×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Elhunyt Allan Holdsworth (1946-2017) 

Megjelent: 2017. április 18. kedd 18:05
Szerző: jazz
    Aktuális 

Allan Holdsworth 1946. augusztus 06-án, a West Yorkshire-i Bradford-ban született brit jazz-rock fúziós gitáros és zeneszerző volt. Több, mint öt évtizedes pályafutása során különféle zenei stílusokban játszott, de munkássága leginkább a fúziós műfajhoz köthető. 2017. április 15-én, a kaliforniai Vistában hunyt el, halálának oka egyenlőre ismeretlen. Holdsworth 70 éves volt.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Az első lemez, amelyen Holdsworth szerepelt az Igginbottom együttes egyetlen albuma, az 1969-ben megjelent Igginbottom's Wrench volt. 1971-ben egy improvizatív zenét játszó együttes, a Sunship tagja lett Alan Gowen, Laurie Baker és a King Crimson későbbi ütőse, Jamie Muir társaságában. Pályafutásának ezt a szakaszát nem örökítette meg lemezfelvétel.

A '70-es évek elején a Tempesthez csatlakozott, a rövid velük töltött idő alatt két lemez, az 1973-as Tempest és az '74-es Living in Fear létrehozásában vett részt. Hallható volt a BBC-nek az együttessel készített koncertfelvételén is, mely később megjelent a Tempest 2005-ben Anthology: Under the Blossom címmel kiadott válogatáslemezén.

Ezt követően Holdsworth különböző, népszerű fúziós jazz együttesekkel és zenészekkel dolgozott. Ezek között megtalálható volt a Gong, a Soft Machine, a The New Tony Williams Lifetime, Jean-Luc Ponty és az évtized végén az UK nevű progresszív rock együttes. Ugyancsak ekkoriban történt, hogy a Velvet Darkness - egy próbafelvétel, amely hivatalos lemezként kapott nyilvánosságot - a szerző és az előadó feltüntetése nélkül jelent meg, Holdsworth legnagyobb bosszúságára, aki sokáig hevesen gyűlölte ezt az albumot.


Az évtized végén és a '80-as években a zongorista Gordon Beckkel dolgozott, kiadtak két jazz-irányultságú albumot, Sunbird (1979) és The Things You See (1980) címmel. A Beckkel felvett harmadik lemez, a With a Heart in My Song csak 1988-ban jelent meg (később, 1996-ban ismét közösen játszottak Holdsworth szóló albumán, mely a None Too Soon címet viselte és több népszerű jazz-sztenderd fúziós jellegű feldolgozását tartalmazta).

Az első hivatalos szóló albuma az 1976-os Velvet Darkness volt, de a '82-ben másodikként megjelenő I.O.U. volt az első, ami kimagasló sikert aratott. A nyolcvanas években még öt albumot felölelő szóló karrierbe kezdett - ezt újabb néggyel tetézte a '90-es években. Az I.O.U. megjelenését követően a Van Halen gitárosa, Eddie Van Halen felhívta rá a Warner Bros. Records főnökének, Mo Ostinnak a figyelmét. Ez eredményezte a Road Games című EP hagyományos lemezen való megjelenését 1983-ban - később, 2001-ben CD-n is kiadták. Van Halen később azt állította a Guitar Player magazinnak, hogy Holdsworth komoly befolyással volt a játékára, valamint, hogy "szerintem ő volt a legjobb". 1990-ben volt egy rövid életű kapcsolata a Level 42 nevű pop-együttessel, ugyanis AIDS által okozott tüdőgyulladásban meghalt a gitárosuk, Alan Murphy. A kapcsolat eredményeként Holdsworth részt vett az 1991-es albumuk, a Guaranteed felvételein. Később, még ugyanebben az évtizedben együtt dolgozott a Johansson testvérekkel, Andersszel és Jensszel egy fúziós töltetű albumon, mely 1996-ban jött ki Heavy Machinery címmel.


