rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Pentakill - Grasp of the Undying (2017)

 Látogatottság
Összesen
88204583
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Anciients - Voice of the Void (2016)

Lemezismertetők

Akinek nem megy el a kedve egy kis agressziótól és hörgéstől, ha progresszív metált hallgat, azoknak ajánlott az Anciients lemezét ismerni. A kanadai Vancouver-ben, 2009-ben alakult zenekar extrém elemeket felhasználó zenéjével eddig egy EP és egy teljes anyag - Heart of Oak 2013 - jelent meg, de nemrég elkészült a folytatás is, amire sokat tudtak szerzőként és előadóként is fejlődni... Így aztán a Voice of the Void hosszúra nyúló, komplexitásával és erőszakosságával a Skandináv élvonalat idéző dalait érdemes komolyan venni!

Az egykori Opeth módjára Sűrű és sötét, de technikailag tökéletesre csiszolt erőszak csöpög ki ebből a lemezből, mint egy törzsi gyűlésen bemutatott rituális emberevés. A kettős ének, az élénken kavargó ritmus, a végeláthatatlanul hosszúra nyúló-málló dalokkal feltálalt agresszió, az okosan felépített, változatos dalszerkezetek, és a bravúros szólók kiváló példáját hozzák annak, amikor nagyon messzire gurult a gyógyszere pár kimagasló képességű, nagyon tehetséges zenésznek, akik dühükben és frusztrációjukban leginkább csak megszállottként szeretnének rombolni!

Rég hallottam ebben a nehéz stílusban ilyen szellemes anyagot. A nyitó Following the Voice-ban tökéletesen vezetik fel azt a stílus-elegyet, amit később tovább tudnak építeni... Az Opeth-hez hasonló felfogás azonnal leugrik belőle, miközben ők a régimódi death metált szinte teljes egészében mellőzik... A virtuóz gitár és a faltörő kosként pörgő ritmus a tiszta énekes részek alatt sem csökkenti azt a nyomást, amit a hörgés-acsarkodás alatt is a zene intenzitásával a hallgatókra helyeznek. És itt alig van megállás és akkor is érdekesek tudnak maradni. A Buried in Sand megszállottként ugrál be elénk, aminek a súlyát csak tovább fokozzák a torz lassításokkal, misztikus ürességgel és epikus szólókkal, amikből fokozatosan képesek visszaépíteni az agressziót... A majd 11 perc hosszúság után, a Worshipper majd tíz perce következik, ami a végtelen bánatból és szomorúságból képes egyre jobban és jobban felrázni önmagát. A Pentacle monumentális és elvontan vonagló heavy-metál falat is húz a szemünk elé, de aztán a fájdalom egyre dühösebbé válik, mintha falazás közben meszet kennének a szemükbe...

Ennyi megszállott agresszió után kell egy kis leülés, amit az instrumentális Descending akusztikus-orgonás környezetre szólózó elektronikus gitárja tökéletesen meg is tesz, ezzel is újraindítva az albumot, amit az intenzíven vibráló Ibex Eye fokozatosan és progresszívan felépülő thrash metálban - és visszaépülő misztikus törzsi táncban - is megforgat... Az alternatívabb metál világot is bebetonozzák a My Home, My Gallows-ban, ami beleszagol a blastbeat ritmus végtelen erőszakába is. A lassító és elmélkedő Serpents már a modern idők prog-hard-rockosabb Opeth-jét idézi elénk a maga ósdi szépelgéseivel, amit a záró Incantations is megjelenít az akusztikus felvezetőjével és lassú kifejlődésével... Csak itt aztán olyan durvaságba is belefullad az ömlengés, amit manapság Mikael Akerfeldték már szeretnének kifelejteni az életművükből!

Ha az Anciients-ben nem lenne ennyire fullasztóan közönyös és egykedvű a tiszta énekhang, sokkal nagyobb lehetne a kontrasztja a hörgéssel, amitől a lemez is sokkal izgalmasabb lehetne... A dalokon zeneileg is lehetne még gondolkodni, sok a felesleges önismétlés, miközben csúcs minőségű témák is rendre előkerülnek közöttük... Szóval nem tökéletes ez az album, a megszállottságot is túlzásba viszik olykor rajta, de a régi Opeth szellemisége náluk ma már jobban működik, mint az eredeti csapatnál, szóval van miért dicsérni, és indok is akad meghallgatni a Voice of the Void-ot...

10/08
Track lista:

1. Following the Voice - 06:48
2. Buried in Sand - 10:46
3. Worshipper - 09:57
4. Pentacle - 05:43
5. Descending (instrumentális) - 03:01
6. Ibex Eye - 09:57
7. My Home, My Gallows - 06:50
8. Serpents - 05:35
9. Incantations - 07:24

Közreműködő zenészek:

Kenneth Cook - ének, gitár
Chris Dyck - ének, gitár
Mike Hannay - dob
Aaron "Boon" Gustafson - basszusgitár, vokál

vendég:
Sebastian Montesi (Auroch) - ének: track 4
Tyler Maynard - billentyűs hangszerek: tracks 3, 5, 8

Lemezeik:

2011 - Snakebeard - EP
2013 - Heart of Oak
2016 - Voice of the Void


Kiadó:
Season of Mist
Honlap:
anciients.com
facebook.com/ANCIIENTSRIFFS
anciientriffs.bandcamp.com 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Lemezismertetők
· Szerkesztette: pjuan


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Lemezismertetők:
Epica - The Divine Conspiracy (2007)


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.47 Seconds