×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pulzus 6. - 1980 június - Fémzenébe öltözött romantika! 

Megjelent: 2017. január 19. csütörtök 12:00
Szerző: Fiery
    Cikkek 

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Végre Balázs Fecó is bekerült a már fél éves könnyűzenei műsor látóterébe! A Korál csapata akkor már több, mint két éve ismert zenekar volt, szerte az országban igen csak nagy közönség előtt léptek fel rendszeresen. Én annak idején nem is értettem, ezt a túlzott romantikába öltöztetett fémzenét, noha én is szerettem. De igazán a banda rajongói voltak számomra fura figurák, hiszen talpig feketében, a legkeményebb kinézettel tombolták végig a rock and rollba bújtatott leglágyabb melódiákat. A Korál - most biztosan sokak lelkivilágába belemászok - egy korai Zorall zenekar, csak saját számokkal. Kifele kemény, mint a Tarzan sarka, de ha meghallgatom a szövegeket, akkor hamar előkerül a zsebkendő. A dalszövegeket Horváth Attila írta, mind mestermunka, Attila profizmusa, ráírni egy előadóra dalokat, na, az magáért beszél.

A beszélgetés egyébként kifejezetten felületes, gondolom nem sok idő lehetett az előkészületekre, és a műsor vágása, vághatósága is sokkal bonyolultabb és drágább technikai folyamat volt. Hiányoznak a célratörő kérdések, de legalább a spontán érdeklődés. Ezektől eltekintve megint kapunk egy hiteles képet a korszakról. A Korál együttes ebben az időszakban még keményen nyomta, hiszen akkor még a Taurus világát volt hivatott tovább vinni.

Emlékszem, annak idején az a szóbeszéd járta, hogy igazán szép dalt csak egy rockzenekar képes írni, ezért akkor még büszkék is voltunk, hogy itt egy újabb példa. Azóta is az egyik legszebb magyar rock dal a Maradj velem. Néhány évvel később, Fecóék már ezt a vonalat követték inkább, és ettől Fecó népszerűbb lett, a zenekar pedig lassan eltűnt a süllyesztőben...

Módos Péter: Kedves nézőink, a zongoránál helyet foglaló ifjú ember a Korál együttes vezetője, Balázs Ferenc. Abból az alkalomból kértük a Pulzus stúdiójába, hogy az együttes első nagylemezét van szerencsénk bemutatni, pontosabban arról egy dalt. De még mielőtt erre sort kerítenénk, kérlek, mutasd be az együttesedet.

Balázs Fecó: Elsőként tőlem jobbra, Dorozsmai Péter, jelen pillanatban nem a dobnál, hanem egy ütő hangszernél, egy vibrafonnál áll, szemben Scholler Zsolt basszusgitáros, valamint mellette Fischer László szólógitáros.

Módos Péter: Az együttes után, most a lemezt is mutassuk meg a kedves nézőknek, borító, hátoldala és a külső megjelenése után, egy kicsit a belső tartalmáról. Miről szól ez a muzsika, amit a lemezen hallhatunk?

Balázs Fecó: Akik figyelemmel kísérték a két és fél éves zenei pályánkat, azok bizonyára tudják, hogy egy Korál-hangzást szerettünk volna kialakítani.

Módos Péter: Bocsáss meg, ne haragudj, hogy megszakítom, mi ez a Korál-hangzás?

Balázs Fecó: Ez a Korál-hangzás tulajdonképpen egy lírai, illetve egy keményebb hangzásnak az ötvözete, amit remélünk, hogy sikerült ezen a lemezen. És itt szeretném tulajdonképpen megköszönni a közönség azon részének, aki szimpatizált, illetve szurkolt a zenekarnak - ennél kézen foghatóbb bizonyítékot nem tudok mondani -, hogy megjelent tényleg az első nagy lemez, és még egy élő bemutatóra szeretnék meghívni mindenkit, július 1-én Balatonföldváron, a szabadtári színpadon.

Módos Péter: Ezek után pedig jöjjön a muzsika. Mit fogunk hallani a lemezről?

Balázs Fecó: Azt hiszem, hogy az őszinte kőkemény rocktól most eltérően, szintén egy nagyon őszinte számot szeretnénk játszani, az album utolsó számát, minek a címe Maradj velem.


Módos Péter - Hallgassuk meg
Neoton - Budai Parkszínpad Marathon próba
Fábián Éva - Ne félts
Korál - Maradj velem
Komár László - Oh, csak a hajnal jönne már
Beamter Jenő, Cole Porter - Night and Day
Koncz Zsuzsa - Ne add fel

Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Jugoszláv punk és újhullám a 70-80-as években - 2. rész (2018)
Ez a dolgozat társadalmi és politikai kontextusban vizsgálja a jugoszláv punk és újhullámos zenét, amely a '70-es évek végén

Tovább...
Klipmánia