegyenek közzé Blu-rayen, illetve DVD-Audio formátumban. Pedig a korongokon maradt hely.

Ugyanez igaz az Ummagumma két része kapcsán is. Ha mást nem, legalább a stúdiólemez hanganyagát surround-osíthatták volna, mely ordít a térhatásért. Sajnos általánosságban is elmondható, hogy az Ummagumma továbbra is a Pink Floyd mostohagyermekének számít, hiszen a lehető legkevesebb teret szenteltek az albumnak mind az 1969 Dramatis/ation kötetben, mind a teljes Early Years sorozatban. Ez a mellőzöttség méltatlan a magnum opushoz. Akkor is, ha a Pink Floyd munkásságában rendhagyónak számító stúdióalbum sosem kívánta kiszolgálni a tömegigényt. A gyakorlatban az Ummagumma stúdiólemezen szereplő szerzemények közül csak azok szerepelnek az Early Years különböző köteteiben, melyek anno a The Man & The Journey dupla szvitben is helyet kaptak.

Apropó, The Man szvit. Ha ennyire kiemelten fontos ez az anyag, akkor viszont miért maradt le az 1969-et bemutató kötetből a délutánt (Afternoon) reprezentáló Biding My Time stúdiófelvétele? Abszolút ideillett volna. Az 1969. július 09-én készült változat 1971-ben került kiadásra a Relics című válogatás LP-n. Ha az volt a koncepció, hogy nem ütik agyon az 1969 Dramatis/ation CD-kkel a Relics-et, akkor viszont miért szerepel az 1983-as Works válogatáson napvilágot látott Embryo demófelvétele? Főként, hogy utóbbi majdnem biztos '68-as...

Súlyos zavart okoz a dupla szvit dalcímeinek kavarodása is. A rádióverzión a későbbi albumos változatok címei, míg a próbáról készült filmen és a koncertfelvételen a szvites címek szerepelnek; zárójeles részben feltüntetett alteregó pedig vagy van, vagy nincs. Miért? Passz... Kérdések tömkelege, melyekre nincs kielégítő válasz.

Összességében az 1969 Dramatis/ation egy több sebből vérző, megbukott koncepciójú, hiányos, zavaros és rossz kiadvány. Ez azzal együtt igaz, hogy a The Man & The Journey CD-ért, vagy a Frank Zappa vendégszerepléséről elhíresült koncertet is tartalmazó, érdekfeszítő Blu-ray-ért még a kézcsók sem volna túlzás. Kétarcú Ianus, - a kezdet és vég kettős és kétszínű mitológiai védőszelleme, - jellemzi a posztmodern korszak haldokló lemezkiadását. Ez nagyon nincs jól.

A sorozat részei:

TEY 00 - Bevezető az Early Years-ről szóló sorozathoz (2017)
TEY 01 - Az Early Years 1965-1972 kiszerelése (2017)
TEY 02 - Az Early Years 1965-1972 hibái (2017)
TEY 03 - Cambridge St/ation 1965-1967 audio (2017)
TEY 04 - Cambridge St/ation 1966-67 video (2017)
TEY 05 - Cambridge St/ation 1965-1967 konklúzió (2017)
TEY 06 - 1968 Germin/ation - audio (2017)
TEY 07 - 1968 Germin/ation - video (2017)
TEY 08 - 1968 Germin/ation - konklúzió (2017)
TEY 09 - 1969 Dramatis/ation - audio (2017)
TEY 10 - 1969 Dramatis/ation - video (2017)
TEY 11 - 1969 Dramatis/ation - konklúzió (2017)
TEY 12 - 1970 Devi/ation - audio (2017)
TEY 13 - 1970 Devi/ation - video (2017)
TEY 14 - 1970 Devi/ation - konklúzió (2017)
TEY 15 - 1971 Reverber/ation - audio (2017)
TEY 16 - 1971 Reverber/ation - video (2017)
TEY 17 - 1971 Reverber/ation - konklúzió (2017)
TEY 18 - 1972 Obfusc/ation - audio (2017)
TEY 19 - 1972 Obfusc/ation - video (2017)
TEY 20 - 1972 Obfusc/ation - konklúzió (2017)
TEY 21 - 1972 Obfusc/ation - újrakiadás (2017)
TEY 22 - 1967-1974 Continu/ation - audio (2017)
TEY 23 - 1967-1972 Continu/ation I. video (2017)
TEY 24 - 1969-1972 Continu/ation II. video (2017)
TEY 25 - 1967-1972 Continu/ation - konklúzió (2017)
TEY 26 - Early Singles 1967-1968 - audio (2017)
TEY 27 - Early Singles 1967-1968 - konklúzió (2017)
TEY 28 - Cre/ation 1967-1972 (2016)

Jozé - A szerző rockszakíró, a Hungarian Pink Floyd Club tagja, melynek 2005-óta elnöke is. A cikksorozat a készülő új Pink Floyd könyvből tartalmaz kivonatos részleteket.

rovat lapozó


Még, még, még...Joze írta: 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Sting & Shaggy - 44/876 (2018)
A 66 éves, Wallsend-i születésű Gordon Matthew Thomas Sumner, meg a 49 éves, Kingston-i születésű Orville Richard Burrell úgy döntött, hogy Jamaika közelebb van, mint azt a

Tovább...
Ihsahn - Ámr (2018)
A norvégiai Notodden-ben 42 éve született Vegard Sverre Tveitan, művésznevén Ihsahn az Emperor énekes-multihangszereseként vált legendás alakjává az extrém metál műfajnak... Főhősünk 2006-ban úgy

Tovább...
Ghost - Prequelle (2018)
A svédországi Linköping-ben, 2006-ban alakult Ghost a 2010-es Opus Eponymous, a 2013-as Infestissumam és a 2015-ös Meliora után, elkészítette a negyedik okkult és szatírikus pop-rock-metál

Tovább...
Tomorrow's Eve - Mirror of Creation III - Project Ikaros (2018)
Az elmúlt kb. 10 év nem volt igazán kegyes a progresszív metál műfajhoz. A zászlóshajóként egykor élen haladó Dream Theater ma már csak

Tovább...
Skindred - Big Tings (2018)
A Wales-i Newport-ban, 1998–ban alakult Skindred mindig fel van pörögve! A regga-punk-metálos formáció utoljára 2015-ben adott ki albumot Volume címmel, de most itt van a hetedik

Tovább...
Koncertek 2018. július 18. és 2018. augusztus 03. között: