×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Testament - Low (1994) 

Megjelent: 2016. október 26. szerda 12:05
Szerző: pjuan
    Lemezismertetők 

A - Legacy néven - '83–ban, Oakland-ben alapított Testament az amerikaiak nagy thrash-generációjának az egyik csillaga, nevét az Anthrax, a Metallica, a Megadeth és a Slayer mellett szokás emlegetni. A Low a hatodik lemeze a csapatnak. A '92-es The Ritual letért a megszokott thrash-útról, de az akkoriban divatos grunge helyett power-metál környékével próbálkoztak, sikerrel... Mindebbe a csapat mégis kettétört, Alex Skolnick gitáros és Louie Clemente dobos is kiszállt.

A helyükre két ismert és elismert zenész lépett! James Murphy gitáros, aki sok más mellett a Death-ben is keménykedett korábban, illetve John Tempesta lett a csapat dobosa, aki manapság a The Cult-ban lágyabb zenéhez adja a képességeit, a Testament-be az Exodus-ból érkezett, a lemez után nem sokkal a White Zombie-ba távozott... Ők és GGGarth Richardson producer új utakra vitték '94-ben a csapatot, ami sokkal mélyebb és sötétebb groove-orientált zenei világ volt, mint bármikor korábban. De a Low ma is káprázatos munkának tűnik, kiemelkedő minőségű durvaságnak!Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Ezzel a lemezzel áttévedt a Testament abba a thrasht groove-metálosan csapkodó zenei világba, aminek a Machine Head lett az uralkodója ugyanabban a '94-es évben, amikor a Burn My Eyes albumot augusztus 09-én kiadta. A Low szeptember 30-án jelent meg, de a felvételei már '93-ban megkezdődtek, szóval nem lehet pontosan tudni, hogy valójában ki hatott kire... Egy dolog viszont biztos, mindez a stílusváltás egyben azt is eredményezte, hogy az eddig Alex Skolnick-tól megszokott - klasszikus értelemben vehetően - virtuóz hangszeres szólók kikerültek a képből, amit a rajongóik számon is kértek a csapattól.

Röviddel a lemez felvétele után Tempesta továbbállt, csatlakozott a White Zombie-hoz. A lemezbemutató turnét Jon Dette (ex-Evildead) szereplésével futották végig, aki így a telt házas Fillmore-koncerten rögzített és a következő évben kiadott koncertlemezen is szerepelelt. Én nagy rajongója vagyok James Murphy-nek, de itt biztosan nem volt lehetősége kiteljesedni "villantás" fronton, szólistaként érthető volt a '96-ban meghozott döntése a távozásról. Itt a sűrű masszaként adagolt sötét és dögös groovek hátán, esetleg az elvontabb bontogatásokkal kellett a földbe döngölni mindent és mindenkit, amit tisztességgel meg is tett, majd elment szólózni, hogy 1998-2000 között visszatérhessen, immáron szólistaként is több lehetőséget kapva!

A dallamosabb The Ritual-hoz képest, ez a stílusmódosítás a divatnak szólt. A Low-n Chuck Billy a jellegzetes üvöltései és dallamos énektémái közé death metal-szerű hörgéseket is beillesztett, amik aztán - ha rövid időre is, de - a következő lemezükön, a '97-es Demonic-on teljesen átvették a hatalmat! Az itt hallható dalok többségét az alapító gitáros, Eric Peterson egyedül szerezte. Greg Christian a két instrumentális szám mellett a P.C. és a Chasing Fear daloknak volt a társszerzője, James Murphy csak a Hail Mary-hez tette hozzá a magáét. A lemez producere a korábban a Melvins és a Rage Against The Machine mellett dolgozó, főleg az alternatív rock gurujának számító Garth "GGGarth" Richardson lett, aki a Testament hagyományait is tiszteletben tartva, de képes volt dinamikusabb életet lehelni az együttes hangzásába.

A címadó Low-ból sötét füstfelhők ereszkednek ránk, a mocskos középtempós sűrítményt időnként szaggatják csak meg régimódibb thrash reszelésekkel, de ez a lemez túl akart lépni és a korszak divatjának akart készülni, amibe a hörgés ugyanúgy megfért, mint az alternatívabb, de misztikus lassítás... és itt még egy rövidke, de technikailag kiváló gitárszólót is hallhatunk! A vad harci tánc a Legions (In Hiding)-ben is tovább dühöng, a dal remekül kivitelezett sötétlő húzása azonnal magával is ránthat mindenkit! Aztán a thrash-közelibb Hail Mary felpörgeti a tempót, amihez a komplexebb ritmus-alap is sokat tud hozzá tenni! A Trail of Tears power-balladája nekem túl nagy nyitás az alternatívabb világ felé, de az energikus részek és a nagyterpeszes gitárszólók így is érdekesek tudnak lenni...

