Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Devil Electric - Devil Electric (2017)

 Látogatottság
Összesen
88297340
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Dead End Finland - Slaves to the Greed (2016)

Lemezismertetők

Furcsa, de valamiért meggyőződésem volt, hogy a nyolc évnyi múltat maga mögött tudó, harmadik lemezénél járó finn csapatról már írtunk korábban, azonban mégsem. Mindegy, sosem késő megismerni újabb zenekarokat, azonban a melodic death metal címke alapján ítélő és skatulyákban gondolkodó érdeklődő elég nagyot koppanhat, az itt hallható háromnegyed órányi muzsika ugyanis egyszerre több és kevesebb ettől a puritán műfaji megjelöléstől...


Tény, főként a melodikus death metal kelléktárából építkezik az északi kvartett, értve ez alatt a tipikusnak is mondható gitárhangzást, azonban samplerekkel vastagon meghintik a marconább riffeket, amely okán egyfajta szimfonikus (mű)íze is lesz a végeredménynek. Sokak számára ez felér egy szentségtöréssel, vagy csak megvetően köpnek egyet, de a finn srácok első lemezük óta ezt az utat járják, így egyáltalán nem ért meglepetésként. Annak fényében pláne nem, hogy a zenéjükre olyan progosabb dolgok is hatással lehettek, mint Ayreon mester munkássága, vagy a Swanö-féle Nightingale, elég csak belehallgatni a nyitó Through the Echoes, Future & Past-ba, vagy a záró címadóba, elég nyilvánvalónak tűnik a dolog.

Nem, ennek ellenére sem olyasféle progresszív death metalos muzsikáról van szó, mint pl. a kései Death, vagy a korai Opeth, és nem is olyan szimfonikus gombolyag, mint a Fleshgod Apocalypse. Sokkal inkább hasonlít ez arra, mint ha a még Christian Alvestam-mal felálló Scar Symmetry első három lemezét átírnák egy agyasabb verzióba, ahol a gitárokat picit háttérbe tolva, a billentyűs hangszer és a samplerek még komolyabb szerephez jutnak.

Ó, igen, az emészthető melódiák kulcspozícióban vannak, helyenként már-már sziruposnak tűnve (pl. The Devil Inside Me), ami kétségkívül visszatetszést kelthet egyeseknél. Ráadásul a samplereket sem sikerült mindenhol szerves egységbe forrasztani a többi hangszerrel, ezért is írtam fentebb, hogy helyenként elég mű-ízűnek tűnnek ezen megoldások. Többségében azonban jól összerakott és kiválóan hangszerelt szerzeményekről beszélhetünk, a már említett nyitó dalon túl az Inside the Void, a Nightfall, és a 5000 Voices is gyorsan utat talál az ember füléhez. Mindez olyan kiváló hangzásba ágyazva, amit megszokhattunk az északi csapatok többségétől. Ugyanakkor nem tudok napirendre térni a mondhatni szokásosan béna borító felett, vizuális oldalról van még mit erősíteni...

Igazán kiemelkedő dolgokról sokadik hallgatás után sem lehet beszámolni, az összkép viszont egyértelműen pozitív és jól is esik hallgatni egy-egy fogcsikorgatósan sűrű nap végén. Részemről tehát bizalmat szavazok ennek a korongnak, mert egyelőre a durvább témák és a melódiák határán egyensúlyozva sikerrel veszi a csapat az akadályt. (Egyébként kivételesen igaza volt a kiadónak, fülhallgatóval ez esetben sokkal több minden jön át a zenéből.)

8/10
Track lista:

01. Through the Echoes, Future & Past
02. Inside the Void
03. Fragments of the Innocent
04. Messenger of Sorrow
05. Nightfall
06. Devil's Triangle (interlude)
07. Screaming Back to Hell
08. 5000 Voices
09. The Devil Inside Me
10. Slaves to the Greed

Közreműködő zenészek:

Mikko Virtanen - ének
Santtu Rosén - gitár, basszusgitár
Miska Rajasuo - dob
Jarno Hänninen - billentyűs hangszerek

Lemezeik:

2011 - Stain of Disgrace
2013 - Season of Withering
2016 - Slaves to the Greed


Kiadó:
Inverse
Honlap:
deadendfinland.com
facebook.com/deadendfinland 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Lemezismertetők
· Szerkesztette: palszabolcs


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Lemezismertetők:
Epica - The Divine Conspiracy (2007)


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.40 Seconds