×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pulzus 18. - 1981 szeptember - Az egyeduralkodó Omega 

Megjelent: 2017. április 13. csütörtök 18:05
Szerző: Fiery
    Rockmúzeum 

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
A hosszú élet ritka

Egy zenekarnál vajon mi a hosszú élet - az évtizedekig tartó siker - titka? Amikor példákat keresek, hogy kik tudtak ilyen hosszú ideig új a csúcson maradni, akkor eszembe jut a Queen, a ZZ Top, a Rolling Stones, és nálunk természetesen az Omega. Mindegyikük képes volt folyamatosan megújulni. Nagyon okosan - ez persze nézőpont kérdése - az éppen trendi köntöst szabták magukra, és bejött.

Az 1968-as Trombitás Frédi még a beat jegyében született. Ekkor volt a hazai hármas, az Illés-Metro-Omega a csúcson. Aztán, amikor hazánkba is betört a rock úgy '75-ben, a Nem tudom a neved már ezt a stílust képviselte, mint az 1977-ben minden idők talán legjobb Omega albuma, az Időrabló. Lassan felszámolta magát a Metro és elveszett az Illés együttes is. Nekik már csak a nosztalgia maradt meg, és jó néhány búcsúkoncert. Ebben az időben a csúcson már a frissen berobbant Piramissal kellett osztozni. 1978-ban ismét húzott egy okosat a csapat, a Csillagok háborúja és a sci-fi köztudatba kerülésével beindult az Omega űr-rock program. A Csillagok útján, vagy a Gammapolis sikere nem is volt kérdéses, de ettől még a Som csapatot nem lehetett lerázni.

Amikor már nincs ellenfél

Elérkeztünk 1981-hez, a Piramis kifulladt, míg az Omega ismét képes volt a teljes arculatváltásra. A csíkos harisnyás - sortos sci-fi időszakot felváltotta az új hullám, ami itthon még azért ismeretlennek számított, hiszen ebben az évben alakulgattak az első new wave bandák. 1982-ben ugyan a Piramis is kihozott egy piszkosul igényes új hullámos albumot, de az eleve sikertelenségre volt ítélve, hiszen a Piramis nevű "csodalény" csak az arcától és a hangjától szabadult meg. Ekkor már nem kellett osztozkodni senkivel a trónon, az Omega együttes egyeduralkodóvá vált, és ez már így marad örökre, bárki-bármit mondjon, akárhogy is forduljon a szél...

Tovább, a jelenbe nem megyek, de aki követi a zenekar pályaútját, az biztosan látja, hogy a változás azóta is folyamatos. Az Omega mindig elsőként mutatta az új utat, miközben nem fordított hátat a hagyományoknak. Épp ilyen utat tettek meg a cikk elején említett külföldi sztár zenekarok is. Az eredmény: azóta is mind a csúcson!

Ha már külföld...

Az Omega mindig is jó úton járt a kinti sikerek tekintetében, ahogy minden logikusan gondolkodó, úgy Benkőék is nyugat felé kacsingattak, miközben letarolták szinte teljes Kelet-Európát, az NSZK-t is ideértve. Az Omega mindig is világsztár zenekar volt, csak ők nem így képzelték a sztárságot. Gondolom, jobb lett volna Londonban, vagy New Yorkban telt házas fellépéseket csinálni, e helyett csak Moszkva hevert a lábuk előtt, meg Berlin és Varsó...

Ha így nézzük, az angol nyelvű lemezek nem tették világsztárrá a csapatot, ha úgy nézzük, az angol nyelvű lemezek nagymértékben hozzásegítették a zenekart a világhírnévhez. Én úgy gondolom, amit ki lehetett hozni egy magyar együttesből, azt az Omega kihozta. Őket nem kellett tolni mindenen és mindenkin keresztül, hogy negyven év és vagy nyolc búcsúkoncert után elmondhassák magukról, hogy ők igazi legendák. Ha van, akik elmondhatják magukról, hogy igazi legendák, az az Omega együttes.

A mindig megújulók

A Working az Omega Az arc című albumának angol nyelvű változata, helyenként eltérő zenei anyaggal és a magyartól függetlenül írt szövegekkel. Az együttes nyolc év után kiadót váltott azzal a céllal, hogy a kontinentális Európa után az angolszász világban is sikereket érjenek el, ezeket a reményeket azonban a lemez nem váltotta be. (wikipédia)

Módos Péter: Ez a lemez, amelyet a kezemben tartok az Omega együttes legújabb nagylemeze. Nem itthon készült, hanem a WEA lemeztársaság gondozásában. Mit jelent ez a WEA?

Benkő László: A WEA az három cég összefoglalt három betűje. A Warner, az Electric és az Atlantic közös világvállalat.

Módos Péter: Ez egy új lemezkiadó a ti életetekben, valahogy mindig úgy képzeltem, hogy ha az ember egy lemeztársaságot változtat az olyan, mintha munkahelyet változtatna. Ti, hogy látjátok ezt?

Benkő László: Valójában így van, most már hét év után, a Bellaphone-nál voltunk 7 éven keresztül, eljutottunk oda, hogy egy igazán a világ első, legnagyobb lemeztársasága közül az egyik, amelyik elvállalt bennünket a következő három évre, lemezprodukció, lemezkiadásra.

Módos Péter: Mielőtt ez a lemez elkészült, illetve, hát úgy tudom, most már a boltokban van külföldön, milyen változást jelentett a munkastílusotokban?

Benkő László: Hát sok változás volt, ezt most nincs idő részletezni.

Módos Péter: Talán az eltéréseket.

Benkő László: Hát az, hogy idáig az volt, hogy kaptunk egy határidőt, egy terminust és egy költségvetést, amin belül el kellett készíteni a lemezeinket. Ennél az első WEA-nál kiadott lemezünknél nem a határidő volt megszabva, hanem a teljesítmény.

Módos Péter: Amit hallunk a lemezről, a barázdákról, mennyiben tér el a korábbi Omega stílustól, ha egyáltalán eltér?

Benkő László: Azt hiszem közös elhatározás volt a producer és az együttes tagjai, közösen elhatározták, hogy valami újat csinálnak, valami újjal próbálkoznak. Úgy fogalmaznék, hogy a '80-as évek zenéibe és stílusába bekapcsolódtunk.

Módos Péter: És a magyar lemezrajongók, hallgatók mikor ismerhetik meg ezt az anyagot, magyar nyelven természetesen?

Benkő László: Hát november végén bizakodunk, hogy megjelenik a magyar nyelvű felvétel is.

Módos Péter: Addig is - bár ez a műsorunkban teljesen szokatlan dolog, nem szoktunk előre konferálni a következő adásra -, most adjatok egy kis ízelítőt ebből az anyagból, és azzal fejezném be ezt a beszélgetést, hogy a viszontlátásra az októberi Pulzusban, ahol egy magyar változatú dalt fogunk meghallgatni, most azonban mit javasolsz, mit hallgassunk meg?

Benkő László: Szeretnénk bemutatni erről a lemezről a Rocket - magyarul Rakéta - című felvételünket, amit szeretünk.

Módos Péter: Úgy legyen.


Várkonyi Miklós - Lépcsők
Szűcs Judit
Express - Hadd játsszak egy dalt
Videoton bemutató
Orion bemutató
Pori jazz
Korda György - Reptér
KFT - Macska az úton
Omega - Rocket
Koncz Zsuzsa - Az első 80 év

Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. június 19. és 2018. július 05. között: