×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Led Zeppelin - The Complete BBC Sessions (2016) 

Megjelent: 2016. szeptember 24. szombat 12:05
Szerző: bcsaba
    Lemezismertetők 

A BBC Sessions kiadványoknál viszonylag ritka, hogy egy korábban megjelent albumot felújítanak. Tudomásom szerint, az eddigi megjelenések közül csupán a Jimi Hendrix Experience anyaga esett át revízión, illetve a Beatles felvételeiből jelent meg egy második korong, bár az ő esetükben akár egy tízlemezes doboz is kijöhetne. Most viszont a Led Zeppelin 1997-es BBC Sessions lemeze is kapott egy remaster-kezelést a nagy sikerű 2014-2015-ös stúdióalbum újrakiadások után (cikkeink itt, itt és itt).

Az eredeti kiadvány csak dupla cédén látott napvilágot, így terjedelmi okokból, több érdekes szám lemaradt róla, illetve a felkerültek is némi szerkesztésen estek át. Most három lemezen megkapjuk - szinte - az összes felvételt, többféle formátumban is, kívül-belül megújult csomagolásban. Mivel az eredeti anyagot már egy korábbi cikkben kiveséztem, ezért most csak az újdonságokra koncentrálok... - Bollók Csaba írásaHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!A legelső, 1969 márciusi session-ből kimaradt Communication Breakdown egy rövid, húzós verzió, picit eltér a korábban megjelentektől. A június 16-i What Is And What Should Never Be középrészében Plant véletlenül (?) ráénekel Page szólójára, ettől függetlenül ez is egy jó felvétel. A számhoz egy új klip is készült. Az egyik legnagyobb BBC-s kedvencem, a június 27-i koncert-sessionből kimaradt, közel tíz perces Dazed and Confused. A másik 1969-es felvétellel összehasonlítva, itt már kicsit elrugaszkodnak az eredetitől, de még nem duzzad akkora szimfóniává a dal, mint mondjuk az 1975-ös idényben.

A White Summer szerkesztett változata már korábban felkerült a Coda 1993-as remaster verziójára (a tavalyiról lemaradt - vajon okkal?), itt végre teljes pompájában hallható. Az 1971-es koncert-sessionből kimaradt daloknál a Communication Breakdown már kicsit hosszabb, a középrészben megy az improvizálás, a What Is... nem hoz sok érdekességet. Gyűjtőknek ez után következik a legnagyobb csemege, a három utolsó szám ugyanis az 1969. március 19-én felvett "elveszett" session anyagát tartalmazza, amelynek eredeti mesterszalagjait a BBC sikeresen letörölte. A bootleg verziókon egy középhullámú rádióadásból felvett változat kering, nem tudom, itt miből dolgozhattak, de a végeredmény aránylag szépen szól. A felvétel azért érdekes, mert csak itt játsszák a Sunshine Woman című bluest, amit ugyan a saját nevükön jegyeznek, némiképp áthallásokat mutat Robert Johnson dalaival (lásd még Travelling Riverside Blues).

Bár nem szeretnék állandóan a szőrösszívű kritikus szerepében tetszelegni, a Complete BBC Sessions címmel picit vitába szállnék. A három lemezesre bővült kiadványon tényleg megkapjuk a zenekar összes BBC felvételét (néhány interjút leszámítva), azonban a "régi" és az "új" felvételek sorrendje nem lett rendbe rakva, illetve a régi anyagban eszközölt vágások (lásd az 1971-es Whole Lotta Love közel hét percnyi kivágott egyvelege) sem lettek helyreállítva. Az elveszett session szereplése is meglepő, Page mindig ügyelt arra, hogy csak profi minőségű felvételek kerüljenek a rajongók elé, kicsit meglepő bootleg-szintű anyagok szerepeltetése egy hivatalos Zeppelin kiadványon. Tény, hogy mindent megtettek a lehető legjobb hangzás elérése érdekében, de az átlag hallgatóknak feltűnhet a gyengébb minőség. Komplettistáknak hiányozhat a bootlegeken szereplő akusztikus White Summer is, igaz ezt a BBC TV rögzítette, így gondolom technikai és jogi problémák miatt nem kerülhetett fel.

A promóció ezúttal is kifogástalan volt, a közösségi médiákban folyamatosan hirdették az anyagot, kijött két digitális kislemez, két nappal a megjelenés előtt pedig volt zenehallgatós-beszélgetős sajtóesemény Page közreműködésével. A kiadvány, a korábbiakhoz hasonlóan többféle kiszerelésben lát napvilágot, a háromlemezes CD, az ötlemezes vinyl és a digitális áruházakból letölthető változatok mellett, elérhető lesz Super Deluxe Edition kiadás is. Ebben a lemezek mellé egy gazdagon illusztrált könyv, a borító nagyméretű nyomata és HD minőségű - 96 kHz - 24bit - letöltést biztosító kupon is jár. A kiadvány kivitelezése, a sorlemezekhez hasonlóan digipackes, korabeli fotókkal illusztrálva, a bookletekben részletes leírásokkal az egyes session-ökről.

Az árak sajnos most kevésbé barátságosak, mint a sorlemezek újrakiadásánál. Érdeklődéssel várjuk, hogy a közeljövőben sorra kerül-e a többi koncertlemez felújítása, lennének ötleteink egy komplett The Song Reamains The Same és-vagy How The West Was Won kiadványhoz is...Track lista:

CD1:
01. You Shook Me (1969.03.03. Playhouse Theatre)
02. I Can't Quit You Baby (1969.03.03. Playhouse Theatre)
03. Communication Breakdown (1969.06.19. Aeolian Hall)
04. Dazed and Confused (1969.03.03. Playhouse Theatre)
05. The Girl I Love She Got Long Black Wavy Hair (1969.06.16. Aeolian Hall)
06. What Is and What Should Never Be (1969.06.24. Maida Vale studio)
07. Communication Breakdown (1969.06.24. Maida Vale studio)
08. Travelling Riverside Blues (1969.06.24. Maida Vale studio)
09. Whole Lotta Love (1969.06.24. Maida Vale studio)
10. Somethin' Else (1969.06.16. Aeolian Hall)
11. Communication Breakdown (1969.06.27. Playhouse Theatre)
12. I Can't Quit You Baby (1969.06.27. Playhouse Theatre)
13. You Shook Me (1969.06.27. Playhouse Theatre)
14. How Many More Times (1969.06.27. Playhouse Theatre)

CD2: (1971.04.01. Paris Theatre)
01. Immigrant Song
02. Heartbreaker
03. Since I've Been Loving You
04. Black Dog
05. Dazed and Confused
06. Stairway to Heaven
07. Going to California
08. That's the Way
09. Whole Lotta Love (Medley)
10. Thank You

CD3:
01. Communication Breakdown (1969.03.03. Playhouse Theatre)
02. What Is And What Should Never Be (1969.06.16. Aeolian Hall)
03. Dazed And Confused (1969.06.27. Playhouse Theatre)
04. White Summer (1969.06.27. Playhouse Theatre)
05. What Is And What Should Never Be (1971.04.01. Paris Theatre)
06. Communication Breakdown (1971.04.01. Paris Theatre)
07. I Can't Quit You Baby (1969.03.19 Maida Vale Studio)
08. You Shook Me (1969.03.19 Maida Vale Studio)
09. Sunshine Woman (1969.03.19 Maida Vale Studio)

Közreműködő zenészek:

Robert Plant - ének, szájharmonika
Jimmy Page - akusztikus és elektromos gitár
John Paul Jones - basszusgitár, billentyűs hangszerek, mandolin
John Bonham - dobok, percussion

Kiadó:
Atlantic, Warner
Honlap:
ledzeppelin.com
facebook.com/ledzeppelin
Bollók Csaba, 2016.09.24.

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Sleep - The Sciences (2018)
Leghosszabb alvásából tér most vissza az Oakland-ben, '90-ben indult stoner-doom metál legenda Sleep! Két stúdiólemezzel a zsebükben, '98-ban oszlottak fel elsőként, a Jerusalem című

Tovább...
Ghost - Prequelle (2018)
A svédországi Linköping-ben, 2006-ban alakult Ghost a 2010-es Opus Eponymous, a 2013-as Infestissumam és a 2015-ös Meliora után, elkészítette a negyedik okkult és szatírikus pop-rock-metál

Tovább...
Ihsahn - Ámr (2018)
A norvégiai Notodden-ben 42 éve született Vegard Sverre Tveitan, művésznevén Ihsahn az Emperor énekes-multihangszereseként vált legendás alakjává az extrém metál műfajnak... Főhősünk 2006-ban úgy

Tovább...
Tomorrow's Eve - Mirror of Creation III - Project Ikaros (2018)
Az elmúlt kb. 10 év nem volt igazán kegyes a progresszív metál műfajhoz. A zászlóshajóként egykor élen haladó Dream Theater ma már csak

Tovább...
Subsignal - La Muerta (2018)
A Subsignal a Sieges Even romjain indult 2007-ben, a németországi München-ben. Azóta jó pár albumot kiadtak, legutóbbit 2015-ben The Beacons of Somewhere Sometime címmel, amiről

Tovább...
Koncertek 2018. július 20. és 2018. augusztus 05. között: