×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Interjú Szaszával és Matyival, a Sex Action tagjaival... 

Megjelent: 2004. szeptember 23. csütörtök 00:00
Szerző: pjuan
    Interjúk 

Volt egy igéretünk, ami most teljesül: Interjú a Sex Action tagjaival...

Sok kérdés merül fel a Sex Action kapcsán. A banda, így utólag, mint egy szupergroupként készül a visszatérésre? Vagy csak egy fellépés és vége? Négyen kérdeztük a bandát, megpróbáltuk, többek között ezeket a kérdéseket is tisztába tenni...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Pjuan: A Sex Action kinyitotta a vulgáris beszéd előtt a színpadot, amit Zolee vitt magával. Utólag nem írnátok át néhány szöveget?

Szasza: Egy kis helyre igazítás! A Sex Action a kétértelmű, egy fajta szexuális háborúnak megfelelő, képekben, szimbólumokban beszélt, amire te gondolsz az a 96-os Sex Act!on album, de ez egy másik történet. A lemezborítókon megtalálhatóak a szövegek. Miért kéne átírni?

Matyi: Nem... de a szövegeinkben akkor sosem volt öncélú káromkodás és erőszak... inkább laza és sikamlós szójátékok ...(főleg az első lemezen)

Ary: Igaz, hogy 2-3 évnél hosszabb ido"re soha nem állt le a banda, és ezért nem is tu"ntetek el teljesen szem elől, de pár mondatban összefoglalnátok ennek a másfél évtizednek a történéseit?

Szasza: Másfél évtizedet néhány mondatban? Nem lehet összesűríteni. :(

Pjuan: Nem tudom kinek mi a meghatározó zenei élménye, de nekem az FO System fontos helyen volt. Úgyhogy totálisan OFF TOPIC kérdésem: mi van veled Matyi és mi van a FOS-sal, és utód zenekaraival? Nagyon el vagy tűnve! Van most zenekarod?

Matyi: Az Agnus óta ( 1998 ) szóló-ban ,kísérőzenekarral játszom (New Age Band), valóban nem nyüzsögtem túlságosan, de ennek az is az oka ,hogy már több éve természet és ismeretterjesztő filmekhez is írok zenéket MERKABA néven. ( Spectrum, MTV 1,MTV 2....) ( több lemeznyi anyag összejött belőlük-sajnos még kiadatlanul ) .ezek Ambient - és World jellegű zenék A saját csapattal itt-ott már játszunk..de akkor sikerrel, hiszen többek között néhány F.O. és Agnus sláger is van a műsorban + A Föld és az Ég c. szóló albumom ( 2001) dalai .

Pjuan: Nekem nagyon tetszett az Agnus Dei lemez. Amiben erkölcsi értékek vannak, meg ilyenek. Azért ez a két "film" nem ugyanaz. Hogyan tudod feldolgozni ezt a kettősséget?

Matyi: Most már könnyedén....eleinte azt hittem nem szabad újra felvállalnom ezt a zenei és szöveg világot, hisz' már más utat járok...de aztán rájöttem, hogy butaság ez VOLTAM.... most más VAGYOK,.. akkor kitomboltam magam és kész . Ahhoz, hogy ezeket a számomra még mindíg kedves dalokat ismét együtt játszuk nem kell újra azzá válnom!..sőt lehet ezt "tisztán" is csinálni. Szóval egyszerűen csak nagy örömmel "riffelem " a számokat,élvezem a közös próbák hangulatát és az együtt zenélést a fiúkkal ( nagyon jó zenészek ) ..ennyi.. ja ,és evvel sok régi barátnak is örömet szerzünk ( ..mi kell még ? ..)

Pjuan: Hogyan tudtak (ez már annak idején is foglalkoztatott) rávenni, hogy ekkorát válts, és most újra megtedd?

Matyi: az F.O. egy befelé forduló " lelki " zene volt sötét hangulatokkal stb... de ez csak az egyik részem volt...s az ember változik... tehát jól esett utána szabadjára engedni a palackba zárt szellemet is ,az " ösztön " erőket a Sex Actionnal...( no azért ezt a szöveg világot már a Szasza énekelte... én nem vállaltam...) azon kívül nagy tapasztalás volt ez az időszak minden síkon. Aztán ebből jött a következő (ki)lépés az Agnus Dei ( 1998-ig ) , újra éneklés és újabb " lelki " szövegek, de ez már nem volt "sötét" zene......szóval ,ahogy a bensőm is változott. Azóta szólóban, kísérőzenekarral ....( és remélem egyre több koncerttel..) Aztán most ismét egy kicsit Sex Action ...(de ezt már sokkal "szelídebben", más átéléssel ).... ( persze azért a legfontosabb a saját mostani csapatom és zeném marad...) nos ez a Most....

Ary: Az eredeti felállás megbomlása után Mátyás Attila helyére Budavári Vili érkezett és ezután végig ő gitározott az Actionben. Döglégy Zolee távozása után viszont nem sikerült stabil dobost találni. Pótolhatatlan volt?

Szasza: Igen. Az tény viszont, hogy Zoli kiszállása után nehezen ment a dobos kérdés, mert a zenei szakma elismerése alapján, ritkán találni olyan 2/4et, mint El Scorpio alias G.D. Zolee Rengeteg dobost kipróbáltunk, és még csak Zoli cipőfűzőjét sem tudták volna megkötni, nem hogy pótolni. Csak idővel, találtunk H.Keresztes Viktorra. Viszont Zolit pótolni lehetetlen lett volna, Viktor egy teljesen más dobolási stílus világot hozott az Actionbe.

Ary: Hogy sikerült rávenni Tátrai Tibort, hogy az utolsó Action lemezen két dalban is játsszon?

Szasza: Személyes, mondhatni baráti kapcsolatom van Tibusszal, s a kérésemre rögtön igent, mondott, zseniális örök élmény marad, amikor a stúdió munkálatok közben megrepesztette a gitárnyakat, mert annyira bele élte magát a szólóba. A nagy vágyaim közé tartozik, egyszer Tibusszal a Sex Action kiegészülve!! Prrr :) Még egyszer: Köszi Tibusz!!

Ary: Kicsit provokatív kérdés: szerintetek kiváncsiak ma a rockerek a Sex Actionre? Vagy mennyire kiváncsiak?

Matyi: Szerintem biztosan nagyon kíváncsiak, hiszen ha mi ennyire szívesen játszuk ezeket a dalokat, akkor mások is élvezettel hallgatják.....főleg azok akik ismerték már akkor....és az igazán jó slágerek (műfajtól függetlenül ) amúgyis időt állóak...

Szasza: az eltelt 10 alatt, folyamatosan koncerteztem az országban, és soha nem telt el, úgy buli, hogy ne jött volna oda hozzám 1-2 arc, akinek mond az a név valamit, hogy: Sex Action! Állandó kérdés volt, a: Mikor nyomtok már megint? vagy a Lesz-e Sex Action valamikor? Azt hiszem most itt az idő, hogy bebizonyíthatják, hogy tényleg jelentett nekik valamit a négy „western hős” által képviselt zene, és érzésvilág!!

Angelripper: Visszatekintve az eltelt tíz évre másként csinálnátok valamit? (Megbántátok-e, hogy úgy alakult a Sex Action sorsa, ahogyan alakult?)

Szasza: Soha semmit nem bántunk meg, ha valamit is megbánnánk, azok nem mi lennénk. Szerintem, hogy egymásra leltünk ismét, az mindent elmond.

Ary: Mennyiben más a légkör a rockzenében most, mint '90 táján?

Szasza: Totál felhigult, de mondhatni színesebb is lett. Persze itt is felütötte a fejét a „rock-biznisz”, akkoriban le kellett tenni valamit arra a bizonyos nem létező asztalra, meg kellett győzni az embereket, hogy van létjogosultságod a Beatricse, a Hobó, a Piramis után. Azt, hogy adni is tudsz, sugallani valamit, ami az embereket érdekelheti. Mostanság elég, ha van lóvéd, bekerülsz egy valóságshow-ba, vagy a pénzes barátok szponzorálásával máris előtérbe kerülhetsz. Lesz lemezed, sztár lehetsz a kedvenc kocsmádba, és a barók kérhetnek tőled autógrammot. Ja és a sajtó folyamatos nyalása közepette elhiheted, hogy te vagy a király!

