×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Metal Church - XI (2016, Dionysosrising) 

Megjelent: 2016. július 05. kedd 12:05
Szerző: Dionysosrising
    Lemezismertetők 

Az ikonteremtésre hajlamos heavy metal színtér igazi templomot avatott az 1980-ban alakult bandával: az, hogy a templom néhány alkalommal ima helyett a kiárusításnak adott helyet, mégpedig a tehetség filléres elosztogatásának, nem jelentett akkora gondot, hiszen jól tudjuk, a nagyérdemű a bálványok építésénél csak egyben jobb - azok lerombolásában. Ráadásul ha ezt a csapat saját maga teszi meg, máris könnyebb, a magasztalás mellett a rocker társadalom csak egyben jobb, a csalódás keltette ökölrázásban, még szerencse, hogy a trash botránylapok olvasóival ellentétben a metalt hallgatók zöme a fülének, és nem a szemének hisz, a bukás keltette "fikaáradat" így némileg objektívabb alapokon nyugszik.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
A már a nevében is ikonikus Metal Church pedig megjárta a maga karrierének hullámvasútját, aminek részletezésébe nem mennék vele, Lev Tolsztoj egyébként is megírta már a Háború és békét, mintegy nyolc kötetben, őt pedig nincs kedvem a szaporított szavak számában felülmúlni, így gyorsan rá is térnék a lényegre. A zenekar olyan sanszot kapott az élettől, amit nem kihasználni egyenesen vétek, hiszen az újra csatasorba álló, reaktiválódott Mike Howe-val azt a korszakukat reprodukálhatták, mellyel talán a legtöbb kritikai elismerést zsebelhették be, annak ellenére, hogy a Howe-val asztalra letett három album korántsem a korai időszak tüskésebb, ridegebb komplexitását képviselte, és a dallamokat előtérbe helyező, a blues mágikus lüktetését szuggeráló témák könnyen megakadhattak azok torkán, akik a stílus morózusabb, extrémebb megközelítésű kompromisszum-mentességével azonosultak.

Ráadásul az énekes valamiféle genetikai csoda folytán képes volt hangjának minőségét a civil évek alatt is megőrizni, dallamai pedig továbbra is szerves egységet alkotnak Vanderhoof dalvázlataival, ez pedig Mike metal színtérről történő kiszakadását tekintve egyenesen bámultba ejtő. A szinte egységesen elalélt magyar kritikai közvéleménnyel ellentétben - bár lehet, hogy nekik van igazuk - én azonban nem vagyok teljes mértékben elégedett, annak ellenére sem, hogy az anyag zeneileg a Hanging In The Balance szerves folytatása. A nyilvánvaló töltelék számok mellett, ugyanis a sikerültebb szerzeményekkel sem tudták tökéletesen azt a "mágikus", keserédes hangulatot a lemezre varázsolni, mellyel annak idején sikerült kiemelkedni hasonszőrű társaik sorából. Persze az is lehet, hogy csak én lettem öregebb, már nem vagyok annyira fogékony arra a fajta misztikum-teremtésre, vagy annak hiányára, ami a csapatot korábban jellemezte, esetleg az ízlésem változott olyan mértékben, hogy sokadszori hallgatás után is csak refrén töredékek maradnak meg emlékezetemben. (Bár a lemez ezen aspektusáról ki merem jelenteni, hogy az bizony gyengébb, mint amivel az aranykorban találkozhattunk.)

Dramaturgiailag sem sikerült az egység - a végére határozottan elfáradtak a fiúk - talán jobb lett volna a korábban a fiókba hagyott témákat tovább pihentetni. Ez természetesen csak szubjektív vélemény, mert azt ki kell jelenteni, hogy szinte minden dal tartalmaz olyan összetevőt, amiért szeretni lehet, pusztán nem egységesen, minden ízlésbeli korlátot letörve, ami ugye azért a kiemelkedő alkotásokat jellemezni szokta.

Nem mondanám azt sem, hogy a XI jobb lemez, mint a Munroe-val készített elődje, ám, hogy autentikusabb, a banda korábbi, sikeres korszakába jobban illeszkedő, vitathatatlan, és ebben csak nagyon kis szerepe lehet a nosztalgia faktornak. A több, mint 20 év után kiadott lemez hibái ellenére is becsületes visszatérés, az eltelt időt és a színtér által felhasznált alapok kopását pedig még egy templom is megérzi, akármennyire is fémkemény talapzatra épült.

Track lista:

01. Reset - 03:54
02. Killing Your Time - 05:06
03. No Tomorrow - 05:08
04. Signal Path - 07:12
05. Sky Falls In - 07:01
06. Needle and Suture - 04:38
07. Shadow - 04:08
08. Blow Your Mind - 06:28
09. Soul Eating Machine - 04:41
10. It Waits - 05:15
11. Suffer Fools - 04:54

Közreműködő zenészek:

Mike Howe (1988-1994, 2015-) - ének
Kurdt Vanderhoof (Presto Ballet) - gitár, co-producer
Rick van Zandt (2008-2009, 2012-) - gitár
Steve Unger (Where Angels Suffer, Chris Caffery, 2004-2009, 2012-) - basszusgitár
Jeff Plate (Savatage, Trans-Siberian Orchestra, 2006-2009, 2012-) - dob

co-producer: Chris "The Wizard" Collier

Lemezeik:

1984 - Metal Church
1986 - The Dark
1989 - Blessing in Disguise
1991 - The Human Factor (-2-)
1993 - Hanging in the Balance
1999 - Masterpeace
2004 - The Weight of the World (-2-)
2006 - A Light in the Dark
2008 - This Present Wasteland
2013 - Generation Nothing (-2-)
2016 - XI (-2-)

élő:
1991 - Operation Rock & Roll - Split video
1998 - Live in Japan - Live album
1998 - Live - Live album
2007 - Dynamo Classic Concerts 1991 - Video

Kapcsolódó kiadványok:
1988 - Heretic (Mike Howe) - Breaking Point
1990 - Reverend (km.: David Wayne) - World Won't Miss You
1991 - Reverend (km.: David Wayne) - Play God
1991 - Hall Aflame (Kurdt Vanderhoof) - Guaranteed Forever
1997 - Vanderhoof - Vanderhoof
2001 - Wayne - Metal Church
2002 - Vanderhoof - A Blur in Time

Kiadó:
Rat Pak Records
Honlap:
metalchurchofficial.com
facebook.com/OfficialMetalChurch
Garael, dionysosrising.blog.hu
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Metal Church - Masterpeace (1999)

2016-07-20 12:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Dizzy Reed - Rock 'N Roll Ain't Easy (2018)
Az 54 éves Darren Arthur Reed - vagyis művésznevén Dizzy Reed - az 1991-es Use Your Illusion megjelenése óta számít a Guns N' Roses egyik legfontosabb

Tovább...
Michael Schenker Fest - Resurrection (2018)
A 63 éves Michael Schenker '69-óta tartó karrierje tele van csodával! Sokat köszönhet neki az Ufo és a Scorpions is, miközben magánemberként

Tovább...
Dalriada - Nyárutó (2018, Dionysosrising)
Úgy gondolom, hogy a Dalriada-féle folk-metal - ami nem más, mint a népzenei darabok a metal eszközrendszerével eljátszott változata - nem emeli, de nem is erodálja a

Tovább...
A Perfect Circle - Eat The Elephant (2018)
Már jó ideje feltámadt, de lemezt csak most ad ki az A Perfect Circle! Utoljára 2004-ben volt példa rá, hogy a Tool-frontember Maynard James Keenan

Tovább...
Counter Clockwise - Látszatfoltok (2017)
Tényleg nem értem azokat, akik már december elején összeírják az adott évre vonatkozó listájukat, pedig az év utolsó hónapja mindig tartogat meglepetést.

Tovább...
Koncertek 2018. május 27. és 2018. június 12. között:

Klipmánia