A 2000-es évekre észrevehetően csökkent szólista aktivitása, a Flat Tire: Music for a Non-Existent Movie (2001) volt az egyetlen szóló stúdió albuma, de - két koncert album mellett - vendégként feltűnt más muzsikusok kiadványain. Legfigyelemreméltóbb közreműködései a billentyűs Derek Sherinian-hez kötődnek. Szerepelt a Mythology című 2004-es szóló albumán, valamint Sherinian Planet X nevű együttesének 2007-es, Quantum című lemezén. 2008 és 2010 között a HoBoLeMa nevű szupergrouppal turnézott, a dobos Terry Bozzio és Pat Mastelotto, valamint a basszista Tony Levin társaságában, improvizált experimentális zenét játszva.

Az évek során Holdsworth egyedülállóan magas szintre fejlesztette játékstílusát, amely tökéletesen ötvözte úgy az akkordbontás, mint az akkordjáték technikáját (gyakran kiegészítve ezeket a késleltetéssel, kórus-hangzással és egyéb komplikált gitár-effektekkel), többféle legato technikát - beleértve a pull-off (visszapengetéses) játékmód egy speciális változatát, amely sokkal inkább hasonlít egy fordított hammer-on (kalapács)technikára - és a volume swell (hangerő-növelés) kifinomult használatát, ami egy éteri, másvilági atmoszférát teremt.

1986-os, Atavachron című albumán kezdte alkalmazni a SynthAxe nevű MIDI eszközt a hangerő-változtatásra. Bár az Atavachron-óta minden szóló felvételén használta ezt, azt nyilatkozta róla, hogy a továbbiakban nem szeretné, ha ilyen integráns része lenne játékának, főleg, mert ritkasága miatt bonyolult a javítása és a karbantartása. 1987-es Reaching for the Uncommon Chord című oktató videójáról megtudhatjuk, hogy mennyire távol áll korunk hagyományos gitárjátékától, ezen ugyanis azt állítja, hogy valójában nem is szereti a gitárt, helyette inkább a szaxofon hangja tetszik neki.

Képességeire a legjellemzőbb, hogy John McLaughlin egyszer így nyilatkozott vele kapcsolatban: "Bármit ellopnék abból, amit Allan-től láttam, de ehhez előbb rá kell jönnöm, hogy egyáltalán mit csinál..."

Csodálatosan innovatív játéka a lemezein örökké velünk maradnak!

Forrás: wikipedia.org

rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Allan Holdsworth !

kép

Soft Machine biográfia

2009-03-01 00:00:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Péterfy Bori & Love Band - Bori X - App - Lemez - Turné (2017)
A szokásos zeneboltokon kívül - Spotity, Deezer, Apple Music, Tidal, stb - extraszuper limitált cédét is kiad a Péterfy

Tovább...
Elhunyt Cseke László (1927-2017)
Cseke László újságíró Ekecs Géza néven 1927. március 24-én született Budapesten. München-ben hunyt el 2017. november 13-án. A Szabad Európa Rádió belső munkatársaként, az

Tovább...
Lemezjátszó - Queen és Depeche Mode @ 2017. november 15. - 21. - B32
A poptörténelem két nagyon fontos lemeze kerül terítékre a Lemezjátszó programsorozatban, 2017 novemberében. A B32 Galéria és

Tovább...
Elhunyt Dolores O'Riordan (1971-2018)
2018. január 15-én - negyvenhat éves korában - váratlanul elhunyt Dolores O'Riordan, a Cranberries nevű kelta-pop-rock zenekar énekesnője. Az ír művésznőt egy

Tovább...
Nagy Feró és a Beatrice - Az első 40 év - Live! (2018, info)
Most pénteken, azaz február 16-án jelenik meg a Nagy Feró vezette Beatrice friss lemeze, mely a tavaly év végi Barba Negra Music Club-ban

Tovább...
Koncertek 2018. február 17. és 2018. március 05. között:

Klipmánia