×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Vinnie Moore - Defying Gravity (2001) 

Megjelent: 2016. december 23. péntek 00:05
Szerző: pjuan
    Lemezismertetők 

Az 1964. április 14-én, New Castle-ben született Vinnie Moore manapság a brit hard rock legenda UFO-ban szerepel, de közben projektezik is, például Red Zone Rider néven, illetve időnként szólóban is jelentkezik instrumentális szóló lemezekkel, legutóbb 2015-ben adta ki az Aerial Visions című ilyen jellegű lemezét, amiről kétszer is írtunk.

Főhősünk '86-óta dolgozott már a gitárvarázsló karrierjén, '91-ig három kiváló minőségű instrumentális lemeze is megjelent, mire Alice Cooper felfigyelt a tehetségére, akinek szerepelt a Hey Stoopid című lemezén és turnéjában... '96-ban adta ki a negyedik szólólemezén Out of Nowhere címmel, de a korábbi kommerszebb hangvétel túl nagy hatással volt a végeredményre. Ezek után visszament Mike Varney-hoz, akivel kihozta '99-ben a The Maze című lemezét, amin visszatért a régi neoklasszikus metál stílushoz... és a szóló karrierje ismét helyes mederbe terelődött! A stúdiólemez után, 2000-ben kiadta Live! címmel az első élő anyagát, majd 2001-ben összehozta a hatodik szóló lemezét Defying Gravity címmel, amin latin dallamokkal is kísérletezett...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
A gitáros az 1999-es The Maze albummal visszatért a neoklasszikus irányba, aminek a sikere sok belső gátat szabadított fel és bontott le benne. Ennek is köszönhető talán, hogy elkészítette első koncert kiadványát Live! címmel, ahol a régi dalait is elővehette, újra átélve közben a régi megoldásainak a sikereit. A koncerten Wayne Findlay (manapság Michael Schenker's Temple Of Rock) gitáros-billentyűs, Barry Sparks (Yngwie J. Malmsteen, John West, manapság Riot On Mars, stb.) basszusgitáros, meg a stúdió albumon is szereplő Shane Gaalaas dobos kísérte a gitárost, akik mindehhez kellően felkészült segítséget tudtak nyújtani.

Ezek után nem volt kétséges, hogy Vinnie Moore jó irányba halad, így mehetett is tovább a megkezdett úton! A Defying Gravity felszabadultabb lett elődjénél, miközben a neoklasszikus formavilág között újra feltűnik - sokkal hangsúlyosabban a - flamenco-jellegű akusztikus-latinos sláger is, no meg a komplexebb szerkezetű, de epikus hangvételű megoldásai is tovább épülhettek! Az előző stúdió lemezről csak Dave LaRue basszusgitáros maradt mellette, de a kíséretébe ismét két kiváló hangszeres került. Egyikőjük Steve Smith dobos, akit a Journey-ben ismerhetett meg a világ, de Neal Schon szóló albumai mellett, feltűnt még a The Storm-ban és '86-ban Tony MacAlpine-t is kisegítette...

A Defying Gravity lemezen háttérbe szorultak a billentyűs témák, de amikor előkerülnek, akkor biztosan nagyon jó kezektől szólalnak meg, hiszen David Rosenthal-t hallhatjuk a hangszeren játszani, aki a '93-as Red Dawn kalandja előtt a Rainbow-ban dolgozott, de Steve Vai mögött és a Whitesnake-ban is feltűnt korábban... Szóval az ő szerepeltetésével biztosan nem lehetett nagyot tévedni!

A címadó Defying Gravity a gitáros neoklasszikus dalainak az egyik csúcsát jelenti, rendesen meg van töltve játékossággal és bravúrral, ráadásul Malmsteen dinamikus meneteléseit és erőteljes ritmus alapjait is megkapjuk mögötte! Ezzek szemben az Out and Beyond sokkal lágyabb és epikusabb formavilágot jelenít meg a maga költői dallamosságával. Az akusztikus Last Road Home flamenco-jellegű temperamentumossága igazi örömódának tűnik a gitáros kezében, de ennél sokkal jobban várná az ember a neoklasszikusságot, amit a Malmsteen-iskolát jelessel kijáró Alexander the Great-től meg is kap, kellően harcos és hősies formában!

A csata utáni levezetőnek tökéletes a The Voice Within archaikus népiessége, de sokkal többről nincs szó! A romantikus pop-rock balladaként a lágy dallamokat virtuóz szólókat elfedő If I Could sejtelmessége azonnal megfogja az embert, ahogy a House with a Thousand Rooms - a korábbiaknál sokkal kifinomultabb - flamencoja is... Nyilván nagyon sok munkája van a gitárosnak abban, hogy ennyire gördülékeny lett a játéka ebben a műfajban is! Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás...

Ennyi epika után kell némi erőszak is, az Awaken the Madman fémes keménysége kiválóan meg is oldja a problémákat, miközben a neoklasszikus témák is első osztályú színvonalon tekerednek elő a gitárból! Az In the Blink of an Eye szellemes romantikája, majd az Equinox flamencoja, illetve a dögös Emotion Overload erőszakos hard rockja ugyanazt az utat járja körbe, mint az előző műsorrész, de a minőségi hangszeres megoldások mindenképpen kárpótolják az embert az önismétlések közben... Végül pedig már csak a Between Then and Now rövidke neoklasszikus ódája marad zárásnak, mintegy felszabadítva az amúgy is felszabadult albumot a maradék feszültség alól is!

Főhősünk 2003-ban belépett a brit hard rock legenda UFO-ba, ahol azóta is dolgozik, Michael Schenker méltó utódaként! 2015-ben adott ki legutóbb stílusos albumot a zenekarral A Conspiracy Of Stars címmel. 2014-ben az UFO-nak a fiatalosabb és "amerikásabb" verzióját is létrehozta Red Zone Rider néven, aminek a bemutatkozó lemezéről kétszer olvashattatok nálunk...

A Defying Gravity-t követő - sorban a hetedik - szóló albumát 2009-ben jelentette meg To the Core címmel, amiről kétszer is írtunk. Legutolsó ilyen jellegű lemeze 2015-ben jelent meg Aerial Visions címmel, amiről szintén kétszer olvashattatok nálunk! Főhősünk kalandos karrierje tehát nagyon rendben van manapság, izgatottan várja az ember - a bármely irányú - folytatását!Track lista:

01. Defying Gravity - 5:07
02. Out and Beyond - 6:47
03. Last Road Home - 4:28
04. Alexander the Great - 5:07
05. The Voice Within - 2:10
06. If I Could - 4:52
07. House with a Thousand Rooms - 5:26
08. Awaken the Madman - 6:25
09. In the Blink of an Eye - 5:32
10. Equinox - 3:52
11. Emotion Overload - 5:08
12. Between Then and Now - 1:36

Közreműködő zenészek:

Vinnie Moore (UFO, Red Zone Rider) - gitár, producer
David Rosenthal (Red Dawn '93, Rainbow, Steve Vai, Whitesnake, Billy Joel) - billentyűs hangszerek
Dave LaRue (Flying Colors, Planet X, Dixie Dregs) - basszusgitár
Steve Smith (Tony MacAlpine '86, The Storm, Journey, Neal Schon) - dob

Lemezei:

1986 - Mind's Eye
1988 - Time Odyssey
1991 - Meltdown
1996 - Out of Nowhere
1999 - The Maze
2001 - Defying Gravity
2009 - To the Core (-2-)
2015 - Aerial Visions (-2-)

1987 - Advanced Lead Guitar Techniques - Video/VHS
1989 - Speed, Accuracy and Articulation - Video/VHS
2000 - Live! - Live album
2005 - Collection - válogatás

Kiadó:
Shrapnel Records
Honlap:
vinniemoore.com
facebook.com/Vinnie.Moore.Official
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Vinnie Moore - The Maze (1999)

2016-12-22 00:05:00

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

30 Seconds To Mars - America (2018)
Ötödik sorlemezét adja ki a - '98-óta működő, tehát idén 10 éves - Los Angeles-i, eddig alternatív pop-rockos 30 Seconds To Mars trió. A mostanában inkább

Tovább...
Ideas - Egység - Oneness (2017)
A tatabányai szimfonikus metalban utazó Ideas zenekar tavaly nyáron megjelent Egység című albumát pörgeti épp a Spotify, de a dupla CD-s fizikai formátumot is a gyűjteményemben tudhatom,

Tovább...
Don Airey - One Of A Kind (2018)
A 69 éves, Sunderland-i születésű Donald Smith Airey-t nem kell senkinek sem bemutatni, 1969-óta futó karrierje tele van csodával, a brit élvonalban szinte mindenkivel

Tovább...
Stryper - God Damn Evil (2018)
A '80-ban Roxx Regime néven alakuló és demózó, de '83-tól Stryper-ként dolgozó, - sárga-fekete csíkba öltözve - keresztény glam-metált játszó zenekar rajongói mostanában el vannak

Tovább...
Sting & Shaggy - 44/876 (2018)
A 66 éves, Wallsend-i születésű Gordon Matthew Thomas Sumner, meg a 49 éves, Kingston-i születésű Orville Richard Burrell úgy döntött, hogy Jamaika közelebb van, mint azt a

Tovább...
Koncertek 2018. július 20. és 2018. augusztus 05. között: