×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Edda Művek - Edda Művek 13. (1992) 

Megjelent: 2017. április 13. csütörtök 12:05
Szerző: bcsaba
    Lemezismertetők 

25 évvel ezelőtt ezen a napon - április 13-án - jelent meg hivatalosan az Edda 13. albuma, ami az első volt a Kun Péter - Kicska László párossal, és az első olyan kiadvány, amit a Warner - Magneoton gondozott.

Cseppet sem túlzok, ha azt állítom, hogy az Edda tábor részéről hatalmas várakozás előzte meg a lemez megjelenését, hiszen bár az előző év májusától együtt volt ez a felállás, de csak koncerteken bizonyítottak az új zenészek, az 1991-es Szélvihart még Alapi István és Pethő Gábor játszotta fel... - írta Horváth RolandHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
A helyzet kísértetiesen hasonló volt az Edda 6-os és a Szaga van lemezek előtt, mindkét korábbi esetben egy élőben összekovácsolódott zenekarnak kellett új dalokat írni, és mindkétszer sikerült megugrani a lécet az új felállásnak. (Tudom, hogy már a Változó időket is az a felállás játszotta fel, amelyik a Szaga van-t, de azok a dalok már nagyjából készen álltak, mire kialakult az a felállás, és tudtommal a lemez felvételéig nem is adott koncertet a 7-es lemezt feljátszó ötösfogat.)

Igazából inkább kíváncsiság volt bennem, mint félelem, hogy merre tereli az Edda hangzást a Pokolgép-től elcsábított Kun Peti, Alapi-étől jócskán különböző gitárjátéka, mert Kunos egy jóval fémesebben megszólaló zenei irányból érkezett az Eddába, mint Alapi Steve.

A '90-es évek elején Magyarországon megjelent multi kiadók közül Patakyék a Warner-Magneotonnál kötöttek ki, miután lejárt a szerződésük a független Proton kiadónál. A Warner aztán nem sajnálta a promóciót, gyakorlatilag minden felületen megjelentek, ami akkoriban létezett, hogy elmondják, a 13-ik lemez stílszerűen április 13-án jelenik meg... és a szokásos "életünk egyik legjobb lemeze" dumát.

Ez utóbbit még azzal is kiegészítették minden lehetséges alkalommal, hogy az Edda I. - II. óta a "legeddásabb" anyagot hozták össze, ami egyébként nettó hülyeség. Mert igaz, hogy "eddás" az album, de úgy, ahogy az volt az Edda 6.-hoz viszonyítva a Szaga van, csak a Hammond-orgona kapott nagyobb szerepet ezekhez képest. És ez az Edda hangzás nyomokban sem emlékeztet arra, amit Slamóék csináltak.

Az elején azt írtam, hogy a hivatalos megjelenés évfordulója van, de gyakorlatilag a kazetta valahogy kicsúszott 1 héttel korábban, igaz akkor még nem az internetre, hanem a székesfehérvári Skála Áruház lemezosztályára, akik valamilyen úton-módon már akkor megkapták a kiadótól. Az első meglepetést, amikor éppen az orrom előtt pakolták ki a friss megjelenések között a kazettát, mindjárt egy másik is követte, ugyanis akkoriban találta ki a Magneoton, hogy nem a jól megszokott csomagolásban tálalja a kiadványait, hanem egy annál kisebb tokba lehetett belecsúsztatni a kazettát, amire ráhúzták a borítót.

Azt nem tudom, hogy nekik ez költségkímélőbb volt-e, vagy csak valami újat akartak nyújtani, mindenesetre nem létezett kazettatartó, amibe roncsolás nélkül be lehetett tenni a papírtokkal együtt, anélkül pedig jóval kisebb volt az új műanyag tok, így meglehetősen hülyén mutatott a többi között, ha valaki mégis ezt a megoldást választotta. (Egyébként ennél a kiadónál mintha direkt rámentek volna erre, elég ha arra gondolok, milyen csomagolást kapott bő fél évvel később Az Edda két arca, illetve 1995-ben a 15. születésnap című dupla koncert kiadvány. Gyakorlatilag lehetetlen volt normálisan, egy helyen úgy tárolni az Edda sort, hogy ne nézzen ki hülyén.) Mindenesetre azonnal lecsaptam az egyik példányra, és a drótot is leadtam, amikor április 10-én a dunaújvárosi Kiscsillag sörözőben tartott koncert előtt többen is írattuk alá, Kicska csodálkozva mondta, hogy ez még neki sem volt a kezében.

