×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Bon Jovi - Bounce (2002) 

Megjelent: 2016. november 02. szerda 12:05
Szerző: pjuan
    Lemezismertetők 

A Bounce - vagyis Pattanj! vagy Lendülj! - a Bon Jovi nyolcadik stúdióalbuma, 2002. október 08-án jelent meg. A sok helyen dühösebbre, máshol epikusabbra sikerült albumot a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás befolyásolta, köszönhetően Jon Bon Jovi érintettségének. A címmel egyfajta reakciót sürgetettek, hogy hazájuk képes legyen felépülni a szörnyű sokkhatásból. Ameddig a Crush-t kritizálták a rajongók a túlzásba vitt pop-rockja miatt, addig erre a régimódibb hangulatú lemezre többségében pozitív kritikákat kaptak, a szokásos "egyhangúak, sablonosak" észrevételek mellett... Mindez másik olvasatban, akár egyfajta visszatérést is jelenthetett - a dühösebb dalok mellett - a Keep the Faith és These Days hangulatához, hangszerelési fordulataihoz...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
A Bounce 2. helyen nyitott a Billboard 200 listán, ezzel ez lett a zenekar legjobban kezdő albuma. Bár ez a kiváló helyezés hamar lecsökkent, így is elérték az eladásai a 3 milliós példányszámot világszerte. A Bounce 17 országban lett arany, illetve platina minősítésű, miközben ez lett a zenekar egyetlen stúdióalbuma, ami csak az aranyig jutott a hazájukban.

Ahogy a Crush-t kezdő It's My Life, úgy az itt elsőként hallható Undivided is kilóg a lemezből, csak épp' ellentétes oldalról... Az It's My Life ugyanis a jó kedve és diszkó-rockja miatt tűnik kilógónak, az Undivided viszont olyan grunge-szerűen sűrű és sötét szövésű riffek köré épülő sláger, amire nem volt példa a csapat történetében! Aztán persze gyorsan lazítanak ezen a hurkon, de a lehangoltság így is megmarad a dallamosabb refrénjük közben is! Ezzel együtt, - ahogy az előző lemezükön is, úgy itt is - kimagaslik a nyitány a lemezből! Nyilván a szeptember 11-ei - azóta már alternatív magyarázatokat is eredményező - szörnyűség hatása alatt készült ez a direktebb zenéjű, durvább hangulatú dal. Az Everyday már inkább azzal foglalkozott, hogy a sokk után hogyan kellene tovább élni az életet, de ezt a diszkósabb és slágeresebb - szinte It's My Life-os - dalt már sokkal kevésbé értékelte a közönségük!

A hegedűk hátán fémesebb csúszó The Distance himnusza, majd az epikusabb Joey és a Keep the Faith-környéki slágereket idéző Misunderstood már sokkal inkább tűnik önismétlésnek, de így kimagasló minőségű slágerekről van szó! Az All About Lovin' You nagy ívű balladája sem lett rossz, de ilyet is írtak már jó pár hasonlót, a kritikusaiknak ebből a sablonosságból lett elegük!

A sűrűbb riffek, maszatosabb témák és nagyobb hangulati zuhanások között váltogató Hook Me Up kvázi újrakezdi a lemezt a lehangoltságával, de aztán újra jönnek a balladák, előbb a zongorás-hegedűs Right Side of Wrong, majd a billentyűket akusztikus gitárra cserélő Love Me Back to Life váltja egymást, utóbbit mondjuk megmentik a hegedűk között úszó sűrűbb riffjeikkel... De a sírás-rívás ettől még nem lesz sokkal férfiasabb. A lassúzás a You Had Me from Hello-ban is folytatódik, de ebből az önismétlésből már talán nekik is elegük lett! Nem véletlenül lett olyan dögös beindulás a Bounce digitálisan utókezelt rockzenéje... Nagyon hiányzott már egy ilyen energikus dal a lemezből, ráadásul a témája is tökös lett, hiszen az NFL-ben szereplő New England Patriots főedzőjének, Bill Belichick-nek szólt, aki közeli báratja az énekesnek. A dal a nehézségekről szól, amiket az edző legyőzött amikor végül Super Bowl-t nyert. Amúgy sokan úgy értelmezték mindezt a lelkesítést, hogy a hazájának a sokkból való felállásáról szól...

Az Open All Night romantikus balladájában elmeséli az énekes, hogy mit érzett, amikor kiszállt az Ally McBeal című tévés sorozatból, amiben ő játszotta a barátját a főszereplő Calista Flockhart-nak. A műsor producerei persze felkérték az énekest, hogy maradjon még néhány extra epizódig, így a Victor nevű karaktere elvehetné feleségül Ally-t, de visszautasította a felkérést, mert a valós életben a felesége épp állapotos volt a fiukkal, Jake-kel... és inkább vele akart lenni! Így Victor hamarabb lett kiírva a sorozat, mint azt remélték a rajongók... Jon pedig megírta az érzéseiről az Open All Night-ot, amiben kiénekelte magából a vágyódását a karakter végső sztorija után... Mindez persze a rockzenére vágyó közönséget egyáltalán nem érintette... Aztán kapunk egy alternatívabban nyomuló No Regrets-t, amiben akad pár dögös riff is, meg egy lötyögősebb levezetőt Postcards from the Wasteland címmel, mintegy feloldva a feszültséget...

