×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Máthé József Fiery - A Jankai (2017, könyv) 

Megjelent: 2017. április 18. kedd 12:00
Szerző: bcsaba
    Kultúra 

Kollégánk, Máthé József Fiery második rocktörténeti könyve jelent meg a napokban. Legutóbbi kötete Papp Gyuláról csak négy hónapja került a polcokra, de itt az újabb kötet termékeny szerzőnktől, méghozzá egy újabb szenzációs billentyűsről. A szenzációs jelző szerencsére mindkettőjüknél mind hangszeresen, mind emberileg értendő. Fiery szerencsés kézzel választ. Kiváló sztorikönyv készült el!Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Jankai Béla a Stress, a Prognózis, a Piknik Klub, a VM Band, a Boxer, Zámbó Jimmy, a B-project, az Omega, a Dinamit, a B52 és nem utolsósorban a Triász billentyűse - ezen felül a magyar kereskedelmi televíziózás aktív szereplője, továbbá a BackStage Pub főnöke - élete egy vidám és kalandos forgatag. S mindezekről beszélni is tud. Aki ismeri, az tudja, milyen szenzációs humorérzékkel teszi ezt, aki viszont személyesen még nem beszélgetett vele, annak ez egy kötelező kötet!

Mit is mondhatnék, mit is emelhetnék ki? Az első magyar metálzenekar, a Stress indulása? Radics Béla? Erdős Péter? A Prognózis-sztori? A Pusztavacsi Csata? Egy Barkas turnébusszal a világ körül? Szovjet-turné? Hogyan működik igazából Amerika, vagy a zenei kereskedelmi televíziózás? A Fásy Mulató és a szépségkirálynő választások? Zámbó Jimmy pisztollyal kezében? Milyen a 2000-es évek Omegája? Ember legyen a talpán, aki követni tudja a történeteket.

Csodálkoznék, ha valaki ebben a sztoridömpingben nem talál magának érdekeset. Mindemellett ez nem egy bulvárponyva. Őszinte, de nem szenzációhajhász, nem tereget szennyest, viszont rocktörténetileg is pontos és kimerítően alapos, kiváló kordokumentum a könyv.

Béla mindennek megadja a módját, minden produkciója igényes. Így ez a könyv is az, a maga 250 oldalával, nagyjából 200 színes - korábban nem publikált - képpel (fotókkal, plakátokkal, eredeti dokumentumokkal), keménykötésben. 3000 forintért kapható a BackStage Pubban, a Rockmúzeumban, és hát leginkább Béla szülinapi koncertjén 2017. április 23-án a Barba Negrában, ahol egy fergeteges életműkoncerten koronázza meg élete elmúlt 55 évét.

Bálint Csaba (2017.04.18.)
rockmuzeum.ini.hu

rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Máthé József Fiery!

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Boros István - Vértessy Péter - Narkó blues (1986, könyv)
Magyarországon drogkérdés - probléma - nincs. Ez a több évtizeden át uralkodó álláspont volt az oka annak - is -, hogy a Narkó blues hat

Tovább...
Advent a Várkert Bazárban (2017)
Mennyből az angyal - Ghymes koncert, Várkert Irodalom adventi estek, ingyenes gyermekprogramok az ünnepi készülődés jegyében és Reformáció 500. tematikus kortárs

Tovább...
Kaláka koncert - Lemezjátszó - bakeliteket árvereznek @ 2017. december 04. - B32
B32 december - jótékonyságra hangolva címmel különleges programokra várja vendégeit a B32 Galéria és

Tovább...
A Dal - AWS és Nova Prospect a legjobb 30-ban (2018)
Az Edge Records nagy örömmel jelenti be, hogy a kiadó két fiatal, tehetséges és ígéretes csapata is bejutott a Dal 2018 elődöntőjébe. Az AWS a Viszlát nyár, míg

Tovább...
Bocskor Bíborka - hangját kölcsönözte a Nemzeti Múzeumnak (2018)
A Magashegyi Underground énekesnőjének különleges hangját egy ideig nem csak a koncerteken élvezhetjük. A

Tovább...
Koncertek 2018. február 20. és 2018. március 08. között:

Klipmánia