Pjuan: A hetven-nyolcvanas években lemezt kiadni igen komoly engedélyek beszerzése után lehetett. Meséljetek arról, hogy régi bandáitok (Dance, FOS, stb.) dalait hogyan kellett volna átalakítani, hogy megjelenhessenek?

Szasza: Nem volt könnyű, bár én csak a Beri Ary és a Pillangókkal jutottam lemez eladás közelébe, de az sem jött össze, a főhős miatt. :) Talán akkoriban jobban megfontolták a kiadók, hogy mibe fektetnek pénzt, manapság, hozzá nem értő médiaguruk, modulok, marketinges szakemberek, próbálják ránk tukmálni a csillogó bőrbe csomagolt medve kullantást, megjegyzem: rezzenéstelen arccal. Mindegy, hogy nincs értéke, csak vegyék!! 20 éves zenei munkásságom alatt sem tudok jót mondani a kiadói munkásságról, sajna, és higgyétek el ez nem rajtam múlott!!

Matyi: Szóba sem került, hogy átalakítsuk a zenét vagy a szöveget, ez megalkuvás lett volna...és mi" undergrandok " voltunk az F.O.S:-al...!!! Kit érdekelt akkor a lemez...az élő buli volt a fontos...ha-ha

Angelripper: Mi a véleményetek a rockzene jelenlegi hazai helyzetéről (szakma, rajongók, lehetőségek)?

Szasza: Változatlan a helyzet, a magyar zenei szakszervezetbe jutni szinte lehetetlen, a jogvédelem öncélú, egyoldalú, zenekar ellenes, zenész ellenes hangulat, sajna itthon még mindig nem a zenész képviseli az értéket, és az elsöbbséget. Még mindig ő az utolsó a sorban! Pedig mindenki belőlünk él. ...Ja és hosszútávú befektetésre semmilyen példa sem mutat. Az ábra: Dobj be egy kis lovét, minnél hamarabb húzd le a zenekart, gyorsan lépj le mielőtt bukta van, hadd szívjon a zenekar!

Matyi: Javul....?!

Szotyi: A külföldi példák követése mennyire fontos?

Szasza: Lehetetlen, ahhoz mindennek meg kéne változni!! Hozzá teszem bármely magyar zenész megállná a helyét a külföldi palettán, semmivel sem jobbak, mint a magyar zenészek!

Ary: Honnan jött az ötlet, hogy az eredeti felállásban koncertezzetek?

Szasza: a 40.ik szülinapomra szerveztek, egy meglepi partyt és a Sex Action volt a meglepetés. Lenyomtunk 6 számot együtt az eredeti felállásban.

Matyi: Most lett itt az ideje....(valóban a retro hangulat is ), meg mindegyikünkben most érett meg a "szitu", de ehhez kellett a Szasza buli , ahol megint rájöttünk, mennyire jó dalok is ezek és milyen jól zenélünk együtt..!!

Pjuan: No és miért pont most van a "Nagy visszatérés"? Nem gondoljátok, hogy a retro hangulat hozott vissza benneteket? Meg lehet ezt a lovat újra ülni?

Szasza: Teszek a retrora! Ez a zenekar sohasem arról szólt. Ezért is nem volt kérdés, hogy miért nem játszunk együtt. Nagy részt a Matyi volt mindig a kerék kötője az összeállásnak, ahogy 1990-ben, most is meg kellett, hogy mozduljon bennünk valami, úgy mint annak idején amikor megéreztük, mind a négyen azt az érzést, ami a Sex Action! Ha nincs, akkor nincs értelme csinálni, de ha mindannyian ugyan azt éljük át, ugyanazt érezzük akkor nyomni fogjuk, ami belefér!! Nehéz ezt így elmagyarázni, mert ha ott voltál akkor te is, részese voltál ennek a feelingnek és akkor nem kell magyaráznom, de ha nem akkor meg akkor úgysem értenéd, viszont ha eljössz talán téged is magával ragadhat! Ja és Két féle ember van barátom: az egyik megüli a lovat. A másik a koporsóban végzi. (Clint Eastwood a Jó)

Ary: Mennyi időre szól ez az újjáalakulás, ha egyáltalán ti annak nevezitek?

Szasza: a koncert után leülünk dumcsizni, de előre mondhatom nagyon jó a zenekarban a hangulat. (és ez jót jelent)

Matyi: nem újjáalakulás....folytatás és bármeddig tarthat...most már tényleg akkor játszhatunk együtt, amikor jól esik, hiszen mindenkinek van saját csapata is és ott is kiéli magát...

Angelripper: Várható-e a korai lemezek újrakiadása CD-n?

Szasza: már nagyon régóta ezt tervezzük, remélem kézzel fogható jelei is lesznek már!!

Pjuan: Írtok új dalokat? Vannak ilyen irányú tervek?

Szasza: Lsd. Mint fenn!

Ary: Szasza, a Zorall-sztori gondolom megy tovább?

Szasza: Mindenkinek van saját formációja, nekem a Zorall a szívem csücske, soha nem hagynám veszni, nagyon szeretem az ottani zenésztársaimat.

Pjuan: végül: Szeretitek-e a pacalt?

Szasza: Igen, miden formájában, a világbajnoki recept: a Csülkös pacal velővel, friss lágy kenyérrel, gyöngyöző hideg sörrel, kovi-ubival, almapaprikával.

Matyi : nem...brrrr

Pjuan: Köszönjük az Interjuhot, és Sok Sikert Kíván az oldal a bandának! A legfrissebb hírből: " Az együttes még az idén ősszel megjelenteti az azóta kultikussá vált, és kuriózumnak számító első bakelit-album CD-változatát. A lemezbemutató - koncertnek 2004. december 28-án a budapesti Fehérvári úti WIGWAM Rock Klub lesz a házigazdája. Ezen a koncerten már az új album számaiból is hallhat ízelítőt a közönség. 2005. március 26-án a Petőfi Csarnokban ünnepeljük a Sex Action zenekar alapításának 15. évfordulóját és a negyedik Sex Action sorlemez megjelenését. Ez az esemény egybeesik a Ganxsta Zolee és a Kartell fennállásának 10. évfordulójával. Mivel Zana “Ganxta Döglégy” Zoltán személye szervesen kapcsolódik mindkét zenekarhoz, így a két hazai stílusteremtő művésztársaság gigantikus produkcióval fogja meglepni a magyar közönséget..." Bővebben itt olvashattok!

Képek: Fényes Gábor
rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Interjú Szaszáva!

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Csörsz Zoltán - Se többet, se kevesebbet - interjú (2018)
Négy évesen már püfölte a bőröket, kilenc évesen egy ország megismerte, világszerte (el)ismert zenész lett a Flower Kings-ben, most pedig

Tovább...
Per Schelander - az Astrakhan bőgőse - interjú (2018, Dionysosrising)
Aki régóta követi oldalunkat tudja, hogy előszeretettel foglalkozunk skandináv progresszív rock bandákkal, muzsikusokkal. Annak

Tovább...
Tóth Bagi Csaba - Sok munkával előre - interjú (2018)
A honi zenei élet egyik legszimpatikusabb tagja, aki büszke vajdasági magyarságára, szinte mindig járja a világot, egy valódi világsztár

Tovább...
Alapi István - az új albumon Borlai Gergő dobol (2018)
Előkerült a fiók mélyéről a két éves anyag: Alapi István új gitárlemezét Borlai Gergő dobolja fel! - Szilágyi Norbert írása –

Tovább...
Borsodi László - Gatyaletépés helyett ajándék - interjú (2018)
Kevesek ismerik, holott közel két évtizede nyomja a rákenrolt, de nincs ebben semmi meglepő, hiszen csupán az ország egyik

Tovább...
Koncertek 2018. március 19. és 2018. április 04. között:

Klipmánia