2003-ban, a Bounce turnéja után lendületből új projektbe kezdtek: élő, akusztikus felvételekből akartak gyűjteményes lemezt összerakni, amibe végül annyira belemerültek, hogy 12 korábbi slágerüket dolgozták teljesen át, újraírták és újra fel is vették őket. Az album This Left Feels Right címmel jelent meg 2003 novemberében. 2004-ben is folytatták a munkát, ekkor egy dvd és négy cédéből álló csomagot adtak ki 100,000,000 Bon Jovi Fans Can't Be Wrong címmel, rajta 38 kiadatlan és 12 ritkaság számba menő felvétellel. Ezzel a csomaggal ünnepelték meg a fennállásuk 20. évfordulóját, illetve azt a tényt, hogy a pályafutásuk alatt 100 milliónyi lemezt adtak el. 2005-ben pedig eljött a következő sorlemezüknek, a Have a Nice Day-nek is az ideje, amin újra lendületesek és jobb kedvűek lehettek!


Track lista:

01. Undivided (Jovi, Sambora, Billy Falcon) - 3:53
02. Everyday (Jovi, Sambora, Andreas Carlsson) - 3:00
03. The Distance (Jovi, Sambora, Desmond Child) - 4:48
04. Joey (Jovi, Sambora) - 4:54
05. Misunderstood (Jovi, Sambora, Carlsson, Child) - 3:30
06. All About Lovin' You (Jovi, Sambora, Carlsson, Child) - 3:46
07. Hook Me Up (Jovi, Sambora, Carlsson, Child) - 3:54
08. Right Side of Wrong (Bon Jovi) - 5:50
09. Love Me Back to Life (Jovi, Sambora) - 4:09
10. You Had Me from Hello (Jovi, Sambora, Carlsson) - 3:49
11. Bounce (Jovi, Sambora, Falcon) - 3:11
12. Open All Night (Jovi, Sambora) - 4:22
bóbusz:
13. No Regrets (Bon Jovi) - 4:02
14. Postcards from the Wasteland (Bon Jovi) - 4:25

Közreműködő zenészek:

Jon Bon Jovi - ének, gitár, társ-producer
Richie Sambora - gitár, vokál, társ-producer
Hugh McDonald - basszusgitár, vokál
Tico Torres - dob
David Bryan - billentyűs hangszerek, vokál

közreműködtek:
David Campbell – nagyzenekari hangszerelés
Luke Ebbin – nagyzenekari hangszerelés, társ-producer
Jerry Cohen
Andreas Carlsson
Samuel Waermo

társ-producer: Desmond Child, Andreas CarlssonLemezeik:

1984 - Bon Jovi
1985 - 7800 Fahrenheit
1986 - Slippery When Wet
1988 - New Jersey
1992 - Keep the Faith
1995 - These Days
2000 - Crush
2002 - Bounce
2005 - Have a Nice Day
2007 - Lost Highway (-2-)
2009 - The Circle
2013 - What About Now (-2-)
2015 - Burning Bridges (rare)
2016 - This House Is Not for Sale

Kiadó:
Island, Mercury
Honlap:
www.bonjovi.com
facebook.com/BonJovi
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Bon Jovi - Crush (2000)

2016-11-01 18:05:00

kép

Bon Jovi - New Jersey (1988)

2016-10-31 18:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Mangoo - The Heat (2017)
A Mangoo 2005-ben, a finnországi Turku-ban alakult stoner - pszichedelikus hard rock zenekar, akik a 2009-es Neolithic után, második lemezüket 2012-ben adták ki Neverland címmel, de azóta

Tovább...
Little G. Weevil - Something Poppin' (2017)
Nagybetűs dög kacsint reánk, "feka" hetvenes évek, blues, soul, funky, minden, mi szemszájnak ingere... - Szilágyi Norbert, riff.hu!

Tovább...
Judas Priest - Firepower (2018)
Az 1969-ben, Birmingham-ben alakult Judas Priest a brit heavy-metal egyik legfontosabb legendája, a műfaj legnagyobb hatású zenekarainak egyike! A csapat legutóbb 2014-ben

Tovább...
Fabio Lione - Alessandro Conti - Lione-Conti (2018)
A Rhapsody nagy össze-vissza borulása nem csak egy várva-várt turnéban testesül meg - ami szerencsénkre 2018. március 08-án hozzánk is eljön -, de most

Tovább...
Corrodal - Liquidators (2017)
Óév utolsó napja, készülődés az esti mókához... közben szakad kint az eső, köd van és egyáltalán olyan nyomorúságosnak tűnik minden. Világvége hangulathoz márpedig hasonló zene dukál

Tovább...
Koncertek 2018. március 21. és 2018. április 06. között:

Klipmánia