A lemez 10 tételt tartalmaz, amiből 8 hagyományos dal, 1 rövidebb átkötés és egy intró, amiből az első verzió még a '86-os, miskolci LKM-ben tartott koncert felvételén maradt fenn. A stúdióban persze alaposan kidíszítették, a'la Bon Jovi Lay Your Hands on Me. Erre a Bon Jovi-hatásra csak ráerősít a mára az egyik legnagyobb klasszikussá vált Szellemvilág eleje, a "nánázással", de azért ilyenek miatt még nem szoktak jogdíjért perelni.

Pataky által akkoriban emlegetett Edda I-II, mint viszonyítási alap már csak az ilyen részek miatt sem állják meg a helyüket, de az is lényeges különbség, hogy olyan tempós dalokat, mint a már-már heavy metalos Sír a kopjafa sír és Utolsó szó jogán, vagy A vas fia, nem nagyon írt a bakancsos brigád, talán Az ítélet kivételével, ami aztán ki is készítette Zsöci kezét.

A lemezt záró Munkanélküi blues pedig inkább rokona - finoman fogalmaztam - Alannah Myles Black Velvet című dalának, mint az Elhagyom a várost-nak, vagy a Szólítsd a bluest-nak. És biztos, hogy sokan felszisszennek, talán még egy-két kellemetlen megjegyzést is kapnak a felmenőim, de amit ezen a lemezen Kunos és Donászy összemuzsikált, az köröket ver az első két lemezre, elég csak a Ki van velünk? című dalt meghallgatni hozzá.

Igaz, pont Kun Peti játékáról írt valami olyasmit az Ifjúsági Magazin szakírója a lemez recenziójában, hogy őt kiveri a víz, ha valakit meglát-meghall egy Stratocaster formájú gitáron úgy tekerni, mint Blackmore, de akkor őt valószínűleg nagyon sokszor kiverte a víz, ahány gitárosra hatással volt a Deep Purple és a Rainbow atyja...

Gömöry is nagyokat Hammondozik (és persze a zenék nagy része is tőle jött), A vas fiában egy szólót is megereszt Kunos helyett. Kicska játékára is érdemes odafigyelni, nem véletlenül ragadt meg most már 26 éve a zenekarban. Pataky pedig Pataky, se nem több, se nem kevesebb. Speciel nekem mindig jobban tetszett a hangja, miután elhagyta a rekesztést, ami a korai időszakban jellemezte. Ezen a lemezen is tisztán cseng a hangja, a dallamai pedig ragadnak.

Érdemes még megemlíteni, hogy A vas fia című dal szövegét Pataky a tatabányai születésű Juhász István-ról írta, aki emberfeletti sportteljesítményével ihlette meg őt. Juhász Pista több koncerten is vendégük volt a színpadon egy-egy strófa erejéig, hozzá kapcsolódik a kecskédi kápolna felújításának története is. Az ő ötlete volt, hogy a sitkei fesztivál mintájára lépjen fel az Edda a kápolna melletti völgyben, a bevételt pedig a renoválásra használták fel. Szomorú tény, hogy mire a kápolna megszépült, az Edda Kun Peti emlékére játszotta ott első koncertjét a tragikus baleset után, tavaly ősszel pedig István is életét vesztette, szintén egy balesetben.

A lemezhez három klip is készült, de ez akkoriban még szokás volt, ahogy az is, hogy a tv-k játszották is őket, pedig még zenecsatorna sem volt. Mondjuk A büszke sas-t olyan ritkán lehetett látni, mint a fehér hollót, hogy némi képzavarral éljek, de a másik kettőt (Szellemvilág, Ma minden más) szinte minden nap beszúrták valamelyik zenés műsorba.

A lemezbemutatót rögzítette a Magyar Televízió is, amiből egy 50 perces kivonatot le is adtak, a Pecsa-koncert után pedig elrepültek New York-ba, hogy ott is felmérjék a terepet, és egy koncertet is adtak. Akkoriban adta Pataky azt az elhíresült interjút, amiben azt mondta, hogy "Amerikában van 15.000 rockzenekar, ebből mi 14.900-nál jobbak vagyunk." És lehet, hogy ez első hallásra óriási blődségnek tűnik, de ha belegondol az ember, milyen kvalitású zenekarok futottak be az MTV segítségével, mégis van benne valami. És ez persze nem csak az Eddára igaz, hanem sok-sok más magyar zenekarra is, akik lehetőség hiányában beszorultak az országba, jobb esetben a keleti blokk országaiba, mert a hatalom nem engedte a kitörést.

Itthon viszont a sokadik csúcsra értek '92-ben, nem is csoda, hogy Agárdon a II. Edda tábor első koncertjét rögzítették egy koncertlemez számára, amit siófoki felvételekkel kiegészítve adtak ki az év végén Az Edda két arca részeként. Még ha bizonyos részei stúdióban javítva is lettek, és a hangzása is lehetne jobb, de tanúsíthatom, hogy visszaadja a kor Edda-koncertjeinek hangulatát.

Valamikor jó 8-10 éve a Warner újra kiadta cd-n, ezt a lemezt is a többi stúdióalbummal együtt, de nem nagyon foglalkoztak vele, elég hitványra sikeredett, viszont legalább beszerezhető volt egy ideig megint. A Hammer Records pár éve sokkal többet figyelmet fordított az általa gondozott Edda-újrakiadásokhoz. Ha kérhetnék tőlük hármat, ez lenne az egyik, jól felturbózva, hozzácsapva a teljes agárdi és siófoki koncertet, esetleg még a második agárdi estén készült bootleget is, hogy méltó formában kerülhessen a rajongók kezébe.

Track lista:

01. Nyitány - 1:28
02. Szellemvilág - 4:19
03. Ki van velünk? - 4:23
04. A büszke sas - 3:52
05. Ezer könny - 0:43
06. Sír a kopjafa sír - 4:15
07. Ma minden más - 3:37
08. A vas fia - 4:01
09. Az utolsó szó jogán - 4:35
10. Munkanélküli blues - 6:28

Közreműködő zenészek:

Pataky Attila - ének
Kun Péter - gitár, vokál
Kicska László - basszusgitár
Gömöry Zsolt - billentyűs hangszerek, vokál
Donászy Tibor - dob

Lemezeik:

1980 - Edda Művek 1.
1981 - Edda Művek 2.
1983 - Edda Művek 3.
1984 - Viszlát Edda!
1985 - Edda Művek 5.
1986 - Edda Művek 6.
1988 - Változó idők
1988 - Pataky - Slamovits
1989 - Szaga van!
1990 - Győzni fogunk!
1990 - Best of Edda
1991 - Szélvihar
1992 - 13.
1992 - Az Edda két arca
1993 - Elveszett illúziók
1993 - Lelkünkből
1994 - Karaoke
1994 - Sziklaszív
1995 - 15. születésnap
1995 - Edda blues
1997 - Edda 20.
1997 - Lírák II.
1998 - Fire & Rain (Edda works - angol nyelvű)
1998 - A legjobbak '88-'98
1999 - Nekem nem kell más
2003 - Örökség
2005 - Isten az úton
2006 - A szerelem hullámhosszán
2009 - Átok és áldás
2012 - Inog a világ
2015 - A sólyom népe

Egyéb kiadványok:

1979 - Minden sarkon álltam már - Álom (SP)
1981 - Kölyköd voltam - Néma völgy (SP)
1982 - A hűtlen - Rossz állapot (SP - angol nyelvű)
1986 - Veled vagyok - Gyere őrült (SP - D.Nagy Lajossal)
1987 - Fohász - Megmondtam (SP)
1995 - Hazatérsz (EP - Mester és tanítványaival közös)
1996 - Elvarázsolt Edda dalok
2005 - Platina sorozat
2008 - Amíg él el nem felejti (DVD)
2011 - Turné 2010 – 30 év együtt Veletek (DVD)

Kiadó:
Warner - Magneoton
Honlap:
edda.hu
facebook.com/eddamuvek


rovat lapozó


Még, még, még...
 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Appice - Sinister (2017)
A rockzenén belül egyedülálló, hogy két testvér ugyanazon a hangszeren fusson be nemzetközi karriert és kerüljön a szakma elitjébe. A két Appice tesóval ez történt, mind a ketten a csúcsra

Tovább...
Annihilator - For the Demented (2017)
A kanadai Ottawá-ban, '84-ben indult Annihilator a hazájának a vezető groove-thrash-heavy metál zenekara... A csapat diktátora, Jeff Waters legutóbb 2015-ben adta a

Tovább...
Motörhead - Another Perfect Day (1983)
A londoni Motörhead a '79-es Overkill és Bomber lemezeivel sztárrá, majd a '80-as Ace of Spades és a '81-es No Sleep 'til Hammersmith élő anyagával listavezető

Tovább...
Septicflesh - Codex Omega (2017)
Az eredetileg 1990-ben alakult csapat a görög black metal színtér egyik legrégebb óta aktív, egyben legsajátosabb zenekara. Noha az új évezred elején egy rövid időre

Tovább...
U2 - Songs Of Experience (2017)
A '76-ban, az írországi Dublin-ban alakult U2 a tizennegyedik stúdió lemezét adja most ki Songs Of Experience címmel, ami egyértelműen a 2014-es Songs of Innocence folytatásának készült! Az új

Tovább...
Klipmánia