×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pulzus 17. - 1981 augusztus - Egy nap rockba kapaszkodva 

Megjelent: 2017. április 06. csütörtök 18:05
Szerző: Fiery
    Rockmúzeum 

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Vissza a gyökerekhez

A Sziget rendezvény ötlete nem ma született, és nem is húsz éve, azt kell mondanom, hogy nem is történetünk napján, 1981 augusztus 22-én. Az első igazán nagy rockzenei megmozdulás egy esztendővel korábban volt Fekete bárányok címen. 1980 sikerén felbuzdulva az új rendezvényt már Szuperkoncert néven hirdették meg, és a néhány hónappal korábban alakult Szabadfoglalkozású Zenei Előadóművészek Szakszervezeti Bizottsága szervezte. Sajnos a szervezés egyik legnagyobb hibája az volt, hogy stílusidegen, oda nem illő zenekarok is felléptek, akiket a közönség megdobált, kifütyült. Ahány rocker, annyi kedvenc, nem véletlen, hogy sok más bandát is hiányoltak. A legnagyobb hiányzók egyike, a Beatrice volt, akiktől a fellépési lehetőséget megtagadták, Feróék nem is bírták sokáig a nyomást, ez évben feloszlottak.

A fesztiválról készült egy koncert-dokumentumfilm is Egy nap rock címmel. A fellépők sorrendben: Új Bergendy, P. Box, Kati és a Kerek Perec, Új Skorpió, Edda Művek, Kft, Korál, Mini, Saturnus, V'Moto-Rock, East, P. Mobil, Hobo Blues Band, Karthago.

A Hajógyári-sziget megtelt, hiszen akkor a hazai fellépőkre is kíváncsi volt a nép, a média pedig teljes erővel támogatta a rock programokat. Némelyik magyar zenekar körül még akkora kultusz volt, mint manapság a világsztárok körül. Volt, aki a rendszerrel szembe menve érte el sikereit, de a rock erről szólt. Ki merte mondani azt, amit a közönség még gondolni sem mert. Persze akadt olyan sikeres együttes is, akiknek semmi bajuk nem volt a rendszerrel. A fellépő 14 zenekarból 5 simán elvitte a bulit. A többiek pedig új színeket, különböző szintet hoztak, ettől függetlenül, aki nem volt ott, annak a képzeletére bízom, hogy kiket dobáltak meg. Ez a nemtetszés nyilvánítás abban az időben megszokott volt.

Bár az eredeti ötlet dicsérendő, hogy a különböző stílusokat hozzuk össze, hiszen a kultúra nyelve egy, de a kivitelezés nem lehetett sikeres. Nagyon nem volt jó ötlet mondjuk egy Apostol - P. Mobil, egy Color - HBB, vagy egy GM 49 - Edda egymás utáni közös fellépés.

Mindettől függetlenül, az 1981 augusztusi esemény a mai napig az egyik legjobban sikerült buli volt, tömeg-mennyiségben, hangulatban és élményben összesítve. A műsor egyéb érdekessége még egy Piramis dal bemutatása, a Kapaszkodom beléd. A zenekar még tömegeket vonzott, mégsem Magyarországra koncentráltak. A hivatalos információk szerint, a Piramis külföldön próbált betörni, miközben Révész Sanyi a lemez elkészítése után lelépett. Valósággá vált Som Lajos félelme, hogy letaszítják őket a trónról, azt kell mondjam, ez az augusztus pont erről is szólt...

Sztevanovity Dusán: Jó estét kívánok a kedves nézőinknek, ha péntek van, ha szombat, akkor jó napot kívánok. A Pulzus kivételesen nem a Televízió 1-es stúdiójából, hanem a Szabadság hegyről, az Olimpia Szállóból jelentkezik. A szabadfoglalkozású zenei előadóművészek szakszervezetének egyik első nagyobb vállalkozás volt ez az egésznapos rockkoncert, amelyre a Hajógyári-szigeten került sor.

A fellépők között ott voltak - hogy is mondjam - a magyar rockélet képviselőinek színe java. Kati és a Kerek Perec után az Edda művek. Képek is tanúsítják, hogy milyen hatalmas tömeg gyűlt össze és, hogy senki nem fogta vissza az indulatait. A szervezést és a közönséget is dicséri, hogy még sem történt senkinek semmi baja. Egy ma már jól ismert dallam a Kft előadásában. A V'Moto-Rock. A P.Mobil. Beszámolónk kissé igazságtalan, hiszen a 14 fellépő együttesből mindössze hatot mutatunk be. De hát az időnk, mint mindig és rendesen most is kevés. Végül a Hobo Blues Band ebben a dalban Hobo nélkül.


Hajógyári II. - KKP, Edda, KFT, V'Moto-Rock, P. Mobil, HBB
Géczy Dorottya - Edith Piaf
Balogh Jenő
Feyér Balázs - 2000 dollár
Piramis - Kapaszkodom beléd
Karda Bea - Szép Álom
Szabó Gábor
Kraftvert - koncertrészlet Kisstadion
Kóbor Stúdió, Nemes Laci, Komár énekel, Komár riport

Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 24. és 2018. június 09. között: