×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Bon Jovi - New Jersey (1988) 

Megjelent: 2016. október 31. hétfő 18:05
Szerző: pjuan
    Lemezismertetők 

A New Jersey a negyedik Bon Jovi stúdiólemez volt, 1988 szeptemberében jelent meg. Hozzávetőlegesen 7 millió példány adtak el belőle a hazájukban, 15 milliót világszerte. Ez az együttes harmadik legtöbb példányszámban elkelt lemeze, a hazai piacon a második. Egyben ez volt az első olyan nyugati album, ami a Szovjetunióban is hivatalosan jelent meg.

Az 1986-os Slippery When Wet megkerülhetetlen glam-metál és pop-rock ikont faragott a zenekarból, szupersztárok lettek, ami státuszt nem csak megszerezni, de megőrizni is nagy feladat volt. De találtak kapaszkodót, ugyanis a Slippery When Wet felvételeinél meg volt biztos, hogy a műsorukat végül arénákban fogják előadni, a New Jersey viszont már eleve arra készült, hogy bármekkora teret betöltsön és bármennyi embert megénekeltessen!Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
A továbblépés iránya tehát világos volt, de a kivitelezés ettől még nem volt könnyű feladat. Végül született ez a nagyvonalú album, aminek a lassabb tempói és a nagyobb ívű refrénjei is arra készültek, hogy bárki és bárhol velük tudja énekelni a melódiákat, akár egy visszhangzó stadionban is! A nyolcvanas évek végén, ebben az irányban nem készült hasonló minőségű pop-rock produkció, a nagyvilágban nem igazán volt párja, olyan meg főleg nem, ami ilyen egyenletesen tudta volna beteljesíteni a küldetését! Nem véletlen tehát, hogy az album az első helyen debütált az amerikai slágerlistákon és sikeres lett nemzetközileg is. Az albumról öt sláger is szerepelt a Billboard Hot 100 listáján. Azóta sem volt hasonlóra példa egy rocklemez esetében sem. Az meg végképp' nem meglepő, a New Jersey Syndicate nevű arénaturné is hatalmas sikert aratott, 1988-tól 1990-ig megtöltött bármekkora helyszínt.

Mindehhez az is hozzátartozik, hogy a háttérben megtartották a Slippery When Wetnél is alkalmazott módszereket, például bevontak külső - főleg pop-rock vonalon mozgó - dalszerzőket, például velük volt Desmond Child, Diane Warren és Holly Knight is, akik sokat segítettek a szövegeikkel sugallt dallamaikal, amiktől a végeredmény énektémáiban is sokkal változatosabb és színesebb tudott lenni!

A lemez 1988 októberében jelent meg. Az első kislemez a játékos, mégis monumentális Bad Medicine lett róla, aminél máig nincs nagyobb aréna himnuszuk. Két hétig voltak vele a Billboard első helyén. A további három kislemez - a nananázós-zongorázgatós Born to Be My Baby, a lötyögős I’ll Be There for You duett, és a romantikus Living in Sin szájtáti drámája szintén bejutott az első 10 helyezett közé. Mindegyik kimagasló minőségű aréna-sláger, de nem csak ezekből állt össze ez a produkció... és a többi daluk miatt sem kellett szégyenkezniük!

Mindjárt a kezdő Lay Your Hands on Me törzsi táncra perdít bármekkora arénát, pedig a lassú és terjengős ritmusa és az elnyújtózó gitár- és énekdallama miatt akár unalomba is fulladhatna. Nem véletlen tehát, hogy a kellő helyeken adagolnak mindehhez némi plusz energiát, például "énekeltető" kórussal megtolják a refrént. A zongora is főbb szerepbe kerül a Blood on Blood-ban, aminek a hangszerelését akár Springsteen is előadhatná. Vonatozik egy jóízűt a dögös blues-gitár tekerések köré épített Homebound Train, ami mögött egy komplex táncritmus is megpihen.

Az akusztikus Wild Is the Wind egy némileg vontatottabb western-ballada, de nincs megállás, hiszen a Ride Cowboy Ride rövidke és tompított beidézése is egyértelműen ezt a vadnyugati témát feszegeti tovább, ahogy a rockba countryt csepegtető Stick to Your Guns duettes drámázása is. A beindulós-fütyültetős 99 in the Shade, majd a mindezt direkt countryval levezető Love for Sale is remekül működhet arénákban! És mindeközben még Richie Sambora is legendává nőhetett a blues-ízes tekeréseivel!

