×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Utazás a Magyar Rockzene Történelemkönyvében Papp Gyulával (2016) 

Megjelent: 2016. december 03. szombat 18:05
Szerző: bcsaba
    Kultúra 

Megjelent Papp Gyula életrajzi könyve. Papp Gyula szenzációs fazon! Van szerencsém ismerni. Az egy dolog, hogy atompontosan emlékszik mindenre, akár 40 év távlatából is, de emellett egy végtelenül szórakoztató és szerethető ember. Ha Gyula nekiáll sztorizni, akkor ott kő kövön nem marad. Azzal, amit mond, és azzal is, ahogy mondja. Nagyon megérdemelte már, hogy róla is szülessen egy könyv, hiszen Papp Gyula túlzás nélkül egy köztünk járó rocklegenda, a Magyar Rockzene történetének egyik fontos alakítója.

A Mini, a Skorpió, majd a Dinamit legendás alakja - aki egyébként világszínvonalú billentyűs - a saját szemüvegén át mutatja be életét, és tulajdonképpen a hazai rockipar elmúlt ötven évét is. A könyv a kezdetektől napjainkig követi Gyulánk történetét, tele érdekes, eddig nem közismert, humoros sztorikkal, kalandokkal. Máthé József "Fiery" elsőkötetes kolléga végtelen mennyiségű munkaórát és szeretet beletéve végezte el a feladatot.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Fiery az én ízlésemnél populárisabban gondolkodik egy rocktörténeti könyv felépítéséről, de talán neki van igaza és én vagyok kisszerűen száraz. Sok porcukorral dolgozik, de ettől csak fogyaszthatóbbak a szikár tények, merthogy azok sem hiányoznak! Gyula mellett erre lehetőség sincs, hisz emberünkből záporoznak a nemcsak, hogy napra, de órára pontos adatok. Gyula született mesélő! Azt hiszem, Fierynek szerencséje volt Gyulával, és Gyulának meg vele. Szerencsés együttműködés, kiváló végeredmény. Egyhuzamban olvasható, letehetetlen végeredmény.

Gyula végig sziporkázik, agyondicséri ami megérdemli - mert ő ilyen -, de nem mismásol, ha rázós témákról kell beszélni. Nem bánt igazán senkit, érződik a keresztényi megbocsátás, de azért mindenki megkapja, amit érdemel. E körben a Szörényi könyvvel érzek hasonlóságot, majdnem mindenről lehet beszélni. Ez óriási érdeme a kötetnek, a szenzációs, eddig nem publikált rocktörténeti képanyag mellett.

A könyv címe elég terjengős, Fiery már csak ilyen, viszont valóban utazunk az időben, ott vagyunk a beatkorszakban, a rock korszakban, és egyszerre napjainkban is. Azért is örülök nagyon ennek a könyvnek, mert én személy szerint mindig úgy voltam vele, hogy Papp Gyula sokkal több ismertséget érdemel. Legalább egy ilyen jól sikerült könyvet megérdemel!

Érdekes olvasni a könyv végén szereplő apró történetek és elismerő szavakat a zenésztársak, színészek, újságírók, és barátok tollából. Ez a fejezet méltó befejezése a könyvben leírtaknak. Gyula a szakmában megkérdőjelezhetetlen legenda. E mellett az is beszédes, hogy hány ember vette a fáradtságot, hogy megemlékezzen róla. Ez önmagában óriási eredmény a magyar rockzene történetében.

A könyv 3990 forintos áron kapható. Ez soknak tűnhet, de csak akkor ha nem tudja az ember, hogy egy életmű CD is tartozik hozzá. Van itt dal Szörényi Levente Utazás szólólemezéről, kiadatlan Dinamit-dal, átdolgozott Mini-klasszikus, a szélesebb rock-közönség által kevésbé ismert színházi, rockoperai darabok, amikkel lassan érdemes lesz végre megismerkedni. A CD-n láthatunk egy 65-ös számot. Ennyi idős Papp Gyula, aki ezekkel a kiadványokkal ünnepli 65. születésnapját! Őszintén kívánok sok boldog születésnapot!

Kapható a Rockdiszkontban, a Rockmúzeumban, vagy Fierynél is megrendelhető személyesen: mjozsef.fiery@gmail.com - Aki érintett a témában, szereti Papp Gyuszit, vagy úgy általában a Magyar Rockzenét, annak ezt kötelező megvenni! Jön a karácsony, kerüljön minden rocker polcára egy példány.


01. Életrajz - Szörényi Levente
02. Visszatérés a városba - Mini
03. Mindennap megtörténhet velem - Skorpió
04. Wurm dala - Ármány és szerelem musical
05. Űzd el - Dinamit
06. Szent Péter intése - Az első sírásó rock opera
07. Öreg szikla - Papp Gyula instrumentális
08. Nem bízhatsz senkiben - Papp Gyula és a Prédikátor
09. Irgalom - Rudán Joe
10. Éva áriája - Az első sírásó rock opera
11. Ádám imája - Az első sírásó rock opera
12. Tinédzser dal - Ismerős Arcok koncertfelvétel
13. Boldog asszony, Anyánk - Vikidál Gyula
14. Give Me Your Tonight - Safari
15. A két legnehezebb szó - P.Mobil
16. Lefolyik a csatornán - Mother Funker
17. Kolduskirályság - Papp-Sárdy NBB

Bálint Csaba (2016.12.03.)
rockmuzeum.ini.hu
rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Médianysos - 8.: Maupassant horror novellái
Guy de Maupassant (1850-1893) olvasása még száz évvel ezelőtt is pirulásra kényszerítette a fiatal lányokat, akik csak hírből ismerték a francia polgári

Tovább...
Kozma Gábor - Benkő Sándor - Sitke mindhalálig (2006, könyvkritika)
A Sitkei Rockfesztivál egyike a legpatinásabb magyar rockzenei fesztiváloknak. Tény, hogy a 2000-es években

Tovább...
Mediawave - az Örömről és 1968-ról szól idén a Tartóshullám (2018)
Több, mint negyven izgalmas koncert, száznál is több film, kalandos közösségi programok - idén huszonnyolcadik alkalommal rendezik meg

Tovább...
Con Spirito Egyházzenei Fesztivál @ 2018. május 15. - Országos
A Filharmónia Magyarország 2018-ban ismét különleges koncertekkel várja a zeneszeretőket a negyedik éve megrendezésre kerülő

Tovább...
Varázslatos gyereknap @ 2018. május 26. - Kós Károly Művelődési Ház
2018. május 26-án, szombaton 13:00-tól a budakalászi Kós Károly Művelődési Ház vár mindenkit, aki egy kicsit is gyereknek érzi

Tovább...
Koncertek 2018. május 27. és 2018. június 12. között:

Klipmánia