Aztán megjön az ellentét, a minimalista durvaság a Shades of War energiabombájában, ami túlzottan embertelennek tűnik... A P.C. visszahoz némi régebbi thrash-közeli toporzékolást is a károgó éneke mellé... A Dog Faced Gods meghozza a Slayer-környéki agresszív kapkodást, amihez a hörgés is dukál, de az All I Could Bleed jellegzetes kiállásai is erről a környékről szabadulnak a világra... Igaz, itt később már sokkal inkább adja önmagát a Testament... A Urotsukidöji-ban alaposan kiszólózhatja magát Greg Christian basszusgitáros, miközben egy harcias dübörgést kapunk, narrációkkal... A Chasing Fear visszahoz valamit a Testament törzsi múltjából, hogy aztán a Ride alaposan feltúrja mindezt a dühével és csapkodásaival. Aztán kapunk még egy Last Call című lágyabb és dallamosabb, de elvont levezetőt, ahogy azt annak idején a Black Sabbath kőbe véste...

A Low túl vegyes album lett, de nagyon sok első osztályú kapaszkodót tartalmaz, amik miatt ma is érdemes meghallgatni! A nyitó harmada messze élvezhetőbb, mint a záró, de mindezzel együtt méltó folytatása tudott lenni a csapat történetének! James Murphy gitáros és Greg Christian basszusgitáros távozott utána és a Testament szünetre ment. A Peterson - Billy páros együtt maradt, '96-ban létrehozta a Dog Faced God nevű projektet, amivel nekifogtak dalokat írni és felvenni... Aztán '97-re mégis ebből lett a Demonic című Testament korong, amire vissza hívták - '93-után - Derrick Ramirez-t basszusgitározni, illetve dobosnak Gene Hoglan-t választották - aki nem sokkal később a Strapping Young Lad-be távozott... De minderről majd a következő cikkben olvashattok!
Track lista:

01. Low - 3:33
02. Legions (In Hiding) - 4:17
03. Hail Mary - 3:32
04. Trail of Tears - 6:06
05. Shades of War - 4:44
06. P.C. - 2:50
07. Dog Faced Gods - 4:02
08. All I Could Bleed - 3:37
09. Urotsukidöji (Instrumentális) - 3:50
10. Chasing Fear - 4:56
11. Ride - 3:16
12. Last Call (Instrumentális) - 2:41

Közreműködő zenészek:

Chuck Billy - ének
James Murphy (Death) - gitár
Eric Peterson - gitár
Greg Christian - basszusgitár
John Tempesta (The Cult, White Zombie, Exodus) - dob

Producer: GGGarth Richardson (Rage Against the Machine), Testament

Lemezeik:

1987 - The Legacy
1988 - The New Order
1989 - Practice What You Preach
1990 - Souls of Black
1992 - The Ritual
1994 - Low
1997 - Demonic
1999 - The Gathering
2008 - The Formation of Damnation (-2-)
2012 - Dark Roots of Earth
2016 - Brotherhood of the Snake

1987 - Live at Eindhoven - live
1993 - Return to the Apocalyptic City - live
1995 - Live at the Fillmore - live
2001 - First Strike Still Deadly - ra-re válogatás
2005 - Live in London - live
2009 - Live at Eindhoven '87 - Live album
2013 - Original Album Series - Boxed set
2013 - Dark Roots of Thrash - Live album

Kiadó:
Atlantic, Megaforce
Honlap:
testamentlegions.com
facebook.com/testamentlegions
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Testament - Demonic (1997)

2016-10-27 12:05:00

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Gus G. - Fearless (2018)
A 37 éves, a görögországi Thessaloniki-ben - Kostas Karamitroudis néven - született Gus G. elkészítette Fearless című harmadik szólólemezét! A sok más mellett a Firewind-ből és Ozzy mögül is

Tovább...
30 Seconds To Mars - America (2018)
Ötödik sorlemezét adja ki a - '98-óta működő, tehát idén 10 éves - Los Angeles-i, eddig alternatív pop-rockos 30 Seconds To Mars trió. A mostanában inkább

Tovább...
Ideas - Egység - Oneness (2017)
A tatabányai szimfonikus metalban utazó Ideas zenekar tavaly nyáron megjelent Egység című albumát pörgeti épp a Spotify, de a dupla CD-s fizikai formátumot is a gyűjteményemben tudhatom,

Tovább...
Don Airey - One Of A Kind (2018)
A 69 éves, Sunderland-i születésű Donald Smith Airey-t nem kell senkinek sem bemutatni, 1969-óta futó karrierje tele van csodával, a brit élvonalban szinte mindenkivel

Tovább...
Stryper - God Damn Evil (2018)
A '80-ban Roxx Regime néven alakuló és demózó, de '83-tól Stryper-ként dolgozó, - sárga-fekete csíkba öltözve - keresztény glam-metált játszó zenekar rajongói mostanában el vannak

Tovább...
Koncertek 2018. július 19. és 2018. augusztus 04. között: