rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Pentakill - Grasp of the Undying (2017)

 Látogatottság
Összesen
88206576
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Demon Hunter - Outlive (2017)

Lemezismertetők

A Seattle-ben, 2000-ben alakult keresztény modern-groove metálban - egykor leginkább metalcore-ban - utazó Demon Hunter-ről utoljára a 2010-es The World Is a Thorn lemez kapcsán olvashattatok nálunk, pedig azóta két sikeres stúdió lemezt adtak ki, legutóbbit 2014-ben Extremist címmel. A most megjelenő Outlive a folytatás, a sorban a nyolcadik teljes anyaguk, telepakolva vészjósló erőszakkal és felemelő dallamokkal...

A Demon Hunter nagyon sokat fejlődött az évek alatt, most is érdekes és változatos zenei utazásra hívnak minket. Súlyos gitártémák, elektronikus pop-metál betétek, változatos tempók és ritmusok, no és az egyre kommerszebb dallamok felé való nyitás jellemzi ezt az albumot, ahol minden megtalálható, amit ebben a műfaj-vegyületben az utóbbi időkben mások is sikerrel alkalmaztak.

A két-három perces dalaikban felhasználnak minden kötelező sémát. A felvezető Trying Times-ban például a szintetikusságból lassan-lassan tör elő az agresszív durvaság, amihez végig énekdallamok repkednek. De a puszta dinamikus erőszak is előkerül a Jesus Wept-ben, aminek a Pantera-kompatibilis meneteléseihez és acsarkodó énekéhez progresszívabb metálos dalszerkezetet adagolnak. Mindez epikusabban is előkerül a Cold Winter Sun-ban, aminek a kettősségébe az énekdallamok is beleférnek. Ez az európai verzió sem kevésbé ösztönös és durva, ahogy a progresszívan kavargó Died in My Sleep csapkodása, vagy a zajból kiemelkedő Half as Dead slágeresebb sűrítménye sem, viszont mindezzel változatosan mutathatják be a műfajuk kereteit.

A belassult Cold Blood még a sűrű és lágy részek között bukdácsol, de a One Step Behind és a Raining Down már inkább nyitás az elektronikus részeket erőltető, európaibb pop-metál slágerek felé. Hatásvadász dallamokban nincs hiány, de az itt szereplő megoldások közül mindet hallottunk már másoktól. Némileg agresszívabb riffek között őrlődik a The End, amit aztán még idegesebben folytatnak a One Less-ben. A zongora elé ülős felvezetője után, a Patience is a modern pop-metál - dallamos és vadulós - kettősségével dolgozik, érdekesen és kidolgozottan használva fel a műfajuk kliséit. A záró Slight the Odds mindezt a kettősséget hegedűkkel - és ezen keresztül komolyzenével - is nyakon önti, mert ilyen még nem volt hallható ezen a lemezen.

Azzal kell zárnom, hogy miért nem írtam a csapat előző két lemezéről. A döntésem oka vallási jellegű volt. Nem értek egyet a formának és a tartalomnak az ilyen jellegű összemosásával. Egy ideje azt gondolom, hogy az elsősorban az amerikai kontinenst érintő groove-modern metál erőszakossága és durvaság, meg a keresztény vallás eredeti üzenetei nem férnek össze. Annak súlyos és sötét vallás-történeti tényei vannak, hogy egy alapvetően a szeretetről és megbocsájtásról szóló vallást, hogyan használtak fel tömeggyilkosságokhoz és vérben-verejtékben gázoló térítésekhez. Minderről pár évszázaddal később már tényleg nyíltan kellene beszélnünk...

De mondjuk egy groove-modern metálos csapat esetében nincs szó semmiféle bűnbánatról, azt így nem lehet megzenésíteni. Ez a műfaj is simán csak az egyik üzleti vállalkozás a sok közül, ami hanghordozókat akar eladni, minél nagyobb mennyiségben, amiért kész lemenni kutyába, ha úgy tetszik, a puszta túlélő ösztönökre hatás elérése céljából kész lebutulni, magával ragadóan "bedarálni" a hallgatókat. És én ezt nem szeretném dicsérni, még úgy sem, hogy formailag - hangszeresen és technikailag - mennyire jól van kivitelezve a végeredmény. Az ismerős sémákból összekapkodott forma első osztályú kidolgozottsága a Demon Hunter esetében teljesen működőképesnek tűnik, de az alapvető kérdés továbbra is megmaradt: illik ezt az üzenetet ilyen formába önteni? Szerintem nem!

10/07


Track lista:

01. Trying Times - 2:23
02. Jesus Wept - 2:44
03. Cold Winter Sun - 3:25
04. Died in My Sleep - 4:43
05. Half as Dead - 4:00
06. Cold Blood - 4:25
07. One Step Behind - 5:09
08. Raining Down - 3:44
09. The End - 4:39
10. One Less - 3:24
11. Patience - 5:19
12. Slight the Odds - 6:01

Közreműködő zenészek:

Ryan Clark - ének
Patrick Judge - gitár
Jeremiah Scott - gitár, társ-producer
Jon Dunn - basszusgitár
Timothy "Yogi" Watts - dob

társ-producer: Aaron Sprinkle

Lemezeik:

2002 - Demon Hunter
2004 - Summer of Darkness
2005 - The Triptych
2006 - The Triptych (Deluxe Edition)
2007 - Storm the Gates of Hell
2008 - 45 Days (2 DVD/1 CD dokumentum film)
2009 - Live in Nashville
2010 - The World Is a Thorn
2012 - True Defiance
2014 - Extremist
2017 - Outlive


Kiadó:
Solid State
Honlap:
demonhunter.net
facebook.com/demonhunter 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Lemezismertetők
· Szerkesztette: pjuan


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Lemezismertetők:
Epica - The Divine Conspiracy (2007)


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.41 Seconds