Az együttes 1989-'90-es turnéjával több, mint 150 koncertet adott, közben részt vettek a Moszkvai Béke Zenei Fesztiválon is. A 16 hónapos körút végére mindenki lefáradt, fizikailag, mentálisan és érzelmileg is szétestek... és így világos terveik sem voltak a folytatást illetően. A csapat a feloszlás szélére került a sikereinek a csúcsán! De erről már írtam a hosszabb szünetet követően, '92-ben kiadott Keep the Faith kapcsán, amire alaposan átgondolták és át is alakították az itt hallható - de addigra a divatból kimenő - arénás nagyvonalúságukat! A New Jersey után eleresztett fonalat soha többé nem tudták... és nem is akarták megfogni, ami máig sok régi rajongót bánt... De ilyen egy kommersz rockbanda sorsa, alkalmazkodnia kell az aktuális piaci elvárásokhoz... és ők ebben is egészen parádésan teljesítettek mindig is!

Track lista:

01. Lay Your Hands on Me (Jon Bon Jovi, Richie Sambora) - 6:01
02. Bad Medicine (Bon Jovi, Sambora, Desmond Child) - 5:16
03. Born to Be My Baby (Bon Jovi, Sambora, Child) - 4:40
04. Living in Sin (Bon Jovi) - 4:39
05. Blood on Blood (Bon Jovi, Sambora, Child) - 6:16
06. Homebound Train (Bon Jovi, Sambora) - 5:10
07. Wild Is the Wind (Bon Jovi, Sambora, Child, Diane Warren) - 5:08
08. Ride Cowboy Ride (Captain Kidd, King of Swing) - 1:25
09. Stick to Your Guns (Bon Jovi, Sambora, Holly Knight) - 4:45
10. I'll Be There for You (Bon Jovi, Sambora) - 5:46
11. 99 in the Shade (Bon Jovi, Sambora) - 4:29
12. Love for Sale (Bon Jovi, Sambora) - 3:58

Közreműködő zenészek:

Jon Bon Jovi - ének, gitár
Richie Sambora - gitár, vokál
Alec John Such - basszusgitár, vokál
Tico Torres - dob
David Bryan - billentyűs hangszerek, vokál

közreműködtek:
Peter Berring – hangszerelés, vokál
Scott Fairbairn – cselló
Audrey Nordwell – cselló
Bob Rock – hangmérnök, keverés
The Sweet Thing – vokál

Producer: Bruce Fairbairn

Lemezeik:

1984 - Bon Jovi
1985 - 7800 Fahrenheit
1986 - Slippery When Wet
1988 - New Jersey
1992 - Keep the Faith
1995 - These Days
2000 - Crush
2002 - Bounce
2005 - Have a Nice Day
2007 - Lost Highway (-2-)
2009 - The Circle
2013 - What About Now (-2-)
2015 - Burning Bridges (rare)
2016 - This House Is Not for Sale

Kiadó:
Mercury Records, Vertigo Records
Honlap:
www.bonjovi.com
facebook.com/BonJovi
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Bon Jovi - Bounce (2002)

2016-11-02 12:05:00

kép

Bon Jovi - Crush (2000)

2016-11-01 18:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Moonspell - 1755 (2017)
A portugáliai Amadora-ban, 1989-1992 között Morbid God néven indult, azóta Moonspellként működő zenekar manapság a gothic metal egyik legfontosabb előadójának számít. A csapat legutóbb

Tovább...
Saxon - Thunderbolt (2018)
Az angliai Barnsley-ben, 1970-'76 között Blue Condition, majd '76-'77-ben SOB és '77-'78 között Son of a Bitch néven, végül 1978-óta Saxonként dolgozó NWOBHM zenekar a heavy metál egyik

Tovább...
Mangoo - The Heat (2017)
A Mangoo 2005-ben, a finnországi Turku-ban alakult stoner - pszichedelikus hard rock zenekar, akik a 2009-es Neolithic után, második lemezüket 2012-ben adták ki Neverland címmel, de azóta

Tovább...
Beast In Black - Berserker (2017, Dionysosrising)
Talán túlzónak tűnhet a következő kijelentésem, de úgy vélem, az európai power metal új hulláma - vagy annak egyes élharcosai - úgy valósítják meg a

Tovább...
Corrodal - Liquidators (2017)
Óév utolsó napja, készülődés az esti mókához... közben szakad kint az eső, köd van és egyáltalán olyan nyomorúságosnak tűnik minden. Világvége hangulathoz márpedig hasonló zene dukál

Tovább...
Koncertek 2018. február 22. és 2018. március 10. között:

